Piatra-Neamț era considerat unul dintre cele mai frumoase orășele de munte din România, apreciat de localnici și turiști pentru aerul curat și pentru posibilitățile de recreere oferite în special prin evenimentele organizate aici. Familiile tinere rămase, tot mai puține în urma exodului în străinătate pentru un trai mai bun, își doresc în primul rând să aibă școli bune în care să își educe copiii și au în Piatra-Neamț, dar și posibilități de a le oferi celor mici clipe de relaxare și joacă în aer liber în siguranță.
Orașul nu duce lipsă de locuri de joacă, în fiecare cartier sunt câteva, însă multe nu sunt așa cum ar trebui pentru a oferi siguranța că utilizatorii lor nu vor avea de suferit. După un periplu prin câteva astfel de locuri de joacă prin mai multe cartiere din Piatra-Neamț, concluzia este că s-a investit cât de cât în acest domeniu, este clară dorința de a le oferi mai multe oportunități copiilor și grija pentru siguranța lor se face simțită. Dar, urmează un dar, de multe ori investiția este prost gospodărită, asta și cu ajutorul unor certați cu simțul civic care distrug sau asistă pasivi la distrugerea acestor ansambluri.
Pensionarii au locul lor… de joacă!
Cel mai mare spațiu de joacă din oraș este, fără îndoială, cel de lângă podul de la Orion, vizavi de zona cunoscută localnicilor drept “blocul de la Aurora”. Am ajuns în această zonă tocmai când angajații CMI Urban făceau ceea ce a intrat în limbajul pietrenilor drept “toaletarea agresivă a copacilor”. Și, ce-i drept, o fi având rostul ei și pentru regenerare și din rațiuni de economie, ca să nu tot vină și să tundă de mai multe ori crenguțele, însă tabloul rămas după această curățare este unul demn de o pictură suprarealistă, arborii par mutilați.
Parcul are un spațiu generos, multe bănci care nu au apucat încă să fie betegite de câte o scândură, un complex mare de tobogane cu leagăn și zid de cățarare de care se bucură chiuind cu bucurie vreo 4 copilași însoțiți de mame sau bunici. În apropiere mai sunt 4 leagăne cu câte două locuri, un foișor și echipamente de fitness. La unul dintre acestea o doamnă căruntă își face silitoare porția de mișcare pentru sănătate.
Ceea ce atrage atenția în mod deosebit este zona băncilor cu mese, unde un grup compact de pensionari joacă șah și fac haz de “gospodărirea comunală care lasă an de an copacii schilozi în urmă”.
Mă apropii și încerc să aflu care este starea de spirit. Cum află că sunt “de la presă”, oamenilor li se dezleagă limba și reproșurile, presărate cu glumițe nu se mai opresc.
“Ce să facem dacă ne-a distrus locul nostru de la Orion, de sub nuc? Am venit aici, l-am amenajat noi ad-hoc, că primarul a promis că o să ni-l facă înapoi…La anu‘ și la mulți ani!”, începe unul dintre pensionari.
“Că primarul ne-a promis, încă de la începutul anului, că, de îndată ce termină cu lucrările, îl amenajează din nou. Noroc bun! Așteaptă să-l votăm! Mai ales că a promis! De fapt, nu poate să facă două lucruri deodată: să promită, să și facă! Ce, ați avut cumva reclamații că ne jucăm șah aici?… Locul nostru de joacă, de șah era acolo, la Orion! Ni l-a luat primarul, nu cred că-l mai vedem prea curând înapoi. Fiecare pasăre pe limba ei piere! Ne vedem la anu’ la urne, nicio grijă! Aveam două bănci amenajate, acoperite de ploaie, de vânt. Era bine, ei când au început cu șantierul ăsta ne-au alungat de acolo! I-am deranjat! Le-a tăiat cu promisiunea cum termină le face înapoi! S-a terminat de 5 luni, a uitat de noi! Noroc bun!”, spune cu obidă Ovidiu Ostahie.
Mă îndepărtez pe trotuarele decorate cu desene colorate pe asfalt ale copiilor, urmărită încă de cuvintele pensionarilor supărați: “Nu le mai face nimeni, poate în campania electorală, nici atunci!”.
Statistici și promisiuni
La preluarea mandatului de primar, Andrei Carabelea a găsit un oraș cu 47 de locuri de joacă. După ce o comisie le-a evaluat din punct de vedere tehnic, concluzia a fost că aproape jumătate dintre ele, 22 mai exact, nu corespundeau normelor tehnice. Așa încât 12 au fost deja casate, dezafectate cu propunerea realizării altor noi spații de joacă sau de recereere pentru toate vârstele. Altele 10 se află în procedură de casare, ne informează Biroul Gospodărire Municipală din cadrul Direcției Tehnice a primăriei, administratorul acestor spații.
În perioada 2021-2023, s-a investit, din bugetul local, suma de 1,8 milioane de lei pentru crearea de noi locuri de joacă în oraș: în Ștrandul Tineretului – unul pus în funcțiune acum doi ani și zona de agrement cu tiroliană, anul trecut, pe strada Ecoului, Mihai Viteazul, Progresului și Bulevardul Decebal (unul de tip parkour), alte locuri de joacă date în folosință anul acesta. Anul acesta primarul Andrei Carabelea și-a propus modernizarea a 10 locuri de joacă în toate zonele orașului, marea lor majoritate au și fost date în utilizare spre bucuria celor mici. Noile spații de joacă au echipamente ceva mai diverse decât până acum, adaptate pentru mai multe grupe de vârstă și s-a urmărit în mod special respectarea normelor de siguranță și calitate.
Se lucrează la alte 12 locuri de joacă din oraș care vor fi reconfigurate și transformate în spații de agrement și relaxare, pentru că echipamentele sunt vechi, cu un grad avansat de degradare și de uzură și nu mai prezintă siguranță pentru utilizarea lor de către copii. În locul lor, primăria a promis că va amenaja spații dotate cu mobilier urban modern: bănci, pergole, foișoare, mese de șah.
Ca o concluzie, acum sunt 36 de locuri de joacă în oraș, însă nu toate conforme. Din punctul de vedere al siguranței în utilizare, 25 au fost admise ca fiind bune din punctul de vedere al funcționalității și al analizei de risc în exploatare. Celelalte 10 locuri de joacă sunt în procedură de achiziție. Anul viitor va fi lansată o nouă licitație pentru cel puțin 20 de locuri de joacă.
„Lucrăm la realizarea a 10 locuri de joacă în oraș și pentru anul viitor vom lansa o nouă licitație cu cel puțin de 20 de locuri de joacă. Imaginați-vă că acum 3 ani am moștenit un oraș cu 50 de locuri de joacă, toate neconforme, toate nesigure – învechite, cu reparații de mântuială, care se întâmplau în fiecare an. A trebuit să iau o decizie dureroasă la începutul acestui an, asigurându-mă că am început deja un proces de a seta o viziune și de a arăta care este standardul la care vrem să avem locurile de joacă în oraș. Am făcut întâi un loc de joacă ultramodern în ștrand, alte cinci locuri de joacă în fiecare cartier al orașului, asta până la începutul acestui an și acum avem deja în execuție alte 10 locuri de joacă, la anul vom avea alte 20. Eu zic că am realizat în acest mandat lucruri chiar mai multe decât cele la care mă așteptam eu și pe care mi le asumasem în campania electorală”, a declarat primarul Andrei Carabelea.
Amprenta personală pe leagăne și tobogane
Un spațiu de joacă situat chiar în centrul orașului, despre care bănuim că se află pe lista celor care urmează să fie modernizate, reflectă “personalitatea” celor care l-au folosit, dar și a celor care ar fi trebuit să-l supravegheze. Majoritatea băncilor au vopseaua scorojită, masa de tenis pare că ar fi fost utilizată și în alte scopuri, ca suport pentru sticle, pahare etc. Din cele două balansoare, unul lipsește, semn că un “întreprinzător” a găsit bușteanului din care era realizat o altă utilizare, mai personală. În urma lui a rămas suportul, o tijă metalică care constituie un real pericol pentru copii.
Pe tobogane, bănci și barele de suport ale leagănelor, peste tot vezi un fel de scriere hieroglifică cu tot felul de vopseluri, cretă sau alte soluții, inventivitatea unora nu are margini. Asta vorbește despre bun simț, despre cât de mult le pasă unora de investițiile primăriei, dar și de copiii care ar trebui să se bucure de ele fără a suporta… poluarea vizuală.
Angela CROITORU
Un comentariu
Oare spitalul judetean nu e și al orașului piatra neamt,primaria nu poate investi în sanatate sau dumnealor se tratează la popa?