După repartizarea computerizată la liceu, din 19 iulie, la nivelul județului Neamț un bilanț arată că mai sunt 96 locuri libere la licee, 12 la profesională și 48 la vocațional și nu mai puțin de 452 de elevi care n-au fost admiși (amănunte aici). La aceștia se adaugă cei 214 care n-au intrat în Evaluare Națională din cauza abandonului, problemelor de sănătate sau situației școlare neîncheiate și cei 60 care au lipsit de la probele scrise. În condițiile în care în clasa a VIII-a erau înscriși 4.458 de elevi și 3.732 au intrat în clasa a IX-a la licee, la profesională, la dual și direct pe locurile rezervate pentru romi (22) și pentru elevii cu cerințe speciale de educație (19), reiese că sunt 726 de elevi care au rămas în afara sistemului de învățământ – adică 16,3%. Un procent mare, având în vedere că una din țintele asumate de toți factorii de decizie este reducerea abandonului școlar.
Pe de altă parte, dacă analizăm locurile existente pentru clasa a IX-a în județ, din toamnă, reiese că măcar o parte din elevi mai au șanse să urmeze o școală. Au fost 4.314 locuri la buget la clasa a IX-a în toate formele de învățământ (177 clase de liceal, tehnologic, profesional și dual) și 123 locuri cu taxă (7 clase) la școlile particulare, potrivit inspectorului școlar general adjunct Dana Lăcrămioara Păiuș. În principiu, mai sunt 582 locuri libere la clasa a IX-a, în diverse rute de școlarizare și posibilitatea ca măcar cei care au absolvit gimnaziul să poată învăța mai departe, dacă doresc.
C.I.
2 comentarii
Completare:
În România sunt obligatorii 10 clase. Încă.
Nu e după dorința părinților..alte Legi care nu se aplica….
Pentru elevii care au rămas pe dinafară,le spun că au loc la școala profesională de tâmplar,poziția 613 de la Colegiul Tehnic Forestier.Sunt așteptați cu dosarele la înscriere,că după 3 ani de profesională aici,pot continua liceul tot la Colegiul Tehnic Forestier pe unul dintre domeniile pe care le are această prestigioasă unitate de învățământ,care este și școală centenară.