În zilele de 1-2 iunie, Căminul Cultural Pângărați – Castel va găzdui a VIII-a ediție a Festivalului Național ”Copiii – florile inimii”. Organizatori sunt Asociația Culturală ”Eu cred”, în parteneriat cu Federația ”Star Muzic” România, Primăria și Consiliul Local Pângărați, Inspectoratul Școlar Județean Neamț și Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga”, sat Pângărăcior, comuna Pângărați. Festivalul se va desfășura pe patru secțiuni, respectiv, muzică populară, ușoară, folk și poezie – creație. La acest mare și important concurs vor participa tineri interpreți din toată țara, pe trei categorii de vârstă: 6-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani. În afară de concurs, pe scena modernului Cămin Cultural din satul Pângărați – Castel, modernizat în ultimii ani, vor mai concerta violonistul Rareș Mihai Florescu, Anastasia Ciobanu, Teodora Scarlat, Marius Zgâianu, Alexandru Sahlean, Ionuț Stoian și Dionisie Ionescu, Ghiță Dandu, Matei Mihăilă, Grupul folk ”Eu cred”, spectacolele fiind prezentate de Gheorghe Filip. Tocmai de aceea, organizatorii mizează pe un număr important de spectatori din comună, care să umple sala de spectacole.
* Petronel MANCAȘ, primarul comunei Pângărați: ”Pentru noi este o onoare să ajutăm organizatorii și pe cei care iubesc, cu adevărat, folclorul de pe Valea Bistriței, dar și muzica, în general. Îi felicit pe toți cei care au trudit în aceste zile, urând succes tuturor concurenților. Remarc faptul că în acest an gazdă va fi Căminul Cultural din satul Pângărați – Castel, obiectiv care a fost preluat zilele trecute de la constructor. În acest moment, ne putem lăuda cu un obiectiv care merită văzut, în timp, de toți locuitorii comunei noastre și care meritau un asemenea edificiu. În interiorul acestei construcții va funcționa biblioteca din comună, dar și un muzeu al satelor noasstre. Vom fi alături de cei implicați și cred că va fi o sărbătoare a muzicii, a cântecului românesc, a cântecelor noastre strămoșești, dar și a altor genuri, iubite de cei tineri, dar și de cei de o anumită vârstă. Și încă un aspect, nu-l vom uita pe fostul primar, domnul Petru Lungu-Bordea, cel care a inițiat proiectul modernizării Căminului Cultural. Dorința mea este ca această construcție să fie de acum încolo un reper important al multor activități la nivel local și nu numai. Important este că, în viitorul apropiat, comuna ba beneficia de noi proiecte de finanțare, pentru obiective foarte importante pentru infrastructura locală”.
* Carmen MURARU, directorul Școlii Gimnaziale ”Nicolae Iorga” Pângărăcior: ”La inițiativa domnului Marius Coșerariu, președintele Asociației Culturale Eu cred, ediția de anul acesta se va desfășura la Căminul Cultural Pângărați – Castel. Ca noutate, la această ediție vor fi patru secțiuni, față de trei ca în anii trecuți. Este vorba de creație literară – mai bine spus poezie. Nu toți copiii cântă, dar toți copiii simt, de aceea am inițiat secțiunea de creație literară. S-au înscris mulți copii, din toate punctele cardinale ale țării. Avem o echipă de la Balotești, de lângă București, care înseamnă vreo 30 de copii. Ei au fost primii care s-au înscris. Interesant este că primăria de acolo i-a zorit și susținut ca să ajungă la acest festival. Ne-au spus doar atât, să le căutăm cazare, pentru că dumnealor vor să plătească tot.
De această dată voi vorbi și în numele domnului primar Mancaș, pentru că se pune întrebarea, de ce am ales Căminul Cultural de la Pângărați – Castel? Și asta, pentru că pe fonduri europene a fost modernizat acest cămin și tot deunăzi a fost recepționat de administrația locală. În acest caz, am spus că porțile unui astfel de obiectiv nu poți să le deschizi în tăcere. Acum, noi organizăm un act cultural. Eu cred foarte mult în evenimentul cultural manifestat la nivel de sat. Hora satului a emis foarte multe povețe, personalități, gânduri. Hora satului a renăscut și vine să dea acel impuls. Nu se stinge ca flacăra creatorului. Este bunul simț pentru ceea ce au murit înaintașii noștri. Asta înseamnă tradiția. Nu că doinești tradițional sau ce îmbraci tradițional, că joci tradițional sau că frămânți tradițional. Eu merg mai departe și spun așa: tradiție pentru mine este să știi să stai la locul tău și să observi tot ceea ce se întâmplă. De fapt, este ceea ce au făcut cei care nu mai sunt. Mare mea tristețe, mâhnire este că acum comuna este stinsă din punct de vedere cultural. Dar se poate activa și am încercat. Am dat buzna în căminul cultural fără să fie inaugurat. Evenimentul cultural stârnește omul înspre direcția bună. În momentul în care crezi într-un eveniment cultural nu îți trebuie multe argumente, ca să scoți omul din casă, să-l îmbraci frumos și să-i sugerezi să meargă mâine pe ulița satului, către locul unde urmează să aibă loc acel eveniment. Dincolo de rațiune critică, de metehne avizate, altceva îl trimite pe om acolo. Îl trimite ceva despre care nici el nu știe. Ceva care vibrează și vine de undeva de departe. Eu cred că este ceva în ADN-ul nostru”.
* Marius COȘERARIU, Grupul folk ”Eu cred”: ”În momentul în care am pornit la drum, privind organizarea acestui festival, am gândit că satele comunei Pângărați sunt cumva la mijlocul distanței dintre orașele Bicaz și Piatra Neamț. Acum așteptăm ca publicul local să asalteze moderna sală de spectacole a Căminului Cultural din satul Pângărați – Castel, un loc plin de istorie și de credință. Bucuria noastră va fi imensă atunci când vom descoperi și premia copii și adolescenți foarte talentați și foarte bine pregătiți. Ne așteptăm să asistăm cu toții la un adevărat spectacol de gală. Mulțumesc tuturor celor care ne-am ajutat în aceste zile. Și mă refer la primarul comunei, membrii Consiliului Local și tuturor celor care au dat o mână de ajutor”.