Până la noul episod din serialul Cu ochii larg deschiși spre „mișcările” ministrului Burduja, care va apărea în ediţia tipărită a Mesagerului de Neamţ de joia viitoare, o decizie proaspătă de-a sa nu se potriveşte cu tiparele anterioare şi expunerea ei chiar nu suportă amânare. Mai ales că o ştire difuzată miercuri seară, după ora 18, la Antena 3, nevalorificată până acum, menţionează un anume consiliu onorific. În ştire, optimismul ministrului în legătură cu trecerea iernii fără probleme energetice este combătut tăios şi la obiect de Carmencita Constantin, directorul general al General Electric (GE) Power Infrastructure. Cel puţin ciudat, Burduja vorbea despre îndestularea din depozitele de gaze naturale, în timp ce Constantin era citată pentru ce spusese despre Transelectrica, linii electrice de înaltă tensiune peste Carpaţi şi riscul unui blackout în Sistemul Energetic Naţional.
Doamna, binecunoscută în domeniu cel puţin de când conducea o divizie de servicii pentru termocentrale a grupului francez Alstom şi răspundea de România, Bulgaria şi Republica Moldova, provine din faimosul Institut de Proiectări şi Studii Energetice (ISPE), unde a condus Divizia de Energie şi Mediu. E complicat să îi combaţi competenţa. Interesant, în ştire i s-a amintit calitatea de membru în Consiliul Onorific pentru Energie (COE).
E păcat să pierdeţi timpul căutând acest consiliu. Nu era de găsit nici pe site-ul ministerului, nici pe contul de FB al impetuosului ministru. Aşa că prezentăm noi, mai jos, ordinul de ministru din 30.10.2023 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea consiliului, cu precizarea că doamna Constantin nu apare în anexa cu cei 32 de membri.
Ordin infiintare Consiliul Onorific
Sare în ochi enumerarea membrilor fără a se preciza calitatea profesională oficială a fiecăruia. E cel puţin şocant câtâ vreme Burduja are în palmares încă un asemenea consiliu de pe când conducea Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). Consiliul Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie (COSIT) fusese anunţat din decembrie 2022 ca organizaţie inspirată “din exemplul Statelor Unite ale Americii, al Emiratelor Arabe Unite și al altor state care privesc spre viitor și își pun la treabă mințile luminate pentru a-l anticipa”, după cum declara iniţiatorul. S-a parcurs un proces de recrutare, anunţat la vedere pe site-ul MCID. Apoi, cu vreo 5 luni în urmă, s- a anunţat componenţa acestuia.
Captura următoare este ilustrativă:
Se obervă uşor că în dreptul fiecărui membru figurează calitatea, pe cine reprezintă. Inclusiv pentru cel „capturat” de la o companie consacrată prin taximetre, biciclete şi trotinete. Altfel spus, devine uşor să apreciezi, să comentezi, să judeci dacă „aceștia aduc experiența și cunoștințele acumulate în cele mai puternice centre de inovare ale prezentului, pentru a contribui la elaborarea strategiilor, politicilor publice și programelor guvernamentale care pot transforma România într-o economie competitivă pentru viitor” (Sebastian Burduja).
În privinţa COE, după cum se vede treaba, domneşte dispreţul – nu merităm să fim tulburaţi cu prezentarea figurilor selectate nu-se-ştie-cum. Sigur, Dumitru Chisăliţă ar putea fi chiar apreciatul profesor care conduce Asociaţia Energia Inteligentă. Doar dacă – şi numai dacă! – nu este o coincidenţă de nume. În aceleaşi condiţii, notorietate maximă are şi un profesionist ca Ioan Dan Gheorghiu. Nu mai vorbim de o somitate de calibrul lui Teodor Chirica. Dacă nu e o coincidenţă, originalul Chirica e un recunoscut specialist de top internaţional în energetica nucleară, e trecut prin ISPE, ştie CANDU şi Cernavodă pe de rost, a fost director general la Nuclearelectrica în perioada 2013-2017, a lucrat şi pentru CANDU la Toronto, în Canada.
Ce facem însă cu ceilalţi? Trebuie să îi caute românul pe internet, bucată cu bucată? Cam mare tupeul ministerial! Cât de cât, unii sunt cunoscuţi ori sună cunoscuţi cui lucrează în presă şi/sau are tangenţe cu Energia.
Suprema bătaie de joc vine din art. 5 al. (1) al Ordinului. Acolo scrie în felul următor:
Consiliul este format din cetățeni români din țară și străinătate, cu rezultate deosebite în domeniul energiei, din afara administrației publice:
- reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din domeniul energiei;
- cercetători din domenii corelate energiei;
- reprezentanți ai industriei și ai mediului de afaceri din domenii corelate energiei.
Te scarpini intens la ochi, te stropeşti cu apă rece, mai citeşti o dată şi nu-ţi vine a crede! Pălitura administrată Energiei de ministrul Burduja este şocantă: COE este închis mediului universitar! Numai cu gândul la ilustra şcoală ieşeană de Energetică, nicio şansă la recunoaştere şi de a se face auziţi pentru urmaşii unor profesori de calibrul lui Nicolae Gavrilaş, Laurian Preda sau Alexandru Poeată. Fără expertiză fundamentală în tehnica tensiunilor înalte, staţii şi posturi de transformare, partea electrică a centralelor şi staţiilor, partea termo şi hidro a centralelor electrice, transportul şi distribuţia energiei electrice, obiectivele consiliului formulate la art. 2 din Ordin devin perfect găunoase:
- formularea de recomandări de politică publică, strategie și acțiune guvernamentală, bazate pe dovezi științifice, pentru dezvoltarea sistemului energetic national din România;
- furnizarea de consultanță și asistență tehnică pentru îndeplinirea obiectivelor energetice în România;
- contribuirea la elaborarea strategiilor naționale din domeniul energiei;
- promovarea transformării României într-un furnizor regional de securitate energetică și un model de bune practică la nivel european.
Totuşi, nu este exclus ca în lista de 32 să se fi strecurat şi vreun universitar pur-sânge, cu excepţia profesorului Chisăliţă, doar că nu este prezentat. În principiu, sperând în continuare că nu avem în faţă coincidenţe, ar fi şi alţi membri ale căror nume spune ceva. Gheorghiţă Agafiţei a fost consilier la premierul Ciucă şi a migrat spre Enel România, Daniel Apostol-Birzu e de la Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze. La Siemens Energy România apare un Managing Director în persoana lui Petru Ruşeţ, iar un Liviu-Lucian Floroaie are legătură, la fel ca şi Claudiu Floroaie, cu un parc fotovoltaic din judeţul Cluj.
Cătălin Dragostin sperăm să fie minunatul specialist în energetică nucleară, care în luna septembrie a dat stingerea miniştrilor aberanţi care s-au ocupat de Energie într-un formidabil articol publicat de Ziarul Financiar. Ca un preambul la articolul de joia viitoare, iată doar câteva acţiuni sancţionate de domnul Dragostin, pe care ar fi bine ca ministrul Energiei în funcţie să le înţeleagă urgent, eventual asistat de fagotistul Antal Istvan Lorant (UDMR), preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale de la Senat
Ca din întâmplare, recunoaştem în listă pe un anume Dragoş Tâlvescu. Provine din pepiniera de cadre de la Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români), unul dintre cele două vehicule de promovare publică a lui Sebastian Burduja, „o comunitate de experți dedicaţi dezvoltării economice și consolidării democratice a României” la adresa căreia, în alte timpuri, am avut numai şi numai cuvinte frumoase.
Fără a lungi poveste zilei, sărind şi peste fostul pedelist Florin Mârza, care a condus cândva Termoelectrica, încheierea articolului de astăzi îi revine lui Teofil Mureşan, unul dintre bâieţii nemaipomenit de deştepţi din Energie de la Cluj. Alături de fratele său, Simion, înseamnă Electrogrup, dar mai ales SC Nova Power&Gas. Este exact partenerul „strategic” de 50% al Nuclearelectrica în tot mai dubioasa afacere cu reactoarele modulare mici promise a fi instalate cândva la Doiceşti, pe amplasamentul fostei termocentrale care a repornit România după căderea Sistemului Energetic Naţional din mai 1977. Blackout am zis? Atunci e cazul să ne întoarcem puţin la începutul articolului şi doamna Carmencita Constantin. Într-un articol-alertă publicat de cotidianul.ro pe 31 ocrombrie, la o zi după nașterea Ordinului, explica limpede de ce şi cum Curentul poate cădea oricând în toată România . Un punct de vedere din partea (dez)onor COE este aşteptat cu nedisimulat interes. Îl vom primi cel mai probabil fix atunci când ministrul îşi va face pomană să explice cum de un specialist recunoscut ca Iulian Iancu (preşedintele Comitetului Naţional Român al World Energy Council) nu apare în consiliul-minune. Dacă a refuzat, nu ne rămâne decât să ne înclinăm!…
Viorel COSMA