După o perioadă de incertitudini, iată că au apărut și semnele bune mult așteptate pentru comuna Făurei. Din păcate, deceniile trecute nu au adus o schimbare importantă a infrastructurii locale, numai că de ceva vreme eforturile primarului Petrică Bujor par să se concretizeze prin obținerea finanțărilor necesare mai multor obiective de investiții locale. Principalele obiective sunt legate de asfaltarea de drumuri comunale și sătești în localitățile Făurei, Budești, Micșunești și Climești, de rețeaua de gaz metan, de iluminatul public modern și multe altele. Precouparea edilului va viza noi proiecte, inclusiv alimentare cu apă și canalizare, elemente fără de care nu se poate vorbi despre un pachet de servicii publice locale de calitate.
– Domnule primar, se aud vești importante din Capitala țării. Despre ce este vorba?
Înainte de a detalia noile proiecte de investiții din comuna Făurei, aș vrea să informez că electoratul nostru a reușit să schimbe foarte des primarii, iar acest lucru a influențat negativ dezvoltarea satelor noastre. A rămas binecunoscută teoria cum că un primar în primii 4 ani reușește să învețe să bată la ușile cele mai importnte, acolo unde se hotărăsc finanțările de proiecte. În prezent, comuna noastră are de recuperat foarte mult față de celelalte comune din județ. Spun acest lucru deoarece în această toamnă am reușit câteva succese care vor schimba în totalitate viața oamenilor de pe aceste locuri. Astfel, nu cu mult timp în urmă, am semnat contractul de asfaltare a unor drumuri comunale și sătești în valoare de 10,9 milioane lei, respectiv 109 miliarde lei vechi finanțare derulată prin Programul Național ”Anghel Saligny”. Licitația urmează să se desfășoare în curând. Acest proiect este extrem de important pentru comunitatea noastră și se adaugă unui alt proiect, multianual, cu fonduri de la bugetul local, dar la care, din păcate, licitația de atribuire a fost contestată de un constructor. Evident, nu vom demara acest proiect în acest an, întrucât nu avem o hotărâre judecătorească definitivă în acest sens. Dar noi sperăm că într-o bună zi soarele va lumina și pe ulițele noastre modernizate și asfaltate.
Iluminat public
– Drumul județean Piatra Neamț-Trifești-Horia trece și prin Făurei, așa este?
Investiția nu este a comunei, este a Consiliului Județean Neamț și mulțumim pe această cale constructorilor care au făcut o treabă foarte bună. Recunosc, este o plăcere să parcurgi traseul dintre fostul sat Tatomirești și extremitatea sudică a satului Climești. Mă bucură faptul că și sătenii au înțeles că trebuie să participe la înfrumusețarea arterei și a spațiilor din fața locuințelor. De asemenea, în aceste zile se lucrează la un alt drum județean, Budești-Făurei, unde sunt executate lucrări de reparații. Toate aceste investiții au ca scop modernizarea căilor rutiere din comună, știindu-se că aceste locuri poartă o istorie veche și frumoasă. Vreau să remarc faptul că din fondurile proprii am reușit asfaltarea parțială a drumului care duce la cimitirul satului Budești, rezolvând oarecum o mare durere și doleanță a locuitorilor de aici. Prin aceste două proiecte de care am pomenit anterior se vor asfalta mai toate drumurile satelor noastre.
– De ceva vreme, primarii caută fonduri pentru rețelele de gaz metan.
Comuna Făurei este situată în aporpierea fostei delimitări dintre ținuturile Roman și Neamț, cu o suprafață mică de pădure față de comunele din zona de munte. Materialul lemnos de foc este din ce în ce mai scump și mai greu de obținut. De aceea, am depus eforturi considerabile pentru atragerea de fonduri pentru înființarea rețelei de alimentare cu gaz metan pentru toate satele din comună. Astfel, recent, printr-un ordin al ministrului Dezvoltării, a fost obținută suma de 7,4 milioane lei – 74 miliarde lei vechi – pentru acest proiect nou de investiție în confortul cetățenilor. Nu știu câte gospodării vor fi racordate, nu știu ce va fi în viitorul apropiat. Dar cred că oamenii vor înțelege că avem nevoie de gaze naturale în case.
– În centrul satului Budești, piațeta centrală are o nouă înfățișare.
Așa este! Mă bucur că am reușit să schimbăm aspectul zonei centrale a satului Budești prin înființarea și amenjarea unui parc, atenție! – cu temtică pescărească. În comuna noastră este un luciu de apă datorită căruia am obținut respectivul proiect. Nu are o valoarre uriașă, dar a schimbat total estetica spațiului din jurul Monumentului Eroilor din centrul acestui sat, dar și a bisericii monument istoric și de arhitectură din apropiere. Mai mult, prin Administrația Fondului de Mediu am mai obținut 1 milioan de lei (10 miliarde lei vechi) pentru modernizarea iluminatului public din comună. După cum se vede, preocupările noastre pentru modernizarea comunei și confortul locuitorilor acestei așezări sunt constante, în plus, avem promisiuni că vom reuși să atragem și alte fonduri pentru dezvoltarea infastructurii locale. Ne gândim la apă, canalizare și toate celelalte.
Cămin cultural
– Comuna dvs. are două construcții vechi importante.
Cred că vă referiți la cele două conace, dar chestiunea nu ține de noi, de administrația publică locală. Sunt proprietăți private, unul chiar a fost achiziționat recent. Regret faptul că obiectivul de la Climești a ajuns în situația care este acum. Dar, repet, nu ține de administrația publică locală. Regretul meu este că cel de la Climești ar putea fi o atracție turistică, mai ales având în vedere că nu avem obiective turistice care să atragă atenția publicului.
– Ce proiecte vizați în următorii ani?
Prin Compania Națională de Investiții sperăm să obținem fonduri pentru construirea unui cămin cultural în satul Budești. Comuna nu dispune de un astfel de obiectiv, dar cred că ar fi un punct important pentru organizarea activităților culturale și de alt gen în comuna noastră. Avem, însă, școli frumoase și moderne în satele Budești și Făurei, iar atenția noastră se îndreaptă către înființarea unei baze sportive în curtea școlii de la Făurei, cu teren sintetic, vestiare și instalație de nocturnă. Actuala bază sportivă, recunosc, nu mai face față cerințelor actuale. (Rep.)