Angajații din sistemul nemțean de Educație vor primi în cursul zilei de astăzi, 19 aprilie, formularul prin care să-și exprime acordul pentru greva din 22 mai. Membrii din cadrul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ și Cercetare Științifică Neamț, afiliat FSLÎ, vor trebui să bifeze unul din cele două răspunsuri – „da” sau „nu” – din document, să-și treacă numele, funcția și să semneze.
Referendumul se desfășoară în Neamț în perioada 20 aprilie – 8 mai, pentru ca ulterior să fie îndeplinite formalitățile necesare până la declanșarea grevei. „Noi vom centraliza răspunsurile celor aproximativ 6.000 de colegi din județ până pe 8 mai, pentru că trebuie să trimitem situația la București până pe 10 mai. Chestionarul se adresează tuturor membrilor de sindicat: cadre didactice, personal didactic auxiliar și personal nedidactic, întrucât fiecare categorie de angajați are nemulțumiri, inclusiv colegii din conducere, îndrumare și control. Se știe că greva generală din 22 mai este organizată de FSLÎ, cea mai mare organizație sindicală din țară, împreună cu Spiru Haret și Alma Mater, atâta timp cât revendicările sunt aceleași pentru toți oamenii din sistem”, declară Gabriel Ploscă, liderul SLÎ Neamț.
În afară de salarizare, pe lista nemulțumirilor sunt „lipsa investițiilor în infrastructura școlară”, ”perpetua subfinanțare a sistemului de învățământ” și aplicația Edusal, care se dorește a fi înlocuită cu „un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației”.
Greva din 22 mai vine la capătul conflictului început anul trecut, cu proteste și pichetări în țară și la București.
Cristina Iordache
Un comentariu
Salutari la toata lumea! Incerc sa inteleg cat mai mult despre aceste proteste organizate de SLI Neamt si FSLI. Sunt profund impresionata de curajul angajatilor din cadrul sistemului nemtean de Educatie, care vor sa se expuna grevei. Pretuiesc in mod special demnitatea si perseverenta lor.