În țara noastră peste un milion de creștini ortodocși, ruși lipoveni, ucraineni, moldoveni și sârbi sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, Crăciunul pe rit vechi.
Oamenii obișnuiesc să respecte mare parte cam aceleași tradiții pe care le respectă și românii care sărbătoresc Nașterea Domnului pe 25 decembrie. În noaptea de Ajun, copiii și adolescenții îmbrăcați în costume populare tradiționale merg la colindat pe la casele vecinilor, pentru a le aduce vestea Nașterii Pruncului Sfânt. După colindat, familiile se așează la masă și iau „Cina Sfântă”, după răsăritul primei stele pe cer, semnificând steaua ce i-a călăuzit pe cei trei magi către locul Nașterii Mântuitorului.
În ziua de Crăciun se merge la biserică, la Liturghie, iar, la prânz, se reunesc la masa tradițională, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, pește, ciorbe și borșuri, zacuscă. Perparatele specifice lipovenești ce nu lipsesc de pe masa de Crăciun sunt haladetul (un fel de piftie), lapsa (supă de pui cu tăieţei fierţi) și vareniki (colţunaşi cu brânză).
Basarabencele pregătesc colaci mici şi „ajunel”, pe care le leagă cu o aţă, alături de un buchet de busuioc, pe care le agaţă la icoană şi le păstrează până de Sfântul Gheorghe. Atunci le scot şi le dau animalelor să le mănânce, pentru a păzi casa de spiritele rele şi pentru a alunga ghinionul.
Revelionul este sărbătorit, în fiecare an, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, de către cei care folosesc vechiul calendar iulian. Printre țările vecine în care Anul Nou se celebrează pe stil vechi se află Rusia, Ucraina și Bulgaria.