Actualizare 7 iunie: Ministrul Ligia Deca a explicat, pentru prima dată de la declanșarea grevei generale, cum face raportarea numărului protestatarilor:
„Referitor la Informarea de presă transmisă marți, 6 iunie 2023, ce conține informații statistice privind procente ale întregului personal/ ale cadrelor didactice care continuă protestul declanșat în data de 22 mai 2023 sau și-au reluat activitatea, facem următoarele precizări:
Datele făcute publice astăzi de Ministerul Educației au rezultat din centralizările primite de la nivelul inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma raportărilor unităților de învățământ.
Procentele comunicate de Ministerului Educației astăzi, 6 iunie, sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învățământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat.
Ministerul Educației a solicitat și a centralizat, în această perioadă, informații statistice privind întregul personal din unitățile de învățământ, pentru o imagine de ansamblu asupra dinamicii din sistem, în contextul protestului personalului din unitățile de învățământ preuniversitar”.
În același timp, Ministrul Educației a mai precizat că „referitor la întâlnirea desfășurată astăzi, 6 iunie, între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, vă comunicăm faptul că toți cei prezenți au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale. De asemenea, Ministerul Educației a invitat reprezentanții federațiilor sindicale la o nouă întâlnire, pentru finalizarea negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă”.
Știre inițială: Marți, 6 iunie, la reluarea activității în școli după minivacanța cu cele trei zile libere, o parte din profesorii din Neamț au mai renunțat la grevă.
Cifrele primite de la Inspectoratul Școlar Neamț arată că „sunt 2.917 cadre didactice în grevă”. Inspectorul școlar general Florentina Luca-Moise nu a mai precizat dacă situația transmisă de directorii de școli include și personalul didactic auxiliar și nedidactic aflat încă în grevă. În 22 mai, când a început greva, IȘJ Neamț a raportat 4.248 de cadre didactice. Asta înseamnă că 1.331 profesori au renunțat între timp.
Situația centralizată de Sindicatul Liber din Învățământ Neamț arată că astăzi sunt 3.870 de angajați în grevă. Datele furnizate după-amiază de Gabriel Ploscă, liderul SLI Neamț, sunt mai nuanțate decât cele primite de inspectorat. „Noi le centralizăm abia spre după-amiază, fiindcă vrem să avem situația cu acuratețe. Astăzi avem 3.870 de salariați în grevă, din care 3.725 sunt membri de sindicat și 145 nu sunt membri. Chiar din prima zi de grevă și pe parcurs am avut și personal nemembru de sindicat care a semnat pentru grevă. În aceste condiții, procentul greviștilor în Neamț este 88,72%. Reamintesc faptul că am început greva cu 4.362 de salariați. Nu știu de ce diferă atât de mult cifrele față de cele ale inspectoratului școlar, probabil că Ministerul Educației cere doar numărul cadrelor didactice aflate în grevă”, a declarat Gabriel Ploscă. Acesta a mai adăugat că greva generală continuă și miercuri, iar dacă va fi aprobat mitingul din 8 iunie, de la București, se va merge și din Neamț.
Pe de altă parte, liderul SLI Neamț va discuta astăzi cu liderii din școli pentru a le prezenta noutățile zilei, după discuția de la Ministerul Educației și pentru a afla câți rămân în grevă în perioada următoare, dacă greva continuă. Raportul va fi transmis la București, pentru a fi discutat în Colegiul Național al Liderilor FSLI, reprogramat după ce liderii sindicali au fost chemați la ora 11 la Ministerul Educației.
C.I.