Comuna Vânători-Neamț deține o adevărată salbă de comori naturale, culturale, istorice și spirituale, cum puține localități din țară au. Frumusețile naturale deosebite ale zonei au fost surse de inspirație pentru scriitori, pictori și sculptori: Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Alexandru Vlahuță, Mihai Eminescu, atras de această zonă, a petrecut câteva luni la Mănăstirea Neamț, Veronica Micle, Nicolae Grigorescu. Pe lângă aceste valori culturale și spirituale ce fac parte din turismul cultural și ecumenic, comuna deține și o adevărată industrie a turismului prin numărul mare de pensiuni ce oferă cazare și masă, cât și de atracții naturale, cum ar fi Grădina Zoologică “Dragoș-Vodă”, Zimbrăria sau Parcul Natural Vânători.
Grădina zoologică de la Vânători-Neamț este unicat în România, singura grădină zoologică din mediul rural, aflată la mare distanță de aglomerațiile urbane. Iar Parcul Natural Vânători este al treilea cel mai vizitat parc din România, după cel de la Bucegi și Apuseni, cu un număr de peste 200.000 de vizitatori anual.
Educaţia – inima comunităţii
Primăriţa Maria Adriana Petrariu are atu-ul experienţei acumulate în cei 24 de ani de activitate, 6 mandate în conducerea administraţiei publice locale, o viaţă de om. Cunoaşte toate familiile, cu necesităţile fiecăreia, fiecare colţ al comunei şi este cunoscută pentru modul aplicat şi concis în care rezolvă problemele comunităţii. Prioritatea zero a primăriţei şi a echipei din administraţia locală este educaţia, pornind de la convingerea că aceasta este temelia dezvoltării societăţii viitoare.
„Educaţia este baza societăţii noastre şi depinde de fiecare dintre noi să ne asigurăm că generaţiile viitoare au acces la o educaţie de calitate. În calitate de primar, voi continua să investesc în crearea condiţiilor optime pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. Vom continua să renovăm şi să dotăm şcolile şi grădiniţele din comună, astfel încât copiii noştri să înveţe într-un mediu modern şi sigur. Am convingerea că numai împreună putem construi un viitor mai bun pentru şi prin copiii noştri!”, a declarat Maria Petrariu.
De aceea, an de an în portofoliul investiţional sunt prinse proiecte destinate unităţilor de învăţământ. Iar şcolile şi grădiniţele din comună reprezintă oglinda interesului arătat acestui domeniu prioritar. În acest moment, se află în plin proces de implementare proiectul ”Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a Seminarului Teologic Ortodox Veniamin Costachi şi Liceul Arhimandrit Chiriac Nicolau”. Proiectul beneficiază de o finanţare de aproape 3 milioane de lei prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C15 – Educaţie. Tot pentru copii, se află în curs de contractare o finanţare de aproape 700.000 de lei pentru realizarea unui loc de joacă şi a unui spaţiu pentru activităţi sportive în satul Lunca. Cererea de finanţare este depusă pe Programul Naţional Dezvoltare Rurală (2014-2020) prin GAL „Ţinutul zimbrilor” – Măsura 4.4 Dezvoltarea unor sate viabile prin inovare socială în teritoriul GAL/ CRFIR – sub Măsura 19.2 „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.
Infrastructura rutieră – grija permanentă a administraţiei
O localitate axată pe turism de calibrul comunei Vănători-Neamţ nu ar putea să-şi continue dezvoltarea fără asigurarea unei infrastructuri rutiere pe măsură. De aceea, în fiecare an în bugetul local şi în planul de investiţii şi atragere de fonduri guvernamentale sau europene se află mereu kilometri de drumuri de reparat, asfaltat sau balastat, în funcţie de destinaţia sau funcţionalitatea specifică. În acest moment se află în execuţie trei mari proiecte destinate infrastructurii rutiere. ”Reabilitare îmbrăcăminte drumuri modernizate prin Programul SAPARD” şi ”Modernizare reţea de drumuri de interes local în satele Lunca şi Nemţişor” – prin Programul Naţional de Investitii ”Anghel Saligny” – Contract de finanțare nr. MDLPA 158/05.12.2022- 19.917.172,72 lei, mare parte din bugetul de stat şi cofinanţare de la bugetul local. Cel de-al treilea proiect este cel prin care se modernizează drumurile din satul de centru, Vânători-Neamţ, tot prin programul Anghel Saligny, beneficiind de o altă finanţare importantă – Contract de finanțare nr. MDLPA 698/07.03.2023- 18.666.252,24lei (Bugetul de Stat și Bugetul Local).
Turiștii care vizitează obiectivele turistice din comuna Vânători-Neamț au oricând ocazia să se cazeze și să ia masa la pensiunile și spațiile de cazare din localitate. Mai ales că acestea sunt racordate la toate utilitățile necesare activității oferite de către administrația locală. Carte de vizită a comunei, pensiunile atrag sute de turiști în fiecare anotimp datorită calității serviciilor și a ospitalității gazdelor. Oferta de masă și cazare cuprinde mai multe pensiuni pentru turiști și spații de cazare proprii pentru pelerini în cadrul mănăstirilor din comună: Casa de oaspeți “Bavaria”, Complexul Turistic “Zimbru”, Han “Maria”, Hanul Urșilor, Pensiunea “Braniște”, Pensiunea “Edera”, Pensiunea “Perla Neamțului”, cazare la mănăstirile Sihăstria și Secu.
Proiecte ce vor fi implementate
În diferite stadii pe traiectoria obţinerii contractului de finanţare se află mai multe proiecte ce privesc dezvoltarea comunei Vânători-Neamţ. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se află în evaluare la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, proiectul ”Extindere reţea publică de apă şi apă uzată în satul Vânători -Neamţ” pe Componenta 1 –Managementul apei, Investiţia 1 – Extinderea sistemelor de apă și canalizare în aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori echivalenți, prioritizate prin Planul accelerat de conformare cu directivele europene. Proiectul va beneficia de o finanţare de 6.700.853,19 lei (rambursabil + nerambursabil).
Iluminatul public modern, cu LED-uri, prin sistem de telegestiune urmează să fie realizat printr-un alt proiect prin Administraţia Fondului de Mediu -Programul privind sprijinirea eficienţei energetice şi a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat. Finanţarea necesară ar fi de 2.684.291,68 lei, de la bugetul de stat şi cofinanţare locală.
Cum sănătatea este şi ea o prioritate, iar accesul la unităţile medicale este deficitar în mediul rural, primăriţa Adriana Petrariu a realizat, împreună cu echipa din primărie, proiectul ”Înfiinţare Centru Comunitar Integrat în comuna Vânători -Neamţ”. Finanţarea ar trebui să vină prin PNRR – Componenta 12 – Sănătate, Investiția 1 – Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, I1.4: Centre Comunitare Integrate 1.4-Centre Comunitare Integrate, Apel proiect MS-0014- 832.049,30 lei (rambursabil).
Cum educaţia nu se opreşte la o anumită vârstă, iar nivelul cultural al unei comunităţi este în directă legătură cu accesul către carte, sub toate formele, în ultimul timp mai ales prin tehnologia IT, un alt proiect iniţiat este „Dezvoltarea competenţelor digitale de bază în cadrul bibliotecilor din judeţul Neamţ”- tot prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 7 Transformare digitală, Investiția I17- Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale – Comuna Vânători-Neamț – PARTENER – 3.424.259,09 lei (rambursabil + nerambursabil) din care 46.134,31 lei (nerambursabil) – pentru Partener Comuna Vânători-Neamț).
Cu minunăţiile naturale cu care Dumnezeu a binecuvântat comuna Vânători-Neamţ, administraţiei publice locale nu îi rămâne decât să le pună în valoare, în continuare, prin finalizarea proiectelor existente şi accesarea altora noi.
”Ne dorim cu toții ca turiștii ce ne vizitează să descopere frumusețile zonei și să aibă o experiență plăcută de vacanță despre care să povestească și prietenilor. Tocmai de aceea, activitatea noastră, a echipei din primărie, este dedicată eforturilor de a pune la dispoziţie mediului de afaceri şi locuitorilor comunei nu numai utilităţile, dar orice fel de sprijin ar avea nevoie!”, conchide primăriţa Maria Adriana Petrariu.
(Rep)