Zilele libere din perioada 12-15 august sunt prilej de bucurie pentru mai toți oamenii muncii care pot pleca în destinații mai aproape sau mai departe de casă. Pentru că se așteaptă un trafic rutier intens, trebuie spus că polițiștii vor fi la datorie. „În această perioadă, polițiștii rutieri vor acționa pe principalele drumuri județene și naționale, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor grave și fluidizarea traficului rutier, în punctele cu risc ridicat de accidente”, conform Poliției Neamț.
Pentru ca evenimentele ce au loc la sfârșit de săptămână să se desfășoare în condiții de siguranță, jandarmii vor fi prezenți în teren. Aceștia vor asigura măsurile de ordine publică în zonele de desfășurare a manifestărilor cultural artistice, sportive și religioase. Forțele vor fi prezente la meciul de fotbal din cadrul ligii a II-a de fotbal, CSM Ceahlăul Piatra Neamț și CSM Reșița, Festivalul „Water Fest” în comuna Ceahlău, Ziua Marinei, Ziua Comunei Săbăoani, Sărbătoarea Răzeșilor, precum și Hramul Mănăstirii Văratec.
Se estimează o creștere a numărului de turişti și în stațiunile montane din județ, iar jandarmii montani din Bicaz, Durău şi Vânători-Neamţ vor intensifica acţiunile în zonele de agrement și pe traseele turistice. Cei ce intenționează să meargă la picnic trebuie să aleagă zonele special amenajate, pentru că jandarmii vor urmări respectarea normelor în acest domeniu.
Și militarii din cadrul ISU Neamț vor fi la datorie și se vor afla inclusiv la Ziua Marinei pentru că se preconizează un public numeros, militarii urmând a gestiona potențialele situații de urgență. ISU Neamț reamintește că principalele cauze de producere a incendiilor de pădure, și nu numai, sunt folosirea neglijentă sau în condiţii nelegale a focului deschis, aruncarea la întâmplare a resturilor de ţigări aprinse sau jocul copiilor cu focul. Pentru a preîntâmpina astfel de evenimente nedorite se recomandă respectarea regulilor şi măsurilor de prevenire a incendiilor:
- nu faceţi foc decât în locurile permise şi amenajate în acest sens;
- nu faceţi focul la mai puţin de 100 metri de pădure şi în condiţii de vânt;
- nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegetaţia uscată sau alte materiale combustibile;
- nu lăsaţi copiii să se joace cu focul;
- nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat;
- nu părăsiţi focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă;
- în spaţiile de cazare nu utilizaţi consumatori electrici improvizaţi sau care prezintă defecţiuni, nu lăsaţi nesupravegheată aparatura electrică sub tensiune. În situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens sesizaţi imediat administraţia unităţii de cazare.
Salvatorii recomandă respectarea regulilor de prevenire și la scăldat, pentru a evita producerea unor evenimente nedorite. Orice situație de urgență trebuie anunțată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112. (G.S.)