Când auzi Tavernă te gândești la pirați și la aventuri neașteptate, iar alături de Nautilus nu poți decât să te găsești într-un peisaj maritim, pe o plajă aurie înconjurată cât vezi cu ochii de mare, scoici, pești și soare strălucitor. Vrând nevrând gândul îți zboară la vechile taverne grecești, cu o atmosferă familiară, plină de viață, o adevărată instituție. Taverna Nautilus din Piatra-Neamț îți aduce în farfurie pește proaspăt, creveți, calamar, sepie și alte fructe de mare direct de pe plaja din Italia, zona Bari din Puglia, direct de la pescarii care le prind, le curăță, le ambalează și le țin la gheață pentru a-și păstra savoarea și prospețimea. Au mare concesionată și cresc midii, cu acele sfori din iarbă de mare. Moscradinii, micii pui de caracatiță, creveții și sepia, toate sunt din plasele acestor pescari.
Fructele de mare mediteraneene un balsam pentru… suflet!
Răsfoind meniul noului restaurant îți este clar că te afli, cumva, pe o mică insulă italiană unde deliciile culinare și atmosfera însuflețită de un vin bun de la Cramele Recaș te fac să te rupi de stresul zilnic și să te răsfeți cu o după-amiază sau seară de neuitat. Nu lipsesc bruschettele, moscardini, Risotto con fungi, scoicile în vin alb și sos Nautilus, calamarul, sepia și creveții asezonați cu mazăre, vin și usturoi în specialitatea “Calamaro Ripieno con pure di piselli”, caracatița la grătar, creveții în sos alb, Cocktail din Gamberi, “Grigliata mista”, adică lobster cu sepie și creveți în ulei de măsline, cu lămâie și multe alte bunătățuri care te fac să-ți plouă în gură numai cât le citești.
Sâmbătă, 9 septembrie, Taverna Nautilus a avut marea deschidere, oferind tuturor celor care i-au trecut pragul un pahar de șampanie și o degustare de creveți, după o rețetă și un sos cocktail unice în România. Cătălin Aluculesei, creatorul tavernei și-a așteptat prietenii cu “Frittura di paranza”, ton în crustă de susan sau “Polpo Impanato” (caracatiță în sos cocktail cu Teriaki).
Ne povestește cum a ajuns să deschidă taverna, după ce zeci de ani a transportat fructe de mare din Italia în Cehia, Elveția, Olanda, România și alte țări europene. Așa a ajuns să-l cunoască foarte bine pe actualul său furnizor, reprezentantul pescarilor italieni și acesta l-a întrebat într-o zi dacă în România există astfel de taverne în care să se mănânce pește și fructe de mare gătite în stil italian. De aici a încolțit ideea de a aduce la Piatra-Neamț puțin din soarele Italiei și ceva mai mult din bucătăria pescărească.
“Eu ajung cu camionul astăzi, stau până seara când vin vapoarele. Dacă nu-mi convine cât este, stau și a doua zi. Ei dau vrac tot ce pescuiesc, le sortează pe fiecare – calamarul la calamar, sepia la sepia și tot așa – le curăță, le pun în cutii, le congelează și le luăm și venim acasă cu ele. În fiecare zonă a lumii, peștele și fructele de mare se gătesc într-un mod specific, în Italia, în Grecia și peste tot. În Italia de unde aducem noi, este cea mai curată mare, zona aceasta de la Bari, Toronto-Puglia până la Veneto sus, este cea mai curată mare posibilă, de aceea și peștele de acolo are un alt gust. Acolo, atenție, aceste produse nu se exportă decât dacă ai acreditare din partea statului italian. Peștele, fructele de mare sunt considerate un fel de produse strategice. Există o cantitate maximă pe care ai voie să o cumperi anual, se urmărește unde ajung, ei țin la brandul lor, la produsul lor! Acest italian care are restaurantul lui, m-a invitat și am servit masa acolo, am văzut ce înseamnă. Noi vom aduce și adevărata lor cultură, ei au niște platouri în care se mănâncă peștele crud, sepia, aricii de mare toate crude. Se curăță foarte bine și se servesc. Așa i-am cunoscut, noi nefiind amatori de carne de mai bine de șapte ani nu am mai pus carne în gură, am început să luăm de la ei, sepie, caracatiță. Bineînțeles, avem și alte produse în meniu, dar baza este acest produs controlat și verificat de mine personal”, povestește Cătălin Aluculesei.
Chef Alin George Vișan – ucenicul celebrului Cavvalacciulo
Chef Alin George Vișan a învățat de la cei mai buni, a fost ucenicul celebrului chef Antonnino Cavvalacciulo, și nu face rabat de la calitate folosindu-și abilitățile căpătate în Italia pentru a aduce o savoare unică preparatelor care ajung în farfuria clienților. Chef Alin George este prietenul cel mai bun al patronului și chiar finul acestuia.
“Am început de la 14 ani, în Italia, am vrut să fiu ospătar, dar după cum îmi tremurau paharele pe tavă m-au trimis direct la bucătărie, mai întâi la spălat vase, apoi ca ajutor bucătar și din aproape în aproape, am învățat. Am lucrat apoi cu marele maestru bucătar Antonnino Cavvalacciulo, care are un adevărat imperiu în Napoli, și care este celebru pentru rețele sale, pentru felul în care gătește, o somitate în domeniu. Sincer, pentru mine aici, la tavernă, este visul meu împlinit pentru că lucrez doar cu ce vreau eu, stabilesc meniul și gătesc cum știu eu mai bine, anumite delicatese pe care știu că oamenii nu le vor găsi în altă parte, cel puțin în Neamț și poate chiar în regiune”, spune cu mândrie chef Alin George.
Din meniul Tavernei Nautilus nu lipsesc pastele gătite tot ca în Italia, tagliatelle, pennette, linguine del astice și bineînțeles, spaghetti, salatele cu ton file sau cu pui Pancko și deserturi, tot din bucătăria italiană.
Cătălin Aluculesei și-a propus să promoveze și produsele românești, de aceea are o frumoasă colaborare atât cu Cramele Recaș, de la care găsiți o selecție de vinuri pe care ospătarii vă vor sfătui cum să le alegeți ca să se potrivească cu fructele de mare sau friptura de pește comandată. În curând aici vor fi organizate evenimente culinare, cu degustări de vinuri, la care publicul va afla o mulțime de informații prea puțin cunoscute în România legat de ce, cum și cât mâncăm de sănătos.
“Este clar o mâncare sănătoasă. Nu dăm tot din casă, dar ne dorim și vom face în curând acest lucru, să aducem pește de-al nostru, de la Tulcea, să servim niște ciorbe de pește tradiționale românești, să aducem și să servim un pește prăjit cu sos de mujdei cum se făcea odată. O să avem permanent, în fiecare lună câte un eveniment cu partenerii noștri de la vinuri, să vadă lumea din Piatra-Neamț cum se asociază vinul cu mâncarea. Practic, educându-ne pe noi ne-am propus să fim transparenți, să vină lumea și să vadă. Este un trend în România de câțiva ani, tot mai mulți renunță la carne. Noi nu mai mâncăm de 7 ani, fata mea a renunțat de anul acesta. Noi găteam carne în casă, chiar dacă nu o mâncam, pentru ea. Am văzut din ce în ce mai multe persoane care fac acest lucru și pentru care fructele de mare și peștele sunt o variantă sănătoasă și foarte gustoasă. Proteină de calitate găsești în linte și fasole, dar nu poți să mănânci toată ziua și atunci sepia, creveții pot fi o variantă, în curând îi vom servi, cum vă spuneam, potrivit culturii peninsulei italiene, în varianta crudă”, conchide Cătălin Aluculesei.
O bere rece pe terasa tavernei nu putea fi decât marca Ursus, în orice variantă vă doriți, asezonată cu bună dispoziție românească, cu prieteni dragi și bineînțeles, cu o servire ireproșabilă a profesioniștilor de aici.
Nu o puteți rata, pe bulevardul Gen. Nicolae Dăscălescu, la nr. 314a, Taverna Nautilus își propune să scrie o poveste frumoasă în Piatra-Neamț, să facă istorie în arta culinară și să își extindă, treptat, activitatea, astfel încât tot viitorii clienți să fie mulțumiți, să aibă la dispoziție un spațiu generos, luminos, unde să-și aducă familia și prietenii.
Localul dispune și de o parcare generoasă.
Nu mai putem spune decât “Poftim la masă!”. Nu de alta, dar nu vrem să ratăm creveții delicioși care sunt la mare căutare în ziua deschiderii.
Angela CROITORU
Un comentariu
Probabil și prețurile sunt pe măsură…asta nu se spune…