De câțiva ani, în comuna Tașca își desfășoară activitatea Ansamblul Folcloric “Fluierașii”. Născuţi şi crescuţi într-o zonă în care tradiţiile şi folclorul au fost bine conservate şi le-au fost insuflate atât de către dascălii lor, cât şi de bunici și părinți, membrii ansamblului doresc să păstreze comoara pe care au primit-o moştenire. Indiferent de piedicile pe care le-au întâmpinat, ei s-au încăpăţânat să meargă mai departe. Pe parcursul ultimilor ani, au promovat atât în ţară, cât şi peste hotare dansul popular, cântecul atât de dulce al poporului nostru, şi, nu în ultimul rând, straiele populare. Trecerea timpului au privit-o mereu ca pe un aliat care i-a ajutat să devină mai buni în ceea ce fac și să merite să fie promovați și recompensați cu aplauze. Zilele trecute, ansamblul de la Tașca a fost prezent la emisiunea concurs ”Românii au talent”, de la un binecunoscut post național de televiziune, iar de atunci laudele nu mai contenesc…
“Dansul este o formă de meditație”
”Prezența Ansamblului Folcloric „Fluierașii” pe un post național a fost pentru mine o imensă bucurie. Pentru ceea ce fac acești minunați tineri, merită sprijinul și laudele noastre. Îi îmbrățișez cu toată dragostea și îi iubesc foarte mult. Cred că dansul lor este o bucurie pentru noi toți. Vin mesaje din țară și din străinătate, iar pentru mine, ca locuitor al comunei, este asemenea unui semn divin care acoperă toată comuna Tașca. Știu, este o competiție, dar cred că acești copii au umplut inimile tuturor celor care simt românește, indiferent de locul în care se află. Bravo, copii, bravo!”
”Mă numesc Mihai Minuţ, sunt instructorul Ansamblului Fluierașii de 4 ani. De ce dansul este o formă de meditație? Ei bine, atunci când este făcut din pasiune, uiți tot – griji, supărări, de școală, de mamă, de tată. Ești într-o strânsă legătură cu tine, iar acest lucru cel mai bine îl simte publicul și îți transmite și ție printr-un zâmbet onest, aplauze călduroase, o vorbă care îți va confirma că ești pe drumul cel bun. Înainte de a urca pe scena de la RAT, le-am spus următorul lucru dansatorilor: zâmbiți, arătați că iubiți ceea ce faceți. La repetiții sunt în fața voastră, vă ofer indicații scenice, coregrafice, dar acum pe scena aceasta indicațiile mele nu vor exista, vom fi precum o orchestră, iar dirijorul nu se va află în fața voastră, va fi în fiecare dintre voi, trebuie să ne știm fiecare locul, să ne armonizăm, pentru a putea transmite mesajul. Acela că iubim ceea ce facem, iubim ce ne-a fost lăsat de la strămoși. Odată urcați pe scenă, gândurile au dispărut în mare parte, ne-am conectat unul cu celălalt prin dans. Voiam să arătăm de ce e folclorul românesc o comoară pe care trebuie să o promovăm. De aceea, dansul este o formă de meditație, conexiune, socializare. În trecut, hora satului era forma preferată de socializare. Te conectai autentic cu cel din fața ta. Ceva ce ne lipsește în mare parte astăzi. Conexiunea reală dintre două persoane, iar eu cred că dansul poate oferi acest lucru”.
”Mă numesc Francesca și activez în acest ansamblu de 4 ani. La Românii au talent m-am simțit plină de mândrie că pot arăta publicului frumusețea folclorului nostru. A fost o experiență de neuitat. Iubesc dansul de când eram mică, face parte din mine”.
„Folclorul are acest dar, de a trezi sufletul și voia bună”
”Mă numesc Dascălu Andreea și fac parte din Ansamblul folcloric Fluierașii de aproximativ 3 ani. Experiența de la Românii au talent a fost una pe care nu cred că o voi uita vreodată, deoarece a fost una nouă, care ne-a motivat și ne-a încurajat să mergem mai departe. Am fost apreciați și asta ne-a făcut mândri de ceea ce am realizat până acum”.
”Pe scenă m-am simțit foarte bine. Experiența de la RAT a fost una fantastică, deoarece am întâlnit diverși oameni, cu talente diferite. Am observat că indiferent de cine ești, ce faci, cu toții avem un talent pe care trebuie să-l fructificăm. Dansul mă caracterizează. Nu mă pot deslipi de el”, a precizat Apreutesei Adriana Georgiana, care activează în acest ansamblu de 9 ani.
”Mă numesc Sonia Zaiț, dansez în acest ansamblu de 2 ani.
Scena mi-a dat o stare de nedescris. Am avut emoții pe scenă, dar când am auzit muzica, s-au disipat. M-am simțit în largul meu, fericită, împlinită, am putut transmite mesajul către public prin dans tradițional. E fantastic! Pe parcursul timpului, dansul a devenit un mijloc de a mă exprima și de a socializa. Când dansez, dau ce e mai bun din mine. La fel și colegii mei, muncim toți către același obiectiv, de a promova dansul”.
”Numele meu este Popovici Radu, fac parte din ansamblul Fluierașii de un an. Mie îmi place să dansez, deoarece astfel pot duce tradiția mai departe. Când am urcat pe scenă mi s-a îndeplinit un vis. Experiența a fost unică, o oportunitate de a întâlni personalități importante și să ni se valideze talentul”.
”Numele meu este Amariei Octavian și activez în acest ansamblu din anul 2021. Consider că participarea la RAT, este o experiență de genul o dată-n viață. În fața juraților și a spectatorilor ne-am bucurat că munca ne este recunoscută, că am putut transmite bucuria ritmurilor populare. Folclorul are acest dar, de a trezi sufletul și voia bună”.
”Mă numesc Mihaela Paleu și fac parte din acest ansamblu de 5 ani. La început nu ne-am imaginat că vom ajunge așa departe, dar cu timpul am format o familie frumoasă, ne-am maturizat și am devenit mai buni în fiecare zi. Momentul a fost unul deosebit, am reușit să transmitem emoție, am adus un zâmbet pe fața publicului și a juraților”.
”Pe scenă am avut emoții, fiind prima mea apariție TV, dar dansul mi-a oferit încrederea înapoi! Această experiență va rămâne memorabilă pentru mine. Dansul mă face să mă simt liberă, fericită, mă inspiră. Mă fascinează, îmi redă mereu zâmbetul pe buze. Mă numesc Cojocariu Fabiana, activez în acest ansamblu de 5 ani”.
„Dansul este un limbaj al corpului prin care transmit fericire
”Numele meu este Dumitrița și activez în acest ansamblu de 6 ani. Iubesc dansul deoarece mă deconectez de tot, dându-mi un sentiment de liniște, eliberându-mă de toate stările negative. O experiență precum cea de la RAT a fost unică, deoarece nu am mai trăit așa ceva până acum. Pe scenă mă așteptam să am emoții, dar am fost relaxată, colegii mei îmi ofereau un sentiment plăcut. Aș mai repeta această experiență cu siguranță. Magie, suspans și mândrie! Mândră că am adus tradiția în fața atâtor persoane. Asta am simțit pe scenă”.
„Mă numesc Mara, sunt printre cei mai vechi membri ai acestui ansamblu. Prin dans pot transmite cele mai frumoase sentimente posibile„
„Mă numesc Paleu Dragoș și activez în ansamblu de 8 ani. Experiența de la RAT, a fost una nemaipomenită, un vis devenit realitate. Să ajung pe ecranele tuturor românilor din țară. M-a făcut să iubesc tradiția, dansul și mai mult. Dansul este un limbaj al corpului prin care transmit fericire”.
”Mă numesc Zaiț Luca, am vârsta de 17 ani, fac parte din ansamblul Fluierașii de aproape 2 ani. Pasiunea pentru dans o am de mic, de la vârsta de 5 ani. Experiența a fost de nedescris, publicul a fost super, m-a motivat să dau tot ce e mai bun pentru a ridica nivelul momentului la maximum!”
”Mă numesc Tuțuianu Teodor și fac parte din acest superb ansamblu folcloric de aproape 10 ani. Iubesc dansul popular și îmi place de fiecare dată când merg undeva să mă pot mândri că încă mai țin în viață, alături de colegii mei, aceste tradiții din strămoși lăsate. Experiența de la Românii au talent a fost unică și frumoasă, am avut emoții la intrarea pe scenă deoarece mă temeam puțin să nu încurc pașii, dar nu am avut probleme”. (Rep.)