Voucherele profesionale din Educație, de 1.500 lei anual pentru profesori și de 500 lei anual pentru personalul nedidactic, vor fi acordate începând cu acest an. Sumele sunt stabilite prin OUG 58/2023 adoptată de Guvern în urma negocierilor din timpul grevei generale, suspendată din 12 iunie.
Școlile trebuie să transmită inspectoratului județean lista nominală a beneficiarilor de vouchere profesionale până la data de 15 iulie, pentru ca ISJ-urile să trimită datele la Ministerul Educației până la 31 iulie. Cum banii sunt acordați din fonduri europene, ME va trebui, la rându-i, să transmită informațiile Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până la data de 15 august. „Lista cu beneficiarii finali conține următoarele informații: nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu/reședință, instituția de învățământ în care își desfășoară activitatea, adresa unității de învățământ; opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic”, precizează OUG 58.
Voucherele pot fi folosite timp de un an de la data emiterii acestora și vor fi distribuite prin Poșta Română. Suportul electronic va fi emis de câștigătorul desemnat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în cadrul achiziției publice ce va trebui făcută. OUG 58 nu prevede termen pentru aceste proceduri, însă stabilește că ordinea la plată este entitatea emitentă – costurile de emitere a voucherelor – și integral sumele aferente angajaților din învățământ. Astfel, la art. 9 al. 12 se specifică: „Valoarea măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic nu poate fi transferată beneficiarilor finali pe suportul electronic dacă, la data stabilită pentru transfer, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu a achitat unității emitente, integral, contravaloarea nominală a măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic, inclusiv costurile aferente emiterii acesteia pe suport electronic”.
Voucherul de 1.500 lei poate fi utilizat doar la entitățile afiliate și „numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziționarea de echipamente IT, precum și pentru achiziția de cărți de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi didactice individuale specifice, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora”. Această primă de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023-2024, potrivit normativului și se va acorda anual, până în anul școlar 2026-2027, în limita fondurilor disponibile cu această destinație.
Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar beneficiază de o primă de carieră profesională – acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale din unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale – în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil, inclusiv și în anul școlar 2026-2027, mai prevede OUG 58/2023. „Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul nedidactic pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională”, specifică normativul, care prevede și faptul că aceste prime profesionale nu se impozitează.
Cristina Iordache