Dosarul drogurilor comercializate în două localuri cunoscute din Piatra Neamț, în perioada restricțiilor de circulație impuse de criza sanitară provocată de covid, a stârnit mare vâlvă la acel moment. Procurorii DIICOT au descins în cluburile Jazz Caffe și Chaplin’s în noaptea de 18/19 aprilie 2021, ulterior patronii celor două locații, Constantin Cuejdianu și Cristian Dobrea fiind arestați preventiv, alături de dealeri de stupefiante care aduceau substanțe interzise și le vindeau celor dornici de distracție. Parte dintre acuzați, patronul de la Chaplin’s, Cristian Dobrea, și trei dealeri de stupefiante, au recunoscut faptele pentru a beneficia de reducerea pedepsei. Curtea de apel Bacău a soluționat definitiv cauza și Cristian Dobrea a fost condamnat la 3 ani și 11 luni de închisoare cu executare. Judecătorii au motivat hotărârea și au explicat modul în care au ajuns la această soluție.
“Poate începe distracția“
În document se arată în detaliu modul în care aveau loc faptele și că petrecerile de la clubul administrat de Dobrea erau de notorietate. Accesul era limitat doar pentru prieteni și cunoștințe care soseau după ora 22:00. Asta în timpul restricțiilor de circulație când teoretic, nu puteai merge pe stradă fără un motiv întemeiat după ora 22:00. Totuși, la petrecerile ilicite veneau zeci de persoane, dar și dealerii de stupefiante, cu toții fiind chemați de patron. Startul se dădea de Dobrea cu expresia “poate începe distracția“. Drogurile erau consumate atât în baia localului, cât și în club, iar spre dimineață stupefiantele erau la liber. Chiar și Dobrea oferea narcotice, iar în biroul lui, pe masă, erau “linii“ gratis pentru apropiați. În acest context, dealerii agreați de patron, aveau acces în club, la fel ca și invitații, pe ușa din spate, apoi ofereau celor din incintă tot ce își doreau, acesta fiind circuitul în fiecare week-end. Unul din martori a declarat în fața judecătorilor că, în preajma sărbătorilor de iarnă, ar fi mers la clubul Chaplin’s de unde a cumpărat o pastilă de ecstasy pentru care a plătit circa 80-100 lei. Prețurile practicate erau între 200 și 400 lei pentru o doză de MDMA sau cocaină. Tranzacția ar fi avut loc la primul etaj al clubului Chaplin’s, lângă scări. În același local, un gram de cannabis putea fi achiziționat cu 90 de lei. La petrecerile organizate acolo, de regulă în noaptea de sâmbătă de duminică, erau destui având în vedere restricțiile de circulație, în general fiind 40-50 de persoane. Diverse stupefiante se consumau de către doritori și la terasa Mountain Beach, din Ștrandul Municipal, ce aparținea tot lui Dobrea. Unul dintre cei audiați a susținut că ar fi cumpărat în repetate rânduri cocaină, MDMA în timp ce se afla pe terasa Mountain Beach din ștrand.
Limbaj codificat pentru narcotice
Având în vedere toate aceste considerente, faptul că au fost martori cu identitate protejată, dar și că au existat înregistrări audio-video din local, Dobrea a ales să recunoască acuzele în fața judecătorilor. Instanța a reținut că patronul, el însuși consumator de droguri, punea la dispoziție localul pentru consum, colecta banii, apoi contacta și chema dealerii.
“Clandestinitatea acestor petreceri, dar și împrejurarea că localul dobândise notorietate la nivel local, în cercurile de tineri interesate de astfel de evenimente, rezultă și din discuțiile telefonice interceptate și înregistrate pe parcursul urmăririi penale, care conțin referiri exprese la faptul că la Chaplin’s era deschis în weekend, pentru petreceri de noapte, organizate pe ascuns, interlocutorii folosind un limbaj codificat pentru a face referire la droguri – „sticle”, „fac ceva la etaj cu selecție”, „ia o țigară”, „un cântar pentru gramaje mici”, „vineri și sâmbătă pregătesc ceva bun”, „aduc și eu ceva bun”, „dacă e multă lume nu mă risc”, etc.“, se mai arată în documentul citat.
Deși la audierile ce au avut loc în timpul procesului Dobrea a recunoscut faptele imputate, la anchetă s-a prevalat de dreptul la tăcere.
Considerente pentru stabilirea pedepsei
La stabilirea sancțiunii, judecătorii au avut în vedere mai multe considerente.
”În ceea ce privește persoana inculpatului (…) instanța a observat că actele dosarului de urmărire penală (…) au relevat în stadiul incipient al procesului penal un profil psihologic imprevizibil al acestuia, marcat de consumul de alcool și substanțe psihoactive cu frecvență variabilă pe parcursul ultimilor 15 ani, dar și de convingerile remanente favorabile consumului de astfel de substanțe”, se arată în hotărâre.
Magistrații au arătat că Dobrea, care nu are antecedente penale, este căsătorit și are un copil de 17 ani, era aparent integrat social anterior comiterii faptelor. A fost apreciată sinceritatea de la judecată ”deși instanța notează că această abordare s-a datorat, probabil, complexului probatoriu administrat în acuzare, care ar fi fost, practic, imposibil de demontat”.
S-a mai argumentat că, deși s-a integrat în muncă, a cooperat și a declarat că s-a desprins în totalitate de anturajul și modul de viață anterior, aceste plusuri sunt surclasate de implicarea profundă și esențială în angrenajul infracțional investigat, de persistența desprinsă din numărul mare de fapte, precum și de constatarea că această contribuție a întreținut, practic, activitățile ilicite ale celorlalți acuzați.
Cauză specială de reducere a pedepsei: martor în alt dosar DIICOT
Dobrea a recunoscut faptele pentru reducerea pedepsei cu o treime, dar a uzat și de un alt beneficiu legal ce îi asigura reducerea limitelor de pedeapsă anterior calculate cu jumătate: a devenit martor ”determinant” într-o cauză instrumentată de DIICOT.
Chiar și așa ”instanța a constatat că amploarea și impactul social, mediatic al activităților infracționale asumate de inculpat pledează pentru executarea efectivă a sancțiunii rezultante, în regim de detenție, singura modalitate de individualizare aptă să asigure atingerea scopului punitiv, dar și efectul de prevenție generală și specială al pedepsei”, au apreciat magistrații.
Judecătorii au arătat că faptele sunt de o gravitate ridicată având în vedere cantitatea de droguri traficată şi suma mare de bani ce urma să fie obținută în urma vânzării acesteia, intervalul de timp în care s-a desfăşurat activitatea ilicită, precum şi numărul mare al cumpărătorilor. Practic la acele petreceri nu venea oricine, invitații erau aleși pe sprânceană, iar aceștia erau potenți financiar pentru că, pe lângă droguri, făceau și consumație la local, ceea ce aducea bani pentru patron. Dobrea a recunoscut 53 de fapte de trafic de droguri și 100 de fapte de punere la dispoziție a localului în vederea consumului de narcotice, ceea ce a fost apreciat de instanță ca fiind “o specializare a inculpatului în comiterea infracțiunilor de trafic de droguri“.
Dobrea a cerut magistraților de la Curtea de Apel Bacău reducerea pedepsei aplicată de Tribunalul Neamț, 3 ani și 11 luni de închisoare, având în vedere circumstanțele personale, integrarea în societate, cooperarea și faptul că s-a desprins în totalitate de anturajul și modul de viață anterior, însă judecătorii au arătat că nu e suficient apreciind că prin atitudinea sa a întreținut, practic, activitățile infracționale ale celorlalți.
“Cum pedeapsa rezultantă este mai mare de 3 ani, în mod evident se impune executarea în regim de detenţie nefiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 91 C. pen pentru a se dispune suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, aşa cum a solicitat inculpatul“.
Tentativă eșuată de a obține clemență: atribuțiile părintești
Dobrea a încercat să se apere susținând că prin executarea pedepsei în regim de detenție se aduce atingere dreptului copilului său de a avea legături cu părintele și i s-a răspuns că “în prezenta cauză instanţa a fost investită cu judecarea unui conflict de drept penal şi nu cu unul civil, de familie. În plus, inculpatul era dator, şi la momentul săvârşirii infracţiunilor şi în prezent să asigure un mediu sănătos pentru creşterea şi educarea copilului său, însă şi-a nesocotit această obligaţie la data comiterii infracţiunilor şi o invocă în prezenta doar pentru a obţine o clemenţă nejustificată a instanţei, în raport cu gravitatea faptelor“.
În același dosar au fost condamnați și trei dealeri pentru trafic și deținere de droguri. Motoi Ciprian a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. Enea Claudiu Constantin a primit o pedeapsă de 2 ani și 9 luni cu suspendare sub supraveghere, iar Pavel Mihai are o sancțiune de 2 ani și 2 luni, tot cu suspendare. Toți au recunoscut faptele pentru reducerea pedepsei, iar sentința este definitivă. Separat, sunt judecați alți 6 acuzați: Bumberică Paul Orlando, Chiuaru Alin Alexandru, Gabăr Ștefan, Rusu Florin Nicolae, Stan Ioan, dealeri, și Cuejdianu Constantin, acesta din urmă fiind patronul localului Jazz Caffe, un alt club din oraș unde s-au petrecut cam aceleași lucruri ca la Chaplin’s. Aceștia nu au recunoscut faptele, iar procesul este încă la prima instanță, Tribunalul Neamț.
Gabi SOFRONIA