Vlad Angheluță, managerul Companiei Județene Apa Serv SA Neamț, a susținut o conferință de presă astăzi, 6 septembrie, în care tema principală a fost scumpirea apei în județul Neamț, începând cu 1 septembrie. Scopul anunțat a fost de a lămuri populația și să pună punct unele „mituri” apărute în spațiul virtual precum cel potrivit căruia cele 70 de procente de pierderi ar fi incluse în prețul apei, că s-ar plăti comisioane pentru încasarea facturilor și colectarea banilor și că toate acestea ar fi plătite de către populația.
Pentru aceasta primul lucru pe care l-a făcut a fost să pună pe un videoproiector o factură către o asociație de proprietari din oraș, datând de pe 31 iulie, în valoare de aproximativ 2.000 de lei, pe care nu sunt evidențiate astfel de sume, ci cantitatea de apă consumată, pe baza indecșilor. Vlad Angheluță a arătat că prioritatea zero de la venirea sa pe funcție a fost încasările, veniturile companiei.
Cât privește citirea indecșilor, angajații companiei nu fac acest lucru pentru case, dar acestea au mai multe posibilități pentru a transmite consumul, fie prin call center, la telefonul de la relații cu publicul, fie prin aplicația dedicată, care va fi, în curând disponibilă și pentru telefoanele mobile.
Pentru a justifica noul preț al apei în Neamț, de 6,86 de lei/mc, adică 7,48 lei/mc cu TVA și de 6,39 lei/mc fără TVA și 6,97 lei /mc la canalizare, Vlad Angheluță a insistat pe Notele de fundamentare trimise la ANRSC pentru obținerea aprobării. În aceste note de fundamentare, partea de pierderi reprezintă 5,64%, profitul estimat – 4,43%, redevența anuală -12,32%, cheltuielile variabile cu energia electrică reprezintă 24,25%, iar cele cu apa brută 5,64%. În timp ce la partea de canalizare procentul redevenței anuale este ceva mai mare, de 33,28%.
Creșterea tarifelor este prinsă în strategia companiei, la nivelul de 6,97% față de cel actual la apa potabilă și cu 3,06% la canalizare, în cursul anului viitor.
pret-apa-potabila-valabil-incepand-cu-01.09.2023 (1)Vlad Angheluță a subliniat faptul că operatorul de apă nu reușește să-și acopere cheltuielile pentru că avizele ANRSC vin cu întârziere din cauza dezbaterilor publice, care sunt obligatorii.
Legat de pierderile companiei și de felul în care s-au făcut veniturile pe vremea directorului demis Bogdan Mușat, actualul manager a arătat că primul lucru pe care-l controlează inspectorii Curții de Conturi este cum se îndeplinirea veniturilor și a subliniat că inacțiunea fostului manager a fost cuantificată în suma de 2,7 milioane de lei, care va fi imputată acestuia și celorlalți angajați care au avut putere de decizie în companie.
Cu noile majorări de tarife, județul Neamț a urcat de pe locul 26 la nivel național pe locul 15 la nivel național, însă continuă să aibă prețuri mai mici decât Aqua Vital Iași cu care Apa Serv a fost adesea comparată.
Angela Croitoru
Un comentariu
În ziua de azi fiecare manager slab își permite să bage mâna în mod abuziv în buzunarul cetățeanului care abia își duce zilele! Rușine celor care aprobă!