Primele inspecții ce se vor derula în școli, la început de an școlar 2023-2024, vor viza și dacă au fost actualizate consiliile de administrație. Cel puțin acesta este mesajul transmis directorilor de școli de conducerea Inspectoratului Școlar Neamț, odată cu îndemnul de a se conform cât mai rapid.
Cadrul legal după care funcționează, din septembrie 2023, consiliile de administrație a fost modificat odată cu adoptarea legii Educației 198/2023 și, în principiu, numărul minim de membri a crescut cu doi, de la 5 la 7 membri. „Consiliul de administrație al unităților de învățământ preuniversitar de stat se constituie din 7, 9 sau 11 membri, în funcție de numărul de elevi înmatriculați și de profilul unității de învățământ. Structura consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, care organizează învățământ liceal tehnologic și postliceal, se poate mări cu 2 membri desemnați de operatorii economici parteneri, asociații profesionale partenere, consorții partenere, la propunerea unităților de învățământ, cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Neamț. Unitățile de învățământ particular și confesional, prin persoana juridică finanțatoare/fondatorul, stabilesc cu respectarea prevederilor OME nr. 6.223 din 4 septembrie 2023, pentru aplicarea Metodologiei-cadru de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar, numărul membrilor consiliului de administrație, pe care îl vor comunica Inspectoratului Școlar Județean Neamț, precum și structura și atribuțiile acestuia, în cel mai scurt timp. Inspectoratul Școlar Județean Neamț va consilia echipele de management ale tuturor unităților de învățământ în vederea aplicării corecte a noii legislații școlare, Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, celelalte ordine ale ministrului educației, care vor sta la baza reformării sistemului de învățământ preuniversitar românesc”, declară Florentina Luca-Moise, inspector școlar general al județului Neamț.
În ședința consiliului de administrație al IȘJ Neamț, din 12 septembrie, a fost aprobat numărul membrilor în CA-ul de la fiecare unitate de învățământ din județ, raportat la numărul de elevi înscriși la fiecare școală. Lista poate fi vizualizată mai jos:
Numarul_membrilor_CA_din_unitatile_de_invatamant_in_conformitateÎn principiu, noua metodologie stabilește ca regulă generală faptul că în forul de conducere al școlilor trebuie să se regăsească toți partenerii școlii, inclusiv autoritățile administrației publice locale, firmele care pregătesc ucenici, etc. Astfel, numărul membrilor în consiliile de administrație este: 7 membri la școlile unde sunt până în 300 de elevi, 9 membri la școlile unde sunt între 301-400 de elevi și 11 membri la școlile unde sunt peste 400 de elevi.
Modul cum s-au format consiliile de administrație, dar și celorlalte comisii din școli, va fi controlat la primele inspecții tematice ale IȘJ Neamț, urmărindu-se și ca noua componență să respecte reprezentativitatea cerută de lege.
Cristina Iordache
Un comentariu
Este foarte bine ca vor exista inspectii care vor viza corectitudinea formarii consiliilor de administratie in conformitate cu Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023. Este important ca sa se asigure ca aceste consilii sunt formate in mod corespunzator, pentru a crea un mediu educational eficient si corect in care copiii sa poata invata si sa se dezvolte. Speram ca, in anul scolar 2023-2024, toate scolile din Neamt sa respecte normele legale in ceea ce priveste constituirea consiliilor de administratie.