Prin legea bugetului de stat pe anul 2023, județul Neamț primește sume importante din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județului și din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri. Tabelul ilustrativ de mai jos, care apare într-un proiect de hotărâre pentru prima ședință extraordinară a Consiliului Județean Neamț și arată în ce direcții se duc banii proveniți din aceste surse, ca și valorile estimative pentru anii următori, care chiar nu trebuie luate în seamă în acest moment.
Din cele 152.798 mii lei cea mai mare parte merge spre finanțarea măsurilor de protecție de centre de zi și centre rezidențiale pentru persoane adulte cu handicap ( 57.944 mii lei), apoi 50.130 mii lei pentru serviciile sociale din sistemul de protecție al copilului.
Tot în această zonă putem adăuga cele 4762 mii lei pentru cheltuielile cu bunurile si serviciile pentru întreținerea curentă a unităților de învățământ special și centrele de resurse și asistență educațională din același tip de învățământ și bursele elevilor din sistemul respectiv, în valoare de 790 mii lei și 3.166 mii lei pentru finanțarea drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale. Interesantă este o comparație, pentru învățământul special avem în total o sumă de 8989 lei – făcând abstracție de primele două poziții – iar pentru finanțarea cheltuielilor pentru personalul ne-clerical este alocată suma de 27.214 mii lei! O sumă destul de importanță, cu mult mai mare decât, de exemplu, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri – 18.908 lei – care se repartizează, teoretic, prin consultarea primarilor, în funcție de lungimea și starea tehnică a drumurilor.
Valentin Bălănescu