După mini-vacanța de 1 Mai, elevii au revenit de astăzi la cursuri. Ultimul din cele cinci module de studiu din acest an școlar continuă cu evaluările naționale. Primii sunt elevii de clasa a II-a, care în perioada 9-12 mai susțin probele scris și citit la română și cea scrisă la matematică. Testarea la limba română urmărește să măsoare competențele de producere a mesajelor scrise și de receptare a mesajelor citite, iar proba la matematică evaluează dacă elevii au dobândit competențele aferente.
Elevii de clasa a IV-a vor susține evaluarea națională a competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar în perioada 16-18 mai. Primul test verifică dacă elevii au competențele adecvate de înțelegere a textului scris și al doilea competențele de matematică. În perioada 24-25 mai vine rândul elevilor de clasa a VI-a, care susțin proba de evaluare a unor competențe de limbă și comunicare și proba de evaluare a unor competențe de matematică și științe ale naturii.
Durata unei probe este de 30 de minute pentru elevii de clasa a II-a și de 60 de minute pentru ceilalți. Evaluarea lucrărilor se face de cadrele didactice din fiecare școală, obligatoriu doi profesori, dintre care unul este profesorul clasei, iar lucrările de matematică și științele naturii (de la clasa a VI-a) se corectează de 3 profesori din fiecare disciplină (matematică, fizică, biologie). Rezultatele evaluărilor se consemnează în fișa aferentă fiecărui test și procedura de evaluare trebuie să se încheie în maxim 7 zile de la susținerea probelor. Notele se înregistrează și în aplicația informatică dedicată, potrivit metodologiei în vigoare.
Rezultatele stau la baza întocmirii unui raport pornind de la fiecare școală, comisie județeană de evaluare națională din cadrul ISJ și până la Centrul Național de Evaluare în Educație, care până la 30 noiembrie face raportul final ce include și măsuri de ameliorare a învățării.
C.I.