Ultima negociere cu o zi înaintea grevei generale, între sindicaliștii din Educație și reprezentanții Guvernului, s-a încheiat fără ca situația să se schimbe în esență.
Poziția oficială a Guvernului a fost făcută publică printr-un comunicat din care reiese că se au în vedere o compensare bănească pentru anumite categorii, aplicarea legii salarizării cândva la toți angajații din Educație, o rezolvare a nemulțumirilor prin noua lege a salarizării, dar un singur termen. „Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ. Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8. Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare.
Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile ca Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare”.
Liderii celor trei organizații sindicale s-au declarant nemulțumiți de rezultat și anunță că, cel puțin luni, 22 mai, este grevă general. „Am cerut astăzi foarte clar să urgenteze discuțiile pe legea salarizării. Vina este a guvernului, știți foarte bine că în prima fază această lege trebuia să fie gata la 30 iunie, era suficient timp. Au început discuțiile în septembrie 2022, nu știm din ce rațiuni au trenat. Poate nu se ajungea aici dacă aveam o grilă clară, fidelă a ceea ce se intenționează cu salarizarea în învățământ. Deocamdată sunt doar promisiuni și necunoscute”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLÎ. La rândul său, Marius Nistor, liderul federației „Spiru Haret” a afirmat că nu s-a venit cu nimic clar. „S-a vorbit de bonusuri. De bonusuri s-a vorbit, că sunt dispuși să acorde bonusuri pentru profesorii debutanți și pentru personalul didactic care lucrează în zone defavorizate. Și atât. Nu s-a discutat despre sume”, a spus Marius Nistor. Acesta a mai precizat că: „ Profesorii vor trebui să primească din partea executivului o soluție care să fie credibilă. Noi o să le punem la dispoziție exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizațiile noastre iar membri noștri de sindicat se vor pronunța. Dar cu certitudine vă spunem că pe această ofertă mâine va fi grevă generală!”.
C.I.