În fiecare zi, echipa Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț întâlnește noi provocări în ceea ce privește incluziunea socială a persoanelor și familiilor aflate în situații de dificultate, cu domiciliul pe raza municipalității. Fiind instituția acreditată în furnizarea de servicii sociale specializate, din subordinea Consiliului Local al municipiului Piatra-Neamț, Direcția de Asistență Socială asigură zilnic, prin echipe multidisciplinare, servicii comunitare integrate în domeniul protecției copilului și familiei, pentru îngrijirea persoanelor vârstnice și cu dizabilități, dar și protecția persoanelor fără adăpost.
Prin aplicarea politicilor naționale din domeniul asistenței sociale, dar și prin implementarea programelor de acțiune comunitară, anual, peste 20.000 de persoane beneficiază de servicii integrate destinate prevenirii și combaterii riscului de marginalizare și excluziune socială. Pentru obținerea celor mai eficiente rezultate, Direcția de Asistență Socială are licențiate 7 servicii specializate, organizate pe categorii de vârstă și structurate în funcție de nevoile individuale și de grup.
Servicii sociale orientate spre îmbunătățirea calității vieții persoanelor vulnerabile
Încă de la începutul anului, asistenții sociali din cadrul Serviciului de Asistență Socială, au derulat campanii lunare în vederea identificării, consilierii și informării persoanelor care se adăpostesc în spații improprii, pentru a preveniri excluziunea socială a acestora. Prin campaniile desfășurate au fost identificate peste 40 de persoane atât cu domiciliul în Piatra-Neamț, cât și din localități învecinate, pentru care s-au expediat adrese serviciilor sociale ale primăriilor unde au domiciliul în vederea întocmirii planurilor individuale de reinserție.
Persoanele fără adăpost, cu domiciliul în municipiul Piatra-Neamț, au fost invitate la biroul Serviciului de Asistență Socială pentru întocmirea dosarelor de ajutor social, dar și pentru cantina socială, iar la începutul lunii iulie vor fi contactate pentru a depune în termen solicitarea în vederea obținerii unei locuințe sociale.
Aceste acțiuni se desfășoară la începutul fiecărei luni, împreună cu agenții Poliției Locale Piatra-Neamț, în zonele suburbane ale municipiului, pentru depistarea persoanelor care locuiesc fără forme legale, dar și pentru prevenirea riscului de excluziune și marginalizare socială.
De asemenea, printre activitățile Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț se numără și preluarea și verificarea cererilor pentru acordarea sumelor forfetare pentru cetățenii străini și apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. În primele două luni, odată cu noul mecanism de sprijin al refugiaților ucraineni, au fost înregistrate 57 de cereri, depuse în nume propriu, pentru care s-au întocmit anchete sociale în vederea respectării condițiilor impuse de legislația în vigoare.
Educația copiilor proveniți din familii aflate în situații de risc, un obiectiv principal
Accesul la educație, prevenirea și reducerea abandonului școlar al copiilor care provin din familii aflate în situații de risc este unul din obiectivele Direcției de Asistență Socială. Atât prin cele trei centre de zi din subordine, cât și în cadrul Centrului Social „Împreună”, copii de vârstă antepreșcolară, preșcolară și școlară beneficiază de servicii educaționale la standarde europene. Inculcarea noțiunilor privind bunele maniere și respectarea normelor de conduită socială este primul pas realizat de educatorii specializați ai Direcției.
Copiii, încă din primii ani de viață, trebuie îndrumați pentru a-și dezvolta un limbaj adecvat astfel încât, odată ajunși la vârsta maturității, să se adapteze cu ușurință în orice situație, de aceea, periodic, în Centrul Social „Împreună”, se organizează ateliere cu această temă.
Totodată, pentru completarea grupului țintă al proiectului „Creșterea participării la învățământul ante-preșcolar prin înființarea Centrului de zi Primii Pași”, cod SMIS 133203, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț a început de joi, 15 iunie 2023, procedura de înscriere în cadrul Centrului de Zi „Primii Pași”. Prin implementarea proiectului finanțat din Fondul Social European, se urmărește facilitarea accesului la servicii sociale specializate pentru creșterea, îngrijirea și educarea timpurie a 76 de copii.