Dezvăluiam într-un articol publicat pe 5 iulie (vezi aici) că Teatrul Tineretului are un Consiliu Administrativ (CA) sporit de la 6 la 10 membri. Pe lângă managerul Gianina Cărbunariu, în calitate de preşedinte, cuprinde 9 membri: Plugaru Ana Maria – director general adjunct, Pristavu Ramona – director economic, Chirilă Daniel Ioan – şef serviciu literar şi artistic, Ionescu Cristian – şef serviciu tehnic, Mircea Brînduşa – şef serviciu producţie, Tofan Angelica – şef serviciu financiar-contabil, Gheorghe Cătălin – inginer specialist, Mircea Florin – reprezentantul salariaţilor (preşedinte sindicat), Vasiliu Macovei Daniel – reprezentantul Consiliului Judeţean Neamţ.
Componenţa a fost stabilită printr-o decizie a managerului din data de 6 iunie, după desemnarea consilierului Daniel Vasiliu Macovei ca reprezentant al CJ Neamţ în locul artistului plastic Ciprian Istrate, cunoscut ca susţinător înfocat al Gianinei Cărbunariu. Ca prim temei a invocat art. 13 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare (ROF) al TT, aprobat în 2018 prin Hotărâre de Consiliu Judeţean (vezi aici (https://www.teatrultineretului.ro/?page_id=17665 )). Este în vigoare şi în prezent. Numai că, potrivit articolului cu pricina, CA are 6 membri, nu 10.
Managerul, directorul general adjunct și directorul economic sunt din partea executivului teatrului. Se adaugă un reprezentant votat de consilierii județeni, o persoană misterioasă ca reprezentant al ordonatorului principal de credite (tot CJ, dar probabil din partea aparatului propriu) și un reprezentant al salariaților TT. Ședințele consiliului se țin legal cu 2/3 dintre membri, iar deciziile se iau cu majoritatea simplă a celor prezenți. În rezumat, în formula de 6, cei doi de la CJ erau/sunt perfect decorativi.
Cum i-a sporit managerul Cărbunariu, în contradicţie făţişă cu ROF, nu explică nimeni din partea pădurii tutelare extinse, adică demnitarii judeţeni, restul de ha-haleşi şi aparatul propriu de nemaipomenită specialitate. O pomenire distinctă i se cuvine directorului general Bogdan Bosovici de la acea structură cu nume caraghios de imposibil: Direcţia Generală Juridică, Achiziţii şi Protocol. Am vrea să verificăm dacă a semnat personal Raportul de specialitate al proiectului de HCJ din luna mai, când cu trimiterea prin vot a lui Vasiliu Macovei în CA. Însă, după cum ştiţi, arhiva cu proiecte de hotărâri a dispărut de pe site-ul consiliului. Important rămâne că raportul favorabil „de la juridic”, cu ori fără semnătura lui Bosovici, sigur există. Pardon, unde l-au trimis pe consilier, în care CA? Cel de 6 sau cel de 10? Îi pasă cuiva din CJ? Pe Daniela Soroceanu, secretar general al judeţului, n-are haz s-o mai pomenim. Ne pomeneşte ea destul.
Poate că nu am fi observat aceste „nepotriviri” dacă la sfârşitul lunii iunie, într-o vestită şedinţă de CJ cu strigături, nu intervenea Vasiliu Macovei, reclamând că nu e invitat la şedinţele de CA, chit că votul lui efectiv nu contează. Ulterior, l-au invitat la un simulacru de şedinţă când s-a pus pe tapet un Regulament de organizare şi desfăşurare a festivalului (presuspus a fi) de teatru din perioada 8 – 21 septembrie. S-a lăsat c-o amânare pentru sfârşit de august sau început de septembrie.
În cele din urmă, şedinţa s-ar fi ţinut pe 23 august, când articolul Păzea, vine o nouă ediţie a Festivalului de…, ce avea să apară în Mesagerul de Neamţ pe 24, era deja trimis la tipar. Data aleasă s-a potrivit de minune pe concediul de odihnă al consilierului. Nu a primit o convocare, ci câteva rânduri în corpul mesajului pe mail. În ataşament, documentul intitulat „REGULAMENTUL FESTIVALULUI DE TEATRU PIATRA NEAMȚ ediția 34”.
De-o fost aprobat ori ba, poate ne spune comandantul de judeţ Asaftei. În ipoteza că e măcar curios şi cere el un proces-verbal de şedinţă pe care îl caută şi consilierul din CA. Cinstit vorbind, nu mai are nicio importanţă, dar chiar niciuna. Contează că până acum s-a desfăşurat o selecţie de spectacole pentru secţiunea de concurs, s-au contractat alte spectacole şi manifestări, plus că s-au acordat multiple finanţări din bani publici pentru o „întâmplare” care nu se ştia cum este organizată şi cum se desfăşoară. Într-o instituţie publică, sub inconfundabilul patronaj al CJ Neamţ! Iar socoteala cu regulamentul nu e persecuţie, nu e hărţuire, cum ar ţipa cei afiliaţi Zodiei Curcubeului. Ţine de rigoare, respect, profesionalism, responsabilitate şi, deloc în ultimul rând, de legalitate. Dar despre toate astea, la pachet, nu e indicat să vorbim în contul CJ. Produce iritare. Şi atât.
Viorel COSMA