Pentru locuitorii comunei Bozieni, zilele premergătoare trecerii dintre ani au avut, în ultima parte a lunii decembrie, trei momente distincte: balul de Crăciun, organizat pe 25 decembrie, la care au participat peste 400 de localnici, apoi Festivalul Roman Metropolitan, din municipiul de la confluența râurilor Moldova și Siret, la care a participat un ansamblu format din peste 70 de persoane, dar și ultima zi din an, în care au fost prezente cetele de urși, mascați, cerb, berbec și multe altele. Locul de desfășurare, după tradiția ultimilor ani, a fost curtea Școlii Gimnaziale Bozieni, unde s-au aflat circa 700-800 de suflete, venite din comună sau din alte locuri ca să urmărească spectacolul tradițiilor, datinilor și obiceiurile de pe aceste locuri, transmise din veac în veac.
Ca în mai toate comunele aflate în stânga Siretului, cetele de urători au venit să tragă o brazdă administrației locale, care nu s-a lăsat mai prejos, oferind tuturor câte un bănuț, dar și câte un pahar de vin fiert, după o rețetă a Bozieniului, dar nebrevetată încă. Vremea frumoasă, cu mult soare, a atras foarte mulți oameni, bucuroși cu toții că festivalul de la Bozieni continuă. A fost o participare mult mai numeroasă față de anii trecuți. Tot pe scena teatrului de vară din comună a mai fost prezentă și binecunoscuta interpretă Viorica Macovei, care a susținut un recital gustat de public. Au mai concertat și formațiile din comună, fiecara dorind să prezinte publicului dragostea lor pentru vechile tradiții din această comună.
“Festivalul Datinilor și Obiceiurilor este un moment aparte”
Primarul Dănuț Arghiropol a declarat cu acest prilej: ”Pentru noi, Festivalul Datinilor și Obiceiurilor este, alături de Ziua Comunei, un moment aparte. Observ, de la un an la an, că Bozieni a devenit, pentru câteva ceasuri bune, în ultima zi a anului, un loc în care vin foarte mulți oameni, toți dornici și iubitori de tradiții și de ceea ce am moștenit în decursul timpului. Dincolo de provocările zilnice, de problemele pe care le întâlnim din ce în ce mai des, cred că locuitorii comunei noastre merită mult mai mult decât li s-a oferit până acum. De aceea, noi, cei din activul primăriei încercăm și, în mare parte reușim, să reconstruim infrastructura locală, să o modernizăm, iar locuitorii să aibă parte de toate serviciile publice.
Prin Programul Anghel Saligny, a fost aprobat proiectul pentru modernizare drumuri sătești în comuna Bozieni, în valoare de 8.566.183,31 lei, investiție care va demara în acest an. În privința drumurilor, în viitorul apropiat voi căuta să obțin fonduri pentru drumul comunal care duce în satul Băneasa, cu care vom încheia tot ceea ce înseamnă modernizare drumuri în comuna noastră. Am spus și repet, dacă în anii din urmă se asfalta câte 0,5 km pe an, comuna noastră era asfaltată de foarte multă vreme. De asemenea, vreau ca nu peste multă vreme să beneficiem și de construirea unui nou dispensar uman. Dar, acum, la trecerea dintre ani, o să stropim sărbătoarea împreună cu un pahar de vin fiert, un colăcel, așa cum primeam și noi când eram mult mai tineri decât acum. Mulțumesc celor care au muncit în zilele premergătoare evenimentului, celor care au scos de la naftalină costumațiile vechi și care au mers cu noi la Roman sau cei care au prezentat spectacolul din ultima zi a anului 2022. Acum, la trecerea dintre ani, urez celor care locuiesc în această comună, dar și tuturor românilor, un an bun, sănătate și multe bucurii. Sper ca noul an să aducă și alte investiții, de care ne să bucurăm cu toții”.
Reper în privinţa datinilor de iarnă
Fără exagerare, în privința tradițiilor, a datinilor și a obiceiurilor de iarnă, comuna Bozieni rămâne un reper important al spațiului cuprins între Siret și limitele administrative sud-estice cu județele Bacău, Vaslui și Iași. Dacă în alte locuri aceste obiceiuri au fost pierdute sau se sting de la un an la altul, aici lucrurile stau altfel, cei care iubesc aceste așezări încearcă să mențină ceea ce au moștenit de la strămoși. Este o bucurie a tuturor, o dovadă că oamenii plecați din sate revin pe pământul natal fie și numai pentru două-trei ceasuri. Fiecare, în felul său, retrăiește momente pe care le-a îndrăgit toată viața. Mai trebuie adăugat faptul că la ediția de acum câteva zile a fost un număr impresionat de oameni pentru o comună relativ redusă ca populație, fiecare dorind să revadă și să se bucure împreună de momentele atât de frumoase care se petrec, tradițional, în ultima zi din an.
”Important este să menținem acestre tradiții, pe care vrem să le transmitem mai departe copiilor și nepoților noștri. Și ei trebuie să se bucure de ceea ce am primit și ceea ce transmitem mai departe generațiilor următoare”, a adăugat primarul Dănuț Arghiropol. (Rep.)