Pentru comuna Răucești, școala rămâne cea mai importantă instituție locală pentru care orice investiție este prioritară. De aceea și în acest an primarul Dumitru Bălăjel și conducerile școlilor de la Răucești și Oglinzi au pregătit unitățile de învățământ cu tot ce este nevoie pentru un start fără probleme. Implicarea tuturor, cadre didactice, părinți, autorități aduce un plus important calității actului educațional și se ajunge la găsirea soluțiilor cele mai bune și rezolvarea tuturor situațiilor care pot apărea. O dovadă este și numărul mare de proiecte cu fonduri europene ce se derulează la școlile din comunitate.
– Ce noutăți sunt în acest început de an școlar?
Anul școlar 2023/2024 a debutat pentru Școala Gimnazială nr. 1 Răucești în condiții foarte bune. Mă refer aici la condițiile oferite elevilor, reușind vara aceasta să eliminăm lambriul vechi de 40 ani, să dărâmăm sobele din clase, să văruim și să facem săli luminoase și proaspăt zugrăvite pentru elevii noștri. S-a verificat instalația termică, avem grupuri sanitare în incinta școlii, racordate de apă curentă. La exterior am izolat școala, am construit alei noi în jurul școlii și spații de odihnă pentru elevii navetiști. Avem un spațiu de joacă modern, în curte, pomi și verdeață pentru o atmosferă frumoasă în jurul școlii noastre. Ca noutate, anul acesta, Primăria Răucești a realizat un teren de sport acoperit, gen ”balon”, foarte util pentru activitățile sportive când vremea este nefavorabilă.
– Câți elevi aveți în acest an?
Din păcate, aici, școala noastră stă mai prost, cu efective de elevi în continuă scădere din cauza unei natalități foarte mici. Clasele de elevi au efective din ce în ce mai reduse, dar asta nu ne împiedică să oferim o educație de calitate, să punem în mișcare toți elevii clasei, să îi implicăm activ în lecții, în viața școlii și a comunității locale.
– Ce investiții derulați în școală?
Școala Gimnazială nr. 1 Răucești a beneficiat anul trecut de un proiect european amplu de dotare cu echipamente IT, fiecare sală de clasă având table smart, calculator all-in-one, videoproiector, router. Fiecare elev a primit o tabletă, fiecărui cadru didactic al școlii i s-a pus la dispoziție un laptop. Am mai beneficiat de un proiect european cu dotare de echipamente sanitare. Mai mult, suntem eligibili într-un proiect PNRR de dotare cu mobilier școlar și materiale didactice. Structura 2 „Mihail Kogălniceanu” va intra într-un proiect guvernamental amplu de eficientizare energetică, urmând a fi modernizată din temelie. Tot legat de investiții, suntem eligibili și în cadrul unui alt proiect, PNRAS, destinat limitării abandonului școlar, elevii noștri beneficiind de sprijin pentru a frecventa școala. Mai avem în derulare încă un proiect european pentru elevii cu părinți plecați în străinătate – denumit ”ACASĂ” – prin care elevii beneficiază de un program de recuperare a materiei, gen after-school. Școlile din comuna Răucești au fost implicate și în proiectul guvernamental ”Masa caldă în școli”, beneficiind de o gustare zilnică.
– Despre colegii dvs. ce ne puteți spune?
Cadrele didactice de la Școala Gimnazială nr. 1 Răucești sunt toate calificate și aș mai putea spune dedicate elevului și educației sale. Colegii mei sunt oameni sufletiști, bine pregătiți profesional și puternic implicați în viața școlii și a comunității locale. Majoritatea au gradul didactic I, au experiență didactică, sunt racordați la educația viitorului, lucrând frumos cu elevii, respectându-i și oferindu-le o educație de calitate. Stăpânesc bine competențele IT, îmbinând cu succes metodele tradiționale cu cele moderne și folosind materiale didactice adecvate lecției și vârstei elevilor.
– Ce activități aveți programate până la iarnă?
Pentru viitorul apropiat ne propunem să realizăm activități frumoase în școală și în afara ei. Există un Cerc de Istorie al elevilor ”Cultul Eroilor”, puternic implicat în activități comemorative și nu numai, care participă activ, an de an, în ziua de 3 noiembrie la Ziua Vânătorilor de Munte de la Târgu Neamț. În decembrie 2023, chiar înainte de vacanța de iarnă, avem stabilite activități educative în cadrul săptămânii ”Să știi mai multe, să fii mai bun” atractive pentru elevi și cadre didactice. Vom avea și activități dedicate tradițiilor și sărbătorilor de iarnă. Comuna Răucești este renumită pentru Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă din 31 decembrie, unde actuali și foști elevi ai școlii se implică în a duce mai departe tradițiile și datinile strămoșești.
– Cum este privită școala în comunitate?
Specific Școlii Gimnaziale nr. 1 Răucești sunt OAMENII: calzi, primitori, cu mult bun simț. Cred că cea mai importantă resursă a școlii este cea umană. Avem o Asociație de Părinți implicată activ în viața școlii. Avem absolvenți de care ne mândrim, care zâmbesc când trec prin fața școlii, care se opresc să stea de vorbă cu foști profesori, care își aduc copiii să fie elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 1 Răucești.
************
Dumitru BĂLĂJEL, primarul comunei Răucești: „Misiunea celor din administrația publică locală este de a moderniza continuu baza materială a instituțiilor de învățământ. În acest sens, au fost efectuate multe lucrări de investiții la clădirile existente, la Oglinzi fiind construităă și o grădiniță nouă. Câtă vreme școala este cea mai importantă instituție dintr-o comunitate, rolul nostru este de a căuta noi posibilități de modernizare. Fără exagerare, școlile noastre țin pasul cu tot ceea ce se cere astăzi. Fiecare elev, fiecare cadru didactic beneficiază de tot ceea ce trebuie pentru a avea condiții optime desfășurării sistemului educațional local. Suntem implicați cu toții în ceea ce înseamnă școală pentru că misiunea noastră cea mai importantă este de a ne educa și crește sănătos copiii noștri. Administrația locală – primar, viceprimar, consilieri locali – a demonstrat că este aproape de școală, că o iubește și că tot ceea ce este necesar este asigurat. Ca ultimă noutate, remarc finalizarea lucrărilor la spațiul acoperit destinat activităților sportive din centrul comunei, balonul asigurând condiții foarte bune desfășurării mișcării sportive în areal protejat. La noi, acum, se pot desfășura competiții de mini-fotbal în condiții optime, dar și alte sporturi ce se pot practica pe teren acoperit. În viitorul apropiat, Structura 2 Mihail Kogălniceanu va intra într-un amplu proiect de reabilitare și care încheie, astfel, pe moment, seria investițiilor în modernizarea spațiilor școlare. Vreau să remarc colaborarea excelentă între instituțiile școală – primărie – Consiliu Local, în care fiecare se străduiește să aducă un plus în fiecare an. Fără falsă modestie, vreau să adaug faptul că nu am făcut diferențe între școlile din comună, cu excepția celor din satele cu un număr mic de elevi, respectând astfel normele legale”.