Două ştiri proaspete disponibile în mediul online local fac trimitere la o informaţie foarte importantă legată de investigaţii de natură medicală, destinate femeilor, difuzată în cursul zilei de luni pe contul cu numele Municipiul Piatra Neamţ, cont deschis pe o reţea socială de audienţă. Într-una se vorbeşte despre efectuarea de mamografii gratuite, în cealaltă şi despre testări gratuite pentru cancerul de col uterin. Locul este acelaşi – în parcarea Hotelului Central (Piața Petrodava nr. 1, în zona Centrului de Informare Turistică), aceeaşi este şi perioada, respectiv 30 octombrie – 2 noiembrie a.c. Din prima aflăm că testările gratuite se desfășoară în cadrul proiectului „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”. În a doua apare şi proiectul „ONCOPREV – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”. În timp ce de din prima ştire se subînţelege că primăria ar avea vreun merit , în a doua se subliniază ceea ce primăria a anunţat corect de la bun început: testările gratuite pentru cancerul mamar şi cancerul de col uterin se efectuează la unitatea mobilă a Institului Regional Oncologic Iaşi.
Partea nepovestită a întâmplării fericite abia urmează şi consolidează performanţa fenomenului medical reprezentat de IRO, instituţie condusă de ec. Mirela Grosu din… 2012, de la inaugurare.
Ambele proiecte sunt cofinanţate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020. Au IRO ca lider de proiect, iar Fundaţia ENABLE România este partener. ONCOFEM, care acoperă Regiunile de Dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est, are o valoare totală de 38.174.757,66 lei, din care componenta nerambursabilă se ridică la nu mai puţin de 37.604.645, 35 lei. ONCOPREV, pe de altă parte, este ţintit pe regiunea noastră. Valoarea totală este de 50.239.256,01 lei, iar 49.469.026, 25 lei reprezintă partea nerambursabilă.
Cele două proiecte valoroase şi consistente prin conţinut se regăsesc într-un material de prezentare a 9 poveşti de succes, întocmit de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene încă din martie 2022.
În ideea de tranşa diferenţa între profesionişti dedicaţi Sănătăţii, cu acoperire în fapte, şi figuranţi guralivi şi agresivi, de felul ăstora de care nu mai scăpăm în Neamţ, merită parcurse şi prezentările celor două proiecte, aflate la vedere aici şi aici.
Inutil de subliniat, nu sunt singurele proiecte beneficare de fonduri europene din portofoliul IRO. Nu doar din acest motiv, devine obligatoriu de accentuat că principala diferenţă o fac oamenii, profesionalismul şi responsabilitatea lor.
Viorel COSMA