Administraţia publică locală pietreană, prin cele două ramuri de autoritate (executivă şi deliberativă), şi-a adus aminte într-un târziu să organizeze ceva oficial pentru a sărbători înfrăţirile istorice parafate cu entităţi administrative din străinătate, în urmă cu 30 de ani. Mesagerul de Neamţ, încă din 2011, a acordat spaţii ample prezentării parteneriatelor de acest gen, extinzând abordarea ori de câte ori a fost cazul şi la nivelul judeţului.
Pe relaţia cu Roanne şi localităţile Mably, Villerest și Riorges, care fac parte din aglomerația urbană roanneză, consemnam şi comentam, anul trecut, evenimentul găzduit între 28 şi 31 octombrie de partea franceză. Nu am ezitat să semnalăm – din timp, în mod repetat şi degeaba – sărbătorirea pe 26 noiembrie 2022 a 30 de ani de la semnarea, în Israel, a Proclamaţiei de înfrăţire cu oraşul Kiryat Malachi. Ruşinea, prezentată în detaliu de mesagerulneamt.ro pe 9 februarie a.c., putea fi cât de cât spălată. Asta pentru că înfrăţirea avea să fie confirmată printr-un protocol semnat la Piatra-Neamţ, pe 30 martie 1993.
Într-un târziu, ca semn că se va organiza totuşi o ceremonie, la ultima şedinţă de consiliu local, ţinută vineri, 10 martie, s-a aprobat o hotărâre importantă. Se alocă suma de 50.000 lei din bugetul local pentru primirea delegaţiilor din oraşele înfrăţite, în perioada 20-23 aprilie, „cu ocazia semnării protocolului de înfrăţire cu Pretura sectorului Ciocana şi a aniversării a 30 de ani de la semnarea protocoalelor de înfrăţire cu oraşele Kiryat Malachi din Israel şi Roanne din Franţa”.
Banii vor acoperi cheltuielile de transport (aeroport, vizite obiective turistice etc.) şi cazare pentru un număr de aproximativ 40 de persoane.
Iar corpul expediţionar de musafiri, aflăm din referatul de aprobare şi raportul de specialitate, nu înseamnă numai fraţii cu vechime din Roanne şi Kiryat Malachi şi cei noi de la Chişinău. Sunt aşteptate delegaţii din oraşele aglomeraţiei roanneze, alături de Lod (Israel), Orhei şi Edineţ (Republica Moldova).
O primă constatare este împuţinarea fraţilor, prin comparaţie cu „inventarul” oficial” . Lipsesc Verbania şi Beinasco (Italia), Manilva (Spania), Bergama (Turcia) şi Alpharetta (SUA). În mod cu totul surprinzător, faţă de sensibilităţile curente ale regimului de la Bucureşti, lipseşte şi Hliboca (Ucraina). În lipsă, le vom regăsi oare recunoscute simbolic în Piaţa „Oraşelor Înfrăţite” ce va fi amenajtă în zona Pieţei Petrodava?
A doua constatare are încărcătură financiară. Suma alocată este ridicol de mică prin raportare la importanţa evenimentului şi amploarea pe care se cuvină s-o aibă. Lesne de observat, cheltuiala finală ce revine în medie pe cap de musafir, cheltuială care e de bun simţ să includă şi masa, şi o serie de componente fireşti de protocol, are şanse certe să întreacă alocaţia aprobată. La un asemenea nivel de reprezentare, nu ai voie să lucrezi din sărăcie. Cum se zice, trebuie să îţi ţii rangul, că nu vorbim de-o coţcăreală pentru risipitoarea clientelă de tip ONG-ist. Categoric, respingem risipa, excesele, dar nici să umbli cu varii artificii financiare în completare nu se face. Noi ca noi, dar se află şi ni se duce buhul în lume.
În fine, o a treia constatare necesită o abordare distinctă, mai ales pe fondul crizei din Republica Moldova.
Protocolul de înfrăţire cu pretura unui sector din Chişinău e aprobat la Piatra-Neamţ din 28 februarie 2022, dar nu s-a concretizat. Ciocana este unul dintre cele 5 sectoare teritorial-administrative ale Chişinăului. Celelalte sunt Botanica, Buiucani, Centru şi Rîşcani. Pretura, care nu are organ electiv, este autoritate executivă a administraţiei publice locale şi organ al primăriei. Al primăriei Capitalei. Primar general este un vestit vorbitor de limbă moldovenească, orientat spre Moscova, Ion Ceban pe nume său. Se profilează o mare încercare pentru administraţia Carabelea. Staţi pe-aproape, că asta întrece poleiala de sărăcie…
Viorel COSMA