Singurul examen național rămas în calendarul obișnuit este bacalaureatul. Profesorii au anunțat răspicat ieri, 26 mai, în a cincea zi de grevă generală, că nu cedează și că vor ieși masiv, din nou, în stradă. La mitingul din 30 mai de la București vor participa și profesori din țară, după ce la mitingul și marșul din 25 mai au fost doar cei din Capitală și împrejurimi.
În aceste condiții, ministerul publică pe site o informare adresată direct directorilor de școli – să respecte calendarul de bacalaureat, etapa înscrierii absolvenților. Fără nici o referire la faptul că, pentru a se înscrie, elevii de clasa a XII-a și a XIII-a trebuie să aibă situația școlară încheiată pe acest an, informarea de ieri a ME pune accent pe asigurarea resursei umane. „Conform Calendarului examenului de bacalaureat 2023, în perioada 29 mai – 7 iunie este programată înscrierea candidaților la prima sesiune de examen. Directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii. Ministerul Educației continuă să comunice permanent cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București pentru evitarea situațiilor care ar putea crea sincope în desfășurarea activităților care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar”, transmite ME.
Cursurile sunt suspendate în multe școli din 22 mai, când a început greva și mulți profesori, care sunt și diriginți, și-au suspendat raportul de muncă pe timpul protestului. Există școli în care participarea la grevă este de 100% în rândul profesorilor. Comunicatul ministerului are cel puțin două mesaje: unul este că li se sugerează profesorilor diriginți, în principal, să renunțe la grevă și să se ocupe de bac, iar celălalt că este posibil ca și în plină grevă școala să-și poate urma cursul. Dacă poate fi și un mesaj că dinspre Guvern se caută soluții reale pentru dezamorsarea conflictului de muncă, vom vedea în acest week-end. Sindicaliștii s-au arătat dispuși să fie chemați la negocieri în orice moment. Din lista celor 7 revendicări majore, s-au limitat acum la majorarea salarială cu 25% anul acesta pentru toți angajații și cu 40% începând cu grila aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.
Reamintim că până acum au fost decalate cu cel puțin o săptămână admiterea la liceu – probele de aptitudini, testele la limbi moderne, înscrierea copiilor cu cerințe educaționale speciale, a copiilor romi, înscrierea și reînscrierea la grădiniță, înscrierea în clasa pregătitoare.
C.I.