Muzeul de Etnografie Piatra Neamț este gazda celei de-a V-a ediții a expoziției intitulată ”Grădina cu ii”. Manifestarea de pe 25 iunie este dedicată Zilei Universale a Iei, are loc în grădina cu trandafiri a muzeului, și arată vizitatorilor frumusețea, strălucirea, delicatețea dar și trăinicia piesei tradiționale de sărbătoare. Intrarea este liberă, iar iubitorii portului popular pot discuta și schimba impresii cu doamnele care cos cămăși.
La 1 decembrie 2022, cămașa cu altiță-element de identitate românească- a fost introdusă în patrimoniul UNESCO. Astfel, Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, a recunoscut importanța, valoarea și munca depusă pentru realizarea frumoaselor cămăși purtate de femeile din Moldova, Bucovina, Oltenia, Muntenia și sudul Transilvaniei.
Continuând tradiția, în zilele noastre tot mai multe femei cos, poartă și expun noi ii inspirate din vechi piese din muzee sau din albume de cusături. Dincolo de material, croi, motive decorative, fiecare piesă vestimentară înseamnă multe luni de muncă, dorință, răbdare, până la împlinirea unui vis, acela de a purta o cămașă tradițională.
Grădina cu ii de anul acesta reprezintă tocmai aceste vise devenite realitate: 20 de cămăși femeiești de sărbătoare, cusute pe pânză cu acul de membre ale Șezătorii de Piatra sau de alte doamne pentru care emoția de a purta o ”cămașă adevărată”este unică. (G.S.)