Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Neamţ se confruntă cu mari probleme datorită inconsecvenţei legislative generate, în principal, după apariția Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, care a bulversat activitatea din domeniu.
Acum, potrivit informaţiilor furnizate de directorul DJTS Neamţ Gheorghe Paisa în şedinţa Colegiului Prefectural de astăzi, 30 octombrie, ar urma să se modifice din nou legislaţia, tot în sensul separării celor două entităţi, sport şi tineret, în două direcţii distincte. De această dată însă acestea ar urma să funcţioneze în subordinea Consiliului Judeţean Neamţ. În cadrul DJTS Neamţ sunt 23 de angajaţi în acest moment pe ambele activităţi.
Direcţia Judeţeană pentru Tineret se va ocupa, ca şi până acum, de administrarea celor patru centre de agrement, Tabăra Cozla din Piatra-Neamţ, Oglinzi, Tazlău şi Bicaz, din care doar primele două sunt funcţionale. La Tazlău situaţia este cât se poate de încurcată, în sensul că a fost demolată clădirea şi urma ca aici să fie realizată cea mai frumoasă tabără din ţară, cu un hotel ultramodern, cantină cu 150 de locuri, sală de sport cu 200 de locuri în tribune şi alte două terenuri de sport artificiale, în apropierea Mănăstirii Tazlău şi într-un peisaj mirific la marginea pădurii. Însă investiţia, care se derulează prin Compania Naţională de Investiţii, este blocată juridic şi financiar de mai mult timp tocmai pentru că, în nebuloasa reorganizării, nu a avut cine să-şi asume prin semnătură bugetul de venituri şi cheltuieli…
Tabăra Oglinzi, desemnată „Cea mai bună tabără a anului 2023 din România”, rămâne cea mai activă şi mai accesată. În acest moment, 20 de elevi din judeţul Constanţa îşi petrec vacanţa de o săptămână aici. Anul trecut, tabăra a găzduit 6 serii a câte 150 de copii şi tineri, anul acesta au fost 7 serii a câte 150 de copii prin Programul de Tabere ARC .
La Tabăra Cozla din Piatra-Neamţ au fost cazaţi 1.064 de ucraineni prin protocolul realizat cu Comisia Judeţeană pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. În acest moment se mai află aici doar şase ucraineni, două mame cu trei copii şi un bărbat, a căror situaţie juridică este incertă în acest moment.
Centrul de agrement Bicaz are şi el activitatea suspendată, pentru că jumătate se află în administrarea direcţiei, jumătate la Primăria Oraşului Bicaz.
Angela Croitoru