Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș au anunțat un proiect care, la nivel declarativ deocamdată, ar trebui să reprezinte una dintre cele mai importante reforme a administrației publice atât la nivel central cât și local.
Decizia pentru aceste măsuri vine în al 12-lea ceas, după cum a declarat chiar primul ministru: „Sunt multe măsuri care se iau şi mi-aş fi dorit să fie luate din timp, de când existau elemente clare că este foarte puţin probabil să se încadrăm pentru deficitul asumat pentru anul acesta”. Riscul real a unui blocaj al fondurilor europene dacă România nu își respectă angajamentele făcute în fața Comisiei Europene a fost motivul principal care a stat la baza reformei anunțate.
Declarațiile integrale le puteti vedea aici.
Ordonanța de urgență urmează să aibă peste 50 de măsuri, a declarat premierul. Printre cele mai importante schimbări anunțate se numără:
- Reducerea cu 20% a numărului de secretari de stat și subsecretari de stat;
- Reducerea de la 12% la 8% a numărului de posturi de șefi în administrație publică. Ministrul a vorbit despre „o reducere a șefimii cu 30%, ce va duce la scăderea cheltuielilor dar și la debirocratizare.
- Eliminarea indemnizației de vacanță;
- Limitarea acordării voucherelor de vacanță doar pentru salariații care au salariu sub 10.000 de lei brut.
- Introducerea unui plafon la cheltuielilor cu telefonia mobilă: 500 de lei achiziție, abonament lunar maxim 50 de lei pe lună. Ce e peste, plătește funcționarul public;
- Componenta variabilă a remunerației șefilor companiilor de stat nu poate depăși șase salarii, și se acordă doar dacă firma nu are pierderi.
- Reducerea cu 50% a consilierilor de șefi de companii de stat;
- Creșterea normativelor de personal: nu va putea funcționa un serviciu fără minim 10 persoane, pentru o direcție este nevoie de 20 de persoane, în timp ce o direcție regională va avea nevoie de 40 de angajați. Funcția de șef birou și structurile de natura birourilor se desființează.
- Se introduc normative de personal la companiile de stat. „Nu se mai pot înființa structuri doar ca să fie cineva șef”.
- Nu vor mai putea funcționa instituții/firme locale dacă au sub 50 de posturi și au activități similare cu ale altor instituții.
M.N.
Un comentariu
PSD a fost la guvernare ( cu sau fără actualul prim ministru ) majoritatea din timpul trecut de la 1989 ,de ce nu a luat aceste măsuri. Totul este famfaronada modificările se fac pe principiul ; să plece ai lor și sa vina ai noștri.