Încă din anul 2021 au demarat proiecte de reabilitare și modernizare pentru 10 unități de învățământ din Piatra-Neamț, ele aflându-se în acest moment în diverse stadii. Este vorba despre creșe, grădinițe, școli gimnaziale și colegii la care nu s-au mai făcut modernizări importante de când au fost construite. Unele dintre ele funcționează în acest moment cu instalații termice și sanitare din anii ’70 și toate au nevoie de reabilitare termică. Lucrările de execuție pentru toate aceste unități au termen de finalizare anul 2023.
Școala Gimnazială Nr. 5 din Piatra-Neamț a fost construită acum 44 de ani. De la momentul inaugurării nu au mai fost făcute lucrări semnificative de reabilitare. În urma expertizei tehnice au fost constatate o serie de neconformități majore, iar pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice s-au stabilit o serie de lucrări absolut necesare. Acestea contau în înlocuirea elementelor de șarpantă deteriorate și ignifugarea ei, anveloparea întregii clădiri, înlocuirea în totalitate a tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din aluminiu, înlocuirea instalațiilor sanitare, termice și electrice în totalitate, precum și montarea de instalații de avertizare în caz de incendiu, instalații video de supraveghere, instalații antiefracție, instalații de hidranți exteriori și interiori. Se vor executa și lucrări conexe, menite să sporească siguranța și confortul, respectiv montarea unui rezervor de apă pentru stingerea incendiilor, amplasat subteran, cu o capacitate de 150 mc, plus sistem de pompare, dar și montarea a 300 de panouri fotovoltaice, cu putere de 250W / buc.
Pe lângă lucrările de modernizare, Școala Gimnazială Nr. 5 va beneficia în urma acestui proiect de o bază materială nouă și modernă, de la mobilier școlar, până la dotarea laboratoarelor cu echipamente de ultimă generație.
În momentul depunerii proiectului de finanțare a acestor lucrări, Primăria Piatra-Neamț a solicitat și obținut avizul Școlii nr. 5 și al Inspectoratului Școlar Județean Neamț pentru derularea acestuia, fiecare dintre aceste instituții fiind în deplină cunoștință de cauză în ceea ce privește implicațiile referitoare la relocarea elevilor pe care le presupune un proiect de asemenea anvergură. Pentru găsirea celor mai bune soluții de relocare, Primăria Piatra-Neamț a solicitat sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, însă prin adresa nr. 18228 din 08.12.2022, acesta și-a declinat competența.
Numărul spațiilor de care dispune municipalitatea care să corespundă nevoilor desfășurării procesului educațional este foarte mic, iar pentru a reuși să asigurăm continuitatea procesului educațional pentru copiii de la Școala Gimnazială Nr. 5, singura soluție a fost relocarea lor în mai multe unități de învățământ. Lucrările care se execută la această unitate de învățământ sunt de mare amploare și nu se pot realiza doar pe durata vacanței de vară, așa că am fost nevoiți să apelăm la această soluție, încercând să minimalizăm disconfortul ce va fi resimțit de copii.
Pentru a nu afecta copiii din clasele cele mai vulnerabile, clasele 0 și a VIII-a vor învăța în continuare la Școala Nr. 5, program de dimineață, doar că în corpul B. De asemenea, copiii din clasele II – IV vor învăța în corpul B al Școlii Nr. 5, doar că în program de după-amiază.
Copiii din clasa I vor învăța, așa cum prevede legea, în program de dimineață la Grădinița Nr. 12, unde Primăria Piatra-Neamț va realiza o serie de investiții la grupurile sanitare, care vor fi adaptate vârstei copiilor.
Copiii din clasele V – VII vor învăța la Colegiul Național „Gheorghe Asachi”, situat tot în Cartierul Dărmănești, program după-amiază.
Singura soluție găsită pentru clasele Step by step ale Școlii Nr. 5 a fost ca orele de curs ale copiilor să se desfășoare la Școala din cartierul Speranța, o școală modernă ce va fi dată în folosință mai devreme, special pentru această relocare. Pentru acești copii, Primăria Piatra-Neamț va asigura transportul zilnic de la Școala Nr. 5 și retur, cu personal de la Poliția Locală pentru paza și siguranța lor atât la îmbarcare – debarcare, cât și pe durata cursurilor. Plecările copiilor se vor face din stația de autobuz din imediata apropiere a Școlii Nr. 5, iar preluarea copiilor de către părinți la sfârșitul cursurilor se va face tot de acolo. Părinții vor ști în ce mijloc de transport se află copii lor, pentru ca preluarea lor să se facă în condiții de maximă siguranță și eficiență.
Primarul Andrei Carabelea: „Cea mai mare parte a unităților de învățământ din Piatra-Neamț au dotări și instalații depășite de mult timp. Școala Gimnazială Nr. 5, de exemplu, are instalații sanitare și electrice de acum 44 de ani. În toate mandatele primarilor care au condus Piatra-Neamț până acum, această problemă a fost cel mult peticită, fie că a fost vorba de lipsa finanțării, fie că a fost vorba de lipsa asumării.
Am obținut fonduri pentru reabilitarea și modernizarea a jumătate din unitățile de învățământ din Piatra-Neamț și, cel mai important, îmi asum aceste proiecte. Elevii acestor școli vor resimți un disconfort, însă investițiile pe care le facem sunt în beneficiul lor și sunt absolut necesare, pentru că este vorba atât despre siguranța și sănătatea copiilor, cât și despre îmbunătățirea netă a calității procesului educațional. Singura șansă ca aceste lucrări să se întâmple este ca ele să se întâmple în mandatul meu și nu exagerez cu nimic când spun asta. După o lungă perioadă în care în orașul nostru s-au întâmplat prea puține, trebuie să se întâmple mult mai multe. De aceea, în fiecare zi acționez și îmi asum toate proiectele, care reprezintă o prioritate pentru mine pentru că sunt prioritare pentru viitorul acestei comunități.”
Primăria Piatra Neamț