După perioada în care nimeni nu îndrăznea să comenteze ceva despre managementul de la Apa Serv decât în privat, cu gândul să nu afle ceva bossul Arsene sau Ginel, fostul angajator al managerului Bogdan Mușat, a venit vremea schimbării la Apa Serv. Noul manager/director interimar este vechiul manager/director Vlad Angheluță, fost apropiat al lui Ionel Arsene, via Daniel Harpa, fost subprefect, prefect și expulzat o perioadă la Direcția Socială de pe lângă Primăria Târgu-Neamț. Atunci când din motive greu de deslușit s-a contrat cu Arsene. Întrebarea aflată pe buzele tuturor celor care au o relație contractuală și de cele mai multe ori conflictuală cu Apa Serv este dacă prin această mișcare s-a schimbat/se schimbă ceva relevant. Să le luăm pe rând.
Presiunea pe noul șef
În lipsa presiunii normale a apei în mare parte a rețelelor companiei, există una foarte mare pe noul șef. Revenirea sa la birou nu a rezolvat deloc problema avariilor, a întreruperilor pe rețea, a pierderilor, ca să nu mai vorbim despre schema de personal despre care mulți specialiști spun că este supraaglomerată în zona birourilor. Și nici a Consiliului de Administrație, rămas de pe vremea lui Ionel Arsene și care a suportat, cu voie sau fără de voie, un manager care i-a ignorat de fiecare dată când avea ordine contrare. Ca să nu mai vorbim despre eșecul proiectului pe POIM, care a cauzat pagube greu de cuantificat acum, dar care sunt mult mai mari decât valoarea acestuia. Zeci de primării nu au putut accesa programe, deoarece au acceptat să facă parte din POIM, au sperat, au rămas cu buzele umflate și cu proiecte blocate. Lucru pe care nu aveau să-l recunoască de-alde Ciolacu și gruparea venită de la București să-l laude deșănțat pe Arsene la alegerile pentru șefia organizației județene.
Ce poate face Angheluță ca să ia cât de cât ochii populației? În primul rând ar trebui să prezinte, indiferent cât de rău doare, situația reală a societății. Care sunt pierderile reale, nu acelea machiate, cum stăm exact în ceea ce privește productivitatea, pierderile, procesele aflate pe rol, nivelul salariilor și, cel mai important, care sunt vinovații – cu nume și funcții – pentru dezastrul POIM. Dacă va face aceste lucruri, plus măsurile urgente pentru un plan minimal de intervenții rapide, inclusiv în week-end, pentru remedierea avariilor și de scoatere la iveală a tuturor furăciunilor de pe rețea, făcute cu voia sau fără voia celor de la societate, atunci va căpăta mai multă credibilitate. Partea bună cu numirea lui Angheluță este că nu va aștepta telefon de la Bari sau ordine de la intermediarii fostului președinte al CJ Neamț când va trebui să organizeze o procedură sau să facă o angajare. Sau cel puțin așa se spune.
Presiunea pe Consiliul de Administrație
În ciuda faptului că președintele Consiliului de Administrație a semnalat problemele de la Apa Serv, organismul are probleme mari de credibilitate și a avut unele și mai mari de autoritate. Acum au devenit publice, odată cu apariția documentului prin care a fost demis Bogdan Mușat, diferențele de opinie între C.A. și manager, faptul că acesta a refuzat să țină cont de ceea ce i-au semnalat membrii acestui organism. Trecem peste faptul că un consiliu de administrație independent ar fi trecut la fapte într-un județ normal, nu în Arsene Land și ar fi spus lucrurile care trebuiau să fie cunoscute, bașca ar fi putut să folosească arma plângerii penale.
Componența C.A.-ului (vezi foto) spune totul în privința independenței acestuia. Avem 4 membri afiliați politic la PSD – Boacă Dan, Ramona David, Cristina Alungulesei și Iuliana Onu-Năstase – unul la PSD-Pro România și alte organisme mai puțin publice – Adriean Chirilă – plus doi declarat neafiliați, Constantin Iacoban și Mihai Dominte. În cazul lui Constantin Iacoban, acesta a fost adus la Apa Serv în ciuda unui trecut nu prea prietenos cu Arsene și Ion Asaftei, ca un fel de salvator în fața situației extrem de proaste a companiei dar și ca un posibil Acar Păun, dacă Arsene ar fi avut nevoie de așa ceva. Cazul neafliatului politic Mihai Dominte este unul special. Neînscris în PSD, dar membru al familiei lărgite Arsene, în calitate de cumnat cu acte în regulă, Dominte era un necunoscut până să-l propulseze Arsene în lumea societăților CJ. Așa a ajuns la Drupo, după care a fost ”fixat” la Apa Serv și Troleibuzul, contra a aproximativ 1.000 de euro lunar, pentru activitatea de a participa la câte o ședință lunar. Care sunt meritele pentru care a fost numit în aceste C.A.-uri, în afară de a fi cumnatul șefului? Pentru opinia publică nu există nici unul care să stea în picioare.
În acest moment eșecul Apa Serv este lipit ca timbrul pe scrisoare pe C.A. și, prin extensie, pe PSD, care a avut caimacul în luarea deciziilor. Ca să nu mai vorbim despre CJ, ai căror specialiști s-au făcut că nu văd problemele, le-au acoperit cântând în strună unui șef mulțumit să rezolve cu atenție doar licitațiile sau atribuirile directe.
Precizările lui Dan Andrușcă, fost agaman la Apa Serv
După numirea lui Vlad Angheluță la comanda Apa Serv am primit la redacție câteva precizări de la Dănuț Andrușcă, fostul ministru al Economiei, care după ce a ajuns consilier județean a fost împuternicit în A.G.A. de la societate. Pe baza unui raport semnat de el și Neculai Pușcașu a început disputa cu Cătălin Dughir, la acea vreme manager al societății. Și atunci, ca și acum, se vorbea despre aceleași lucruri, pierderi, ineficiență, cheltuieli inutile, nereguli în acte, proiecte ratate. Au urmat procese multe, cu desfășurări de forțe importante și Andrușcă spune că acum, după mulți ani, instanțele au considerat că Dughir a greșit și trebuie să plătească sume importante societății. Este vorba despre o decizie a Tribunalului Neamț, care nu este încă definitivă, potrivit căreia Dughir ar avea de achitat 160.481,2 lei reprezentând cheltuieli de judecată, plus dobânda legală calculată până la data de 14 februarie 2017, când a părăsit societatea.
Despre cum s-a ajuns la aceste procese, cum s-au derulat ostilitățile și care va fi decizia finală a instanței sigur că vom reveni. Ca și despre noile aventuri ale lui Vlad Angheluță în cea mai mare societate a CJ Neamț.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Credeți că Angheluță va oferi numele și funcțiile celor vinovați de pierderea proiectelor? Ar trebui să fie cap de listă, pentru că în mandatull lui s-a reziliat contractul cu consultantul Tahal. El a fost inițiatorul rezilierii contractului, reziliere care a dus la aproape 4-5 ani întârziere în depunerea proiectului. Așa că..