În ciuda optimismului prefectului de Neamţ, Adrian Niţă, care se aştepta ca astăzi, 11 aprilie, subordonaţii săi să înceteze greva şi să revină în birouri, nu s-a întâmplat acest lucru. Vicepreşedintele Sindicatului Egalitatea a funcţionarilor publici din Prefectura Neamţ, Nicoleta Paşcău, a declarat că “greva generală este declanşată pe o perioadă nedeterminată, adică până când va fi dată legea prin care salariile funcţionarilor din prefecturi vor fi aliniate la grila de salarizare a celor din consiliile judeţene şi din aparatul central”.
În Prefectura Neamţ mai lucrează doar prefectul, subprefecţii, secretarul general al instituţiei şi consilierii prefectului. Toţi ceilalţi 37 de angajaţi sunt în grevă şi toate ghișeele vor fi închise pe durata grevei, mai puțin cele de la eliberări pașapoarte, permise și înmatriculări.
Imagini de la protestul de luni, precum și declarații ale prefectului Adrian Niță și a vicepreşedintelui sindicatului, Nicoleta Pașcău puteți vedea aici.
La nivel naţional, peste 18.000 de angajați au aderat la grevă potrivit gds.ro. Sindicaliștii susțin că legea care ar rezolva această problemă zace în Parlament.
În prezent, un funcționar public cu studii superioare este plătit la nivelul unui muncitor, a spus Cosmin Enescu, președintele Sindicatului Egalitatea: ”Vom întrerupe activitatea, adică nu va mai funcționa niciun serviciu de la nivelul instituțiilor prefectului din toată țara. Va dura până se vor rezolva revendicările noastre. Instituția Prefectului a devenit Cenușăreasa administrației. Un funcționar de la o prefectură cu studii superioare este la nivelul unui muncitor calificat de la o primărie, care nu are niciun fel de studii. Muncitor calificat poate să fie cel care păzește primăria după ce se termină programul. Or, așa ceva nu se poate. Am ajuns la capătul răbdării”.
Greviştii ameninţă că protestul s-ar putea muta la Parlament dacă deputații întârzie adoptarea legii cerute de funcționarii publici din prefecturi.
Angela Croitoru
Un comentariu
Poate ar fi bine sa-si dea demisia toti, dacâ sint atît de nemultumiti .
Să meargă in sectorul privat, sau să-si conducă propriile firme, să vadă ce inseamnă sa plătesti salarii astazi.
Sint acolo pe criterii de obediența politică, multi dintre ei cu diplome cumpărate din universitati particulare, sau cu liceu absolvit la 40 de ani.
Au jefuit destul bugetul de stat, ei si alti 1300.000 ca ei.