Mișcarea în aer liber ne aduce o mulțime de beneficii, suntem mai relaxați, mai sănătoși, mișcarea stimulând și circulația sângelui. Efectul cel mai important al naturii asupra noastră este faptul că ne obligă să fim atenți la peisajul ce ne înconjoară și să uităm astfel de grijile zilnice, iar spiritul este în sfârșit liber. Așadar, mișcarea în natură ne dă un boost de fericire. Locul ideal pentru a ne bucura de toate acestea este masivul Ceahlău cu stațiunea Durău și obiectivele sale turistice, incluzând aici Palatul Cnejilor, Muzeul Sătesc Ceahlău, scara către cer de pe Vârful Toaca, Cascada Duruitoarea și Mănăstirile Durău, Ceahlău și schitul Cerebuc.
Povești, legende și istorie
În satul Ceahlău puteți vizita Palatul Cnejilor, mai bine zis ruinele sale, devenite monument istoric în 2004. Palatul face parte și din ansamblul fostului schit Hangu, alături de Biserica „Pogorârea Sf. Duh”, biserică ce datează din secolul XVII.
Palatul Cnejilor, a avut perioada lui de glorie, între anii 1840-1852, când a fost vizitat de personalități precum Alexandre Dumas, Vasile Alecsandri, Alecu Russo și Gheorghe Asachi. Interesantă este și povestea decăderii fraților Cantacuzino, deținătorii palatului, care, după ce i-au izgonit pe călugării din fostul schit, cheltuind peste măsură pentru a-și menține luxul și fastul nobiliar cu care erau învățați, au ajuns să fie datori vânduți, iar domnitorul Alexandru Ghica le-a scos moșiile la licitație. Moșia Hangu a fost cumpărată de Smaranda Sturza. Cei trei frați Cantacuzino, refuză să predea proprietatea și se închid în interiorul zidurilor încercând să atragă de partea lor țăranii din zonă înarmați. Zidurile exterioare ale palatului sunt incendiate cu smoală și câlți, iar palatul este cucerit. Unul dintre frați se sinucide, iar ceilalți doi sunt arestați și după câteva zile în Iași, sunt deportați în Rusia.
Turiștii sunt impresionați de ruinele palatului ce a avut o arhitectură deosebită, care mai poate fi remarcată chiar și în zilele noastre. Zidul interior al palatului a fost construit din piatră de râu și are două turnuri rotunde de dimensiuni diferite, aflate la intrarea în palat.
Biserica este construită din piatră și cărămidă, având o arhitectură specifică secolului XVII. La nord se afla turnul-clopotniță și ușa principală, alături de două ferestre laterale. În partea de sud găsim o altă fereastră, iar sub acea fereastră se află o ușă ce duce la scara de piatră a clopotniței.
Poți vizita apoi muzeul sătesc, situat tot în satul Ceahlău, cu o secție de etnografie și una de științe naturale. La doar 4 km de ruinele Cnejilor se găsește Mănăstirea Durău, în care te poți încărca cu liniște și de priveliștea superbă a Ceahlăului. Mănăstirea de la poalele Ceahlăului a fost construită pe ruinele unui mai vechi schit. Pereții bisericii, cu hramurile “Buna Vestire” și “Sfântul Pantelimon” au fost pictați în ceară, pictură unică în România, de Nicolae Tonitza și ucenicii săi, iar icoana Maicii Domnului, din secolul al XVIII-lea, este considerată făcătoare de minuni. Aici mai puteți vizita Casa Mitropolitului Veniamin Costachi, din anul 1832, ce găzduiește acum stăreția, Casa Monahului Varahil Moraru, o clopotniță din lemn din anii 1830 și Muzeul bisericesc.
Firesc, cel mai atrăgător pentru turiștii dornici de mișcare în aer liber și echilibru este muntele Ceahlău, ce stă de strajă în Carpații Moldovei, unde dacii credeau că se află zeul lor Zamolxis. Legenda spune că muntele însuși a fost clădit din porunca împăratului Traian, cuceritorul Daciei, care a dorit ca acesta să apere oamenii de hoardele barbare venite de la răsărit.
Toți robii luați de la Decebal au fost aduși să ridice muntele, iar aceștia ar fi muncit neîncetat, așezând piatră peste piatră până când au ridicat o stâncă suficient de mare pentru a-l mulțumi pe împărat. Porunca a fost împlinită cu prețul vieții multora dintre robi care ar fi murit pe munte de epuizare.
Impresionat de rezultatul muncii lor, împăratul Traian ar fi cerut să fie ridicată în vârful muntelui o toacă (pe actualul Vârf Toaca) și un soldat să stea acolo de strajă. Soldatul trebuia să fie un fel de gardian al locurilor și să bată toaca ori de câte ori vedea năvălind dușmanii pentru a le da de veste localnicilor. Însă soldatul ar fi fost răpus de o săgeată și nu a mai putut să bată toaca ca să-i anunțe. De atunci, mii de dușmani ar fi cotropit țara pentru că nimeni nu a mai putut să dea de veste pentru a fi opriți.
Ce poți face pe Ceahlău și în stațiunea Durău
Dincolo de legenda impresionantă a muntelui, adevărul este că frumusețea copleșitoare a naturii, aerul curat și multitudinea de posibilități de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos și relaxant alături de cei dragi, transformă Ceahlăul și stațiunea Durău într-o destinație de vacanță de top. Merită vizitat Parcul Național Ceahlău, care include rezervațiile Cascada Duruitoarea și Polița cu Crini (pentru care aveți nevoie de aprobarea Direcției Parcului), vârfurile Toaca și Ocolașul Mare, ariile naturale Piatra Teiului și Lacul Izvorul Muntelui.
Dacă îți dorești să urci pe munte, ai la dispoziție opt trasee omologate. Poți lua masa de dimineață în restaurantul Hotelului Bistrița din Stațiunea Durău, primul hotel modern de patru stele din județul Neamț și apoi să urci prin Poiana Viezuri către tumultoasa Cascadă Duruitoarea, unde există un loc de popas iar peisajul este de-a dreptul copleșitor. De aici poți porni prin Polița Ariniș către cabana Dochia. În cabană ai create toate condițiile pentru odihnă și relaxare, poți lua masa și scruta orizontul pe deasupra norilor, iar următoarea destinație nu poate să fie decât Vârful Toaca, aflat în apropiere și pe care poți urca pe celebra scară cu 523 de trepte căreia turiștii îi spun “scara către cer”.
De la Dochia poți merge către Piatra Lăcrimată până în Poiana Viezuri, iar de aici mai departe către Cabana Fântânele. Ori poți opta pentru oricare alt traseu din cele opt existente, pentru că toate oferă provocări și peisaje mirifice. Poți servi un ceai, o prăjitură sau chiar prânzul la Fântânele, te poți odihni într-una din camerele modern amenajate și te poți bucura de liniște și să uiți de tumultul vieții de oraș pentru a-ți încărca bateriile.
Dacă se întâmplă să te rătăcești, ceea ce nu s-ar întâmpla dacă înainte ai lua harta și informațiile necesare de la Direcția Parcului Național Ceahlău, poți apela cu încredere la Serviciul Salvamont, care te vor ajuta să revii pe traseul omolagat și să fii în siguranță. Important este să nu te abați de pe traseu, toate având însemnele specifice și să te ajuți de hartă.
La întoarcerea în stațiunea Durău, dacă ești toropit de oboseală nu ezita să te cazezi la Hotel Bistrița, pentru o masă caldă bună și un somn odihnitor, într-un mediu cât se poate de plăcut. Ai aici și loc de joacă pentru micuții tăi, astfel încât să te poți bucura de un ceai în liniște, iar ei să-și consume energia înainte de culcare.
Dacă ești împreună cu cei mici, atunci Durău Park cu atracțiile sale este destinația perfectă pentru a petrece câteva ore bune. Copiii au la dispoziție foarte multe atracții: un traseu pentru bob, unde poți atinge o viteză de 40 de km pe oră, o pistă de tubbing, iar dacă vrei și mai multă adrenalină îți poți testa mobilitatea cu bungee jumping. În funcție de vârstă, copiii se pot bucura de trambuline, complex de escaladă cu tobogane, carusele, saltea gonflabilă, sesiuni de facepainting, mascote cu personaje îndrăgite din desene animate la evenimentele organizate de sărbători, poveşti şi multe alte surprize pregătite de gazde. Zona de food court vă asigură posibilitatea de a vă recupera energia consumată alături de cei mici, cu preparate proaspete și rapide.
Dacă timpul vă permite, este neapărat să treceți prin Cheile Bicazului, una dintre cele mai frumoase și impresionante atracții naturale din România. Ca și cale rutieră este printre puținele legături existente între Moldova și Transilvania, foarte aproape de stațiunea Durău. În plus, Cheile Bicazului oferă un adevărat spectacol pentru șoferii și călătorii care vizitează zona.
Angela CROITORU