În ciuda tuturor asigurărilor oficiale că paradisul guvernării PSD-PNL este unul în care cornul abundenței funcționează fără sincope, realitatea pare să fie cu totul alta, chiar dacă confirmările vin de cele mai multe ori pe surse. Alianța de guvernare scârțâie din toate încheieturile și este menținută doar de ceea ce unii numesc ”rațiuni superioare de stat”, iar alții interesul de a rămâne cuplat la tortul bugetar. Pe lângă rezultatele sondajelor de opinie care pun într-o situație ingrată PNL-ul și scot în evidență ”pericolul” reprezentat de ascensiunea AUR, neînțelegerile privind programul de reforme fiscale pun și mai mult gaz pe foc. Dacă se mai adaugă și neînțelegerile din teritoriu, unde se așteaptă doar o scânteie ca să avem mai multe Crevedii politice, avem un tablou aproape complet.
Conducerea PNL criticată pentru ”subordonare” față de PSD
În chiar prima zi de sesiune parlamentară, înainte de reunirea celor două Camere, două site-uri naționale de știri au dat, aproape în același timp, informații despre situația din PNL și despre relația dintre acest partid și colegii de guvernare de la PSD. G4Media anunța că, în cadrul unei „ședințe tensionate” la PNL, voci importante din partid ar fi criticat conducerea pentru „subordonarea” în fața PSD. Un lider PNL ar fi declarat pentru același site, sub protecția anonimatului, „PSD ne face pe noi să arătăm responsabili de distrugerea antreprenorilor și a funcțiilor liberale prin suprataxare, în timp ce ei dau ajutoare sociale, tocmai au anunțat că măresc pensiile și cresc ajutorul pentru lemne”. Printre liderii din PNL care ar fi cerut ieșirea de la guvernare pentru a „salva căderea în sondaje” se numără Cristian Buican, șeful PNL Vâlcea, susținut și de fostul lider PDL și actual europarlamentar Vasile Blaga. De cealaltă parte, președintele PNL, Nicolae Ciucă ar fi precizat că nu se pune problema unei ieșiri de la guvernare în contextul intern și extern actual și că el este militar și nu părăsește lupta într-un moment greu.
Un alt material, prezintă, tot pe surse, situația de la ședința PSD unde atmosfera se pare că ar fi fost mult mai relaxată. Propunerile care ar fi venit din partea colegilor de la PNL „pentru buna funcționare a coaliției”, prezentate de secretarul general al partidului, Paul Stănescu ar fi fost primite cu hohote de râs de liderii PSD. Cele două propuneri vizau încetarea atacurile reciproce între aliații coaliției și pedepsirea traseismului între PSD și PNL. Această din urmă propunere este cea care a stârnit râsul, în condițiile în care „traseismul” din ultima perioadă a fost în principal de la PNL spre PSD.
Bineînțeles că fără confirmări oficiale astfel de materiale trebuie privite cu scepticism, dar, în contextul actual, par plauzibile, mai mult decât plauzibile.
Atacurile colegilor de guvernare
Tensiunile din coaliție cresc în contextul în care atât AUR cât și USR au anunțat că asumarea răspunderii pe pachetul de reforme fiscale și administrative va fi urmată de depunerea unei moțiuni de cenzură.
Cert este că un conflict între cele două partide aflate la guvernare există, și nu de azi, de ieri. Deși la nivel național alianța a ținut, la nivel local atacurile nu s-au oprit niciodată. Și nemulțumiri au existat de ambele părți. Subiectul „reformei fiscale și administrative” pare însă să fie cel care va crea cele mai mari tulburări. Motivul este simplu: prevede unele măsuri nepopulare care se iau la mai puțin de un an de alegeri. Întrebarea pe care o pune toată lumea este cine va simți „furia” electoratului? Acum o lună, două voci importante din PNL, deputatul Florin Roman și președintele CJ Cluj, Alin Tișe spuneau ca răspuns la anunțatele majorări de taxe: „Noi nu putem sta într-o coaliție atâta timp cât nu se ascultă și punctul nostru de vedere. Noi, ca liberali, nu putem fi de acord cu supraimpozitarea celor care deja plătesc taxe și muncesc cinstit în această țară”. Cu toate acestea, același Florin Roman afirma cu un fel de optimism incert că probabil PNL va rămâne la guvernare: „Eu nu cred că vom ajunge acolo și eu cred că domnul Ciolacu își va menține promisiunea făcută la învestirea Guvernului Ciolacu, de a nu majora impozitele și taxele”. Alin Tișe a fost mai direct și a punctat și marea problemă: măsurile „lovesc în electoratul PNL”, în timp ce Florin Roman propunea ca „discuția să fie făcută începând de anul viitor, în viitorul an fiscal”… poate pentru a nu mai fi o problemă electorală.
Ciolacu merge înainte
Comunicarea din zona PSD a fost, în general, mai conciliantă, dar hotărâtă. Premierul Marcel Ciolacu, pus și față în față cu pretențiile Comisiei Europene, a anunțat că trebuie să meargă înainte cu reducerea cheltuielilor la buget, cu măsurile fiscale care îi nemulțumesc pe liberali, în ciuda tuturor criticilor. Cea mai agresivă voce din PSD la adresa acuzelor liberale a venit, deloc surprinzător, din partea fostului premier Mihai Tudose care presupunea că accentele critice ale partenerilor de coaliție vizau de fapt schimbarea propriului lider de partid: „Nu cumva a început sezonul de vânătoare în PNL? Cu un scenariu în care niște băieți deștepți din PNL pun pe unii mai puțini deștepți să provoace replici de la PSD împotriva actualei conduceri PNL? Și apoi să-și valorifice experiența recentă de a schimba rapid conducerea (zic unii prin septembrie)”.
Greaua moștenire la care se raportează guvernanții
PSD (mai ales), dar și PNL arată cu degetul spre ”greaua moștenire” a guvernului trecut. Social-democrații o pot face fără probleme și fac trimitere la angajamentele luate de guvernarea anterioară pentru a obține fondurile PNRR, care ar fi acum sursa tuturor relelor. PNRR nu a fost negociat în nici un fel în folosul statului român și acest lucru ar fi vizibil, iar PSD va face tot ce poate pentru a remedia situația. Iar pentru asta este obligat să ia măsuri dure. PNL are o situație mai ingrată, a fost parte la guvernare, dar aruncă totul în cârca USR-ului, care ar fi singurul răspunzător de toate relele din PNRR, lucrurile pozitive fiind contribuția liberalilor. Un alt argument cu care vine PNL ține de măsurile populiste luate în perioada lui Liviu Dragnea care acum greveză pe bugetul de stat. Oricare ar fi argumentele, situația celor două partide nu pare a fi foarte roză din punct de vedere electoral, chiar dacă PSD pare mai liniștit din acest punct de vedere.
AUR sperietoarea utilă pentru a cimenta guvernarea
AUR este, ironic poate, unul dintre principalele motive pentru care alianța de guvernare va trece peste nemulțumirile unora. Și poate se va transforma într-o alianță electorală. Sondajele arată clar că partidul prezidat de George Simion este singurul cu o creștere reală în ultimul an.
Un sondaj INSOMAR dat publicității la începutul lunii septembrie arăta o surpriză pentru mulți. Primul loc la alegerile europarlamentare ar fi ocupat de… AUR, care ar obține 27% din voturi, față de PSD cu 25% și PNL cu 15%. Șocul nu ar trebui să fie chiar atât de mare. Electoratul AUR este unul motivat și prezența la europarlamentare este, de obicei, mai mică decât în cazul altora, fie ele locale, parlamentare sau prezidențiale. Și disciplina de partid mai poate da chix la aceste alegeri, deci perspectiva ca AUR să obțină un procent care să rivalizeze serios cu PSD este reală.
Un alt sondaj de opinie, efectuat la comanda PSD și dat publicității în urmă cu câteva zile arăta că PSD este în fruntea preferințelor electoratului când vine vorba despre alegeri generale, detașat cu 32%, în timp ce PNL împărțea locul 2 cu AUR, fiecare cu câte 19%. În condițiile în care „vin vremuri grele” (ca mai tot timpul, am putea adăuga) se poate aștepta ca procentul atribuit AUR în acest sondaj de 19% să fie subestimat.
Mai ales în condițiile în care și în trecut AUR a arătat că își poate „bate” scorurile din sondaje. Și când se mai pune diaspora la socoteală… este foarte probabil ca PNL să fie deja pe locul 3 și PSD să privească în urmă cu îngrijorare.
Ieșirea de la guvernare a liberalilor, doar o sperietoare politică
Ieșirea liberalilor de la guvernare pare improbabilă, în primul rând pentru că ar avea foarte puține de câștigat. Asta dacă fac abstracție de situația electorală. Se pare că nu-și permit luxul de a pleca de la avantajele certe ale guvernării și atunci pot pune placa că nu „pleacă la greu”. Sau cum ar fi spus Nicolae Ciucă în ședința PNL de față cu întreaga conducere: „Eu sunt militar și nu dezertez de pe câmpul de luptă”.
Dovada că PNL nu vrea să plece din Guvern indiferent de consecințe este că liderii PNL au votat covârșitor ca guvernul Ciolacu să își asume răspunderea pe măsurile fiscale, cum de fapt s-ar fi întâmplat oricum. Este adevărat că a pus și unele condiții, printre care:
- eliminarea impozitului de 1% pe proprietățile care au valoare însumată mai mare de 500.000 de euro;
- plafon pentru taxarea profesiilor liberale;
- eliminarea creșterii impozitului pe dividende de la 8% la 10%.
Cât de mult vor fi luate în considerare, rămâne de văzut.
Oricum, se anunță zile grele pentru coaliție, cu multe provocări: protestele în justiție privind pensiile speciale continuă, finanțiștii au continuat „protestele spontane” și greva generală este o posibilitate, sunt nemulțumiri în educație după ce unele promisiuni făcute pentru a opri ultimul protest au fost amânate. La toate acestea se adaugă perspectiva unei noi ierni cu război aproape de graniță. Una peste alta, se anunță un final de an tumultuos pentru cele două partide.
Un lucru pare clar: s-a intrat pe ultima sută de metri în pregătirile pentru anul electoral 2024 și fiecare încearcă să se poziționeze cum poate. Cert este că nici PSD, nici PNL nu vor putea guverna singure după alegerile din 2024, o alianță între cele două pare singura formulă care ține AUR în opoziție.
Vlad BĂLĂNESCU