Rotativa guvernamentală, intens negociată până acum o săptămână, este pusă pe pauză din cauza protestelor profesorilor. Anunțul a fost făcut în această dimineață, 26 mai, de liderii celor trei partide la guvernare: Nicolae Ciucă, actual premier și președinte PNL, Marian Ciolacu, președintele PSD și Kelemen Hunor, președintele UDMR.
Nicolae Ciucă, care a precizat că astăzi ar fi trebuit să își depună mandatul, a făcut și un bilanț al realizărilor pentru mandatul său de premier. El a menționat că negocierile cu sindicatele din educație trebuie să continue dar că „lucrurile nu se pot rezolva printr-o singură decizie, sunt probleme acumulate în 30 de ani”. Premierul a trasat însă și unele limite în discursul său în ceea ce privește măsurile pe care Executivul este dispus să le ia pentru a soluționa criza: „Doar că în acest moment, făcând apel la rațiunea cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecțională să dezachilibrăm întreg bugetul de stat. Vom continua să menținem dialogul cu sindicatele, le-am pus față în față toate datele cât se poate de onest. Sperăm să ajungem la o soluție pentru protestul pe care le-au declanșat”, a declarat premierul citat de G4Media.
Liderul PSD Marcel Ciolacu, anunțase chiar de la sfârșitul săptămânii trecute că nu va prelua fotoliul de premier în mijlocul unei crize în educație. „Această guvernare nu este doar despre stabilitate, ci este și despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută, înaintea discuțiilor politice, trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate. (…) Avem un calendar convenit cu liderii de învățământ, un calendar foarte scurt, pe care ni l-am asumat împreună. Cred că este decizia corectă să nu intrăm în decizii politice până nu rezolvăm greva profesorilor, urmând să găsim împreună ulterior calendarul pentru rotație”.
Decizie strategică, calcul politic sau doar preocupare pentru rezolvarea crizei, trebuie punctat un fapt: este prima grevă majoră care ajută la menținerea unui Guvern.
Vlad B.