Dacă și vremea ține cu orădenii, astăzi va fi testat primul transport de probe biologice între spitale cu drona. Evenimentul a fost anunțat oficial, ieri, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, city-managerul Mihai Jurca și pilotul Rory Houston, cofondatorul și directorul general al companiei australiene Skyy Network, partenerul logistic care va implementa acest proiect pilot. Rory Houston, informează Bihor ONLINE este un fost pilot militar de F18 și de drone militare, cu experiență inclusiv în teatrele de operațiuni din Afganistan. Partener în proiect este Autoritatea Aeronautică Civilă din România. Alte amănunte puteți găsi în Bihoreanul sau infoOradea.ro , de unde am preluat și fotografia de deschidere.
Nu este prima dată când Mesagerul de Neamț sau mesagerulneamt.ro scrie despre realizările excepționale ale doctorului Carp, cel mai valoros manager de spitale din România, o vreme și senator PNL, piesă fundamentală în echipa istorică a lui Ilie Bolojan. Merită reamintit că la Oradea, atât spitalul municipal, cât și cel județean, înainte de a fi reunite, erau la consiliul local și au fost modernizate la nivel de vis, pe rând, de echipe conduse de managerul Carp. De asemenea, merită semnalat că, la Oradea, personalul medical a urmat, anul trecut, cursuri de deontologie, urmând ca în curând să învețe, tot la cursuri, cum să comunice cu pacienții și aparținătorii acestora.
În context, evocând și o altă minune celebră, iată ce a declarat dr. Gheorghe Carp:
Primul laborator robotizat din România pe care îl avem la Oradea și-a dovedit deja viabilitatea din punct de vedere al eficienței economice și medicale. Ca urmare, costurile pentru analize au scăzut cu 30%, iar timpul de eliberare a rezultatelor s-a scurtat cu 68%.
Dacă vom reuși să transportăm rapid probele biologice, probele de sânge și medicamentele vom elimina acel ciclu de aprovizionare a laboratorului de la locații, nu vom mai mobiliza mijloace de transport, nu vom mai mobiliza personal, se vor reduce mult costurile, nu vor mai fi întârzieri și reclamații.
Cred că după un an de zile de aplicare a acestui sistem de aprovizionare a laboratorului, multe municipalități vor conștientiza necesitatea acestei soluții inovative”.
Primul transport de probe biologice se va efectua pe traseul Spitalul Municipal – Spitalul TBC – Maternitate și Spitalul Județean. Zborul va dura circa 6 minute, drona putând transporta până la 3 kg. Soluția dronelor medicale va acoperi în viitor și cele 4 spitale orășenești de la Marghita, Aleșd, Salonta și Beiuș. Acestea vor beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în acele spitale.
Imaginile de mai jos ne-au fost oferite în exclusivitate de doctorul Carp. (Viorel COSMA)