Tariful final propus pentru masa caldă de care ar urma să beneficieze elevii în acest an școlar este de 15 lei pe zi. Suma apare în proiectul de ordonanță de urgență propus de ministrul Educației și care este inclus în ordinea de zi a ședinței de guvern de joi, 28 septembrie. Suma alocată pentru gustarea zilnică a elevilor este aceeași cu cea din anul 2022. Anul acesta diferă numărul școlilor cuprinse în programul pilot, care a crescut de la 300 la 400.
Similară este și întârzierea cu care Guvernul adoptă cadrul legal pentru derularea programului. Acest an școlar a început la 11 septembrie și până ce autoritățile publice locale vor primi fondurile de la București, până vor finaliza procedurile de achiziții, astfel încât gustarea caldă să și ajungă la copii, va mai trece ceva vreme. Este greu de spus acum câte luni se va întârzia, având în vedere că în 30 de zile de la adoptarea OUG-ului ar trebui adoptate normele metodologice și tot în 30 de zile Ministerul Educației ar urma să publice lista școlilor beneficiare.
Istoria întârzierii se repetă și în acest an. În anul 2022, în județul Neamț au fost incluse 10 școli cu puțin peste 5.000 de elevi și banii, respectiv 5,444 milioane lei, au fost alocați în luna noiembrie (detalii aici). O problemă va fi să fie găsiți furnizorii dispuși să accepte un tarif atât de mic, care include nu doar mâncarea propriu-zisă, ci și cheltuielile de transport.
„În anul 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor corespunzătoare anului școlar 2023-2024, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Limita valorică zilnică de 15 lei/beneficiar cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora, după caz. Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor prevăzuţi la alin. (1), în cadrul Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumit în continuare Programul-pilot, se vor distribui numai produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului OUG.
Acest program-pilot are ca scop, la nivel teoretic, reducerea abandonului școlar.
Cristina Iordache