Margareta Amarinei, cunoscută ca jurnalist sub numele de Smaranda Florian s-a născut în anul 1962, în satul Borlești, județul Neamț, fiind fiica lui Gheorghe și a Elenei Florian. A fost absolventă a Liceului Pedagogic ”Gheorghe Asachi” Piatra-Neamț, promoția 1980, specialitatea educatoare.
A fost căsătorită timp de 43 de ani cu jurnalistul Gelu Amarinei, are un fiu, Ionuț – Alexandru, preot – profesor la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” Roman. De-a lungul anilor a lucrat la Școala Gimnazială Borlești și la Școala Gimnazială nr. III Piatra-Neamț.
A fost pasionată de gramatica Limbii române, pedagogie, psihologia copilului, jurnalism și istorie.
A debutat, în 1987, cu o poezie intitulată ”Iubirea ta” într-un volum colectiv la nivel național. Ca jurnalist a colaborat cu publicații: Monitorul de Neamț, Telegraful, Tele M, Informația primăriei, Răcnetul Carpaților, Ecoul munților, Mesagerul de Neamț, Țara Hangului, Calu – Iapa, Puncte cardinale și Repere nemțene.
A participat la înființarea publicațiilor ”Ecoul munților”, ”Mesagerul de Neamț”, ”Repere nemțene”, a revistei didactice ”Instantanee” și a fost redactor șef.
A publicat 23 de volume monografice despre viața și istoria comunităților din județul Neamț și a elaborat 47 de studii medievale din același ținut.
A participat la redactarea a șase volume comune de proză în diverse localități ale țării și a colaborat cu edituri din Timișoara, Petroșani, Târgu Jiu, Râmnicu Sărat, Iași și Piatra-Neamț.
În anul 2003, Bursa Română de Mărfuri și Consiliul Economic Național au premiat ziarul ”Ecoul munților”, sub conducerea redacțională a Smarandei, primind un mare premiu național pentru promovarea jurnalismului regional.
La concursul ”Din suflet de Creștin”, organizat în anul 2018 de Mitropolia Moldovei, Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar al județului Iași, a primit marele premiu pentru un material dedicat vieții preotului Vasile Danielescu (1888-1956), din satul Poiana – Popești, comuna Farcașa, județul Neamț.
Cu revista didactică ”Instantanee” a luat numeroase premii la nivel județean și interjudețean.
A fost redactor al volumelor de mare succes ”Aiud însângerat” (autor Grigore Caraza) și ”Răstignirea Carpaților” (autori Anton Covasan și Niculai Țepeș – Nica).
Pasionată de istoria medievală a României și, în special a Moldovei, Smaranda Florian muncea, de mai mulți ani, la o vastă lucrare, de circa 8.000 de pagini, despre istoria tuturor localităților din județul Neamț. Din păcate, a ajuns doar la jumătatea drumului cu acest proiect, fiind doborâtă de cea mai necruțătoare boală pământeană.
Fire de o rară modestie, despre opera sa Smaranda vorbea foarte rar și atunci cu multă reținere.
Ca educator, a iubit enorm copiii și profesia. ”Doamna Margot”, cum era cunoscută în mediul didactic, oferea puilor de om, din preaplinul său, informații pe care fiecare urma să le folosească în viață. A ajutat copii bolnavi și sărmani din mediul rural, a dotat cu jucării numeroase grădinițe izolate din județ și a donat, cu familia sa, peste 100.000 de volume bibliotecilor școlare și comunale
din ținut.
Din păcate, a ars prea puternic timp de doar șase decenii, iar proiectele sale au rămas abandonate. A plecat la Ceruri cu gândul și rugămintea ca urmașii săi, în special nepoții, să-i continue munca.
Dumnezeu să o ierte și să o aibă în cuvenită pace!