Un anunț publicat pe site-ul Primăriei Piatra Neamț pare să fie o glumă cinică, el încearcă să demonstreze că instituția sprijină sportul de masă și de performanță din oraș. Evident că o asemenea afirmație necesită o explicație. Este vorba despre finanțările nerambursabile pe care le poate pune la dispoziție Primăria, cu acordul Consiliului Local.
Suma pusă la bătaie pentru cei care doresc și au nevoie de banii municipiului este de 450.000 de lei, adică aproximativ 90.000 de euro!
Trebuie să recunoaștem că este o sumă ridicolă, chiar și dacă vorbești doar despre sportul de masă. Cât despre performanță cu 90.000 de euro s-ar putea face doar finanțând 2-3 sportivi la șah sau tenis de masă. Și am vorbi despre performanță cel mult la nivel național.
Lista pe care o publicăm arată exact ce se înțelege prin sprijinirea sportului la Piatra Neamț. Un amalgam de finanțări, multe dintre ele greu de înțeles, ca valoare, raportat la altele. Nu vorbim aici despre fotbal care ar primi 100.000 de lei, o sumă ridicolă la nivelul Ligii a II-a, care nu ajunge probabil nici măcar pentru plata baremului de înscriere, ca să nu mai vorbim despre alte necesități stringente. Aici, la fotbal, lucrurile trebuie lămurite într-o discuție separată, pentru că nici un primar cu capul pe umeri n-ar trebui să ignore cei aproximativ 8000 de pietreni care au fost la stadion la meciul de promovare. Spunem 8000, pentru că au mai fost pe teren și suceveni și oameni din restul județului, plus politicieni pe care nu merită efortul să-i enumeri, marea lor majoritate s-au dus la stadion să se lipească de un eveniment care le-ar aduce imagine.
Este greu să înțelegi cum echipele de handbal feminin și masculin – sport cu tradiție și performanțe notabile – au primit împreună 72.100 lei, iar un club de dans – Asociația Club Sportiv Rays Dance – 60.000 lei, după ce a cerut, cu ceva ce poate fi numit tupeu pozitiv, 217.800 lei! Spre comparație, cei de la clubul Ceahlăul nu au avut curajul să ceară mai mult de 268.000 de lei pentru participarea la un campionat, nu pentru 2-3 zile de festival. Culmea, un alt club de dans sportiv LIA Art Piatra Neamț, care a cerut 27.000 de lei, s-a ales cu un 0 perfect la rubrica finanțare. Dacă n-au avut probleme la scrierea proiectului, chiar nu există o explicație logică.
Alta. Fundația Ioana cere 95.000 lei pentru a organiza evenimentul Tare ca piatra și primește 35.000 lei! Reputatul profesor Dan Gavril cere 164.360 lei pentru că a pregătit o echipă care să readucă voleiul masculin în circuit. Primăria îi acordă 28.000 lei, mai puțin decât celor de la Tare ca piatra! O sumă cu care nu-și poate permite să înceapă un proiect, profesorul fiind total bulversat de atitudinea celor din Primărie. Diferența este dată probabil de posibilitățile de sponsorizare infinit mai mari ale celor din jurul Fundației Ileana, față de un profesor ”aiurit” care vrea să readucă un sport pentru care există talente în zona performanței.
Exemplele pot continua, dar fiecare poate analiza tabelele. Mai trebuie semnalat un lucru. După ediția penală de anul trecut, primăria dă bani pentru o afacere privată aducătoare de imagine – ”Festivități de premiere a participanților și câștigătorilor CUPEI Municipiului Piatra Neamț”, suma de 35.000 lei. Nu mai comparăm cu alte sume aruncate în derâdere spre sporturi care chiar au nevoie de bani, că n-are rost. Noțiunea de sport pare a fi străină decidenților din Primărie.
Evident, nu și cea de bani de la sport pentru asociații care pot fi considerate apropiate.
Valentin Bălănescu