Orice om politic important, chiar și unul ca Ionel Arsene, care știa totul despre nimic și nimic despre restul, avea nevoie de colaboratori care să-l ajute, cu care să se sfătuiască sau, în funcție de personalitate, care să execute slugarnic ordinele. Șeful PSD Neamț și președintele Consiliului Județean, unul dintre cei mai importanți oameni din echipa lui Liviu Dragnea, a fost nevoit să-și construiască o echipă, pentru a putea face față multiplelor activități pe care le gestionează. Partea nevăzută a echipei, formată din foști oameni în servicii, oameni de lobby, nu este un mister atât de mare. Cert este că aceștia au avut grijă să-l sfătuiască să plece la timp din țară înainte de a fi arestat, ca să nu afecteze alte interese și au avut grijă să-i asigure până și transportul la aeroport. Nu direct ci prin prieteni/rude/parteneri de afaceri de sorginte balcanică.
Pe noi ne interesează cei care au stat la lumină alături de Arsene. Marea problemă pentru el a fost să-și găsească în PSD oameni pe măsura ambițiilor sale. Nu i-a prea găsit. Vechea gardă se gândea că va fi marioneta perfectă, care va putea fi manipulat. Unii se gândeau să-l formeze după chipul și asemănarea lor. S-au înșelat complet, ambițiile tânărului de la Grumăzești erau mult prea mari. Ioan Munteanu a coabitat cu el în folos comun. Ioan Chelaru și alții s-au dat deoparte. Unii nu l-au înțeles, alții au considerat că nu-i reprezintă, alții au luat lucrurile cum sunt, dar fără pic de entuziasm, mimând activitatea. Lucru care s-a văzut cel mai bine când Arsene a avut necazuri, când nu a existat o solidaritate spontană de partid. Ba chiar se poate spune că a existat un entuziasm moderat.
De aceea, când a fost nevoie să gestioneze județul a folosit importuri din alte partide, cu excepția lui Dănuț Andrușcă, pesedist din Târgu-Neamț pe care l-a propulsat până la funcția de ministru al Economiei. Așa că a luat tot ce a putut de la liberali, pedeliști și pepedediști, condiția fiind să-i jure credință necondiționat. Asta nu l-a făcut mai iubit în PSD, populat brusc cu tot felul de venetici care mai ocupau și funcțiile administrative ce reveneau membrilor.
Prima recuperare: Daniela Soroceanu, secretarul județului
Daniela Soroceanu a fost om de bază în PNL, chiar candidat la Senat cu termometre marcate cu săgeată și nume, consilier județean care murea cu social-democrații de beregată, trimisă în concediu de boală lungă când era pe punctul de a-și pierde funcția de director (pus de liberali) la CAS Neamț. A fost vârf de lance în lupta cu PSD-ul pe vremea lui Culiță Tărâță, a avut biroul spart de conducerea pesedistă a CJ-ului și, la un moment dat, se vorbea de dispariția ei din raza de acțiune a lui Ionel Arsene. A apărut brusc în echipă, devotată atâta timp cât apropiații ei erau angajați pe funcții și familia a primit sinecuri ca să trăiască în liniște pe bani buni de la buget.
Soțul, ziarist transformat în profesor și apoi în director de marketing la Complexul Muzeal Neamț își dovedește competența reușind să fie la ambele servicii și să mai aibă și timp liber pentru a cheltui cele două rânduri de vouchere de vacanță. Unul dintre fii bate recorduri la angajări în sistemul bugetar, cu concursuri după concursuri, posturi blocate și servicii la dublu, așa cum a încercat să facă și pentru prietena lui, proaspătă absolventă de liceu.
Fără teamă de a greși, prin influența pe care căpătat-o în Consiliul Județean, prin sistemul de relații pus la punct și prin reorganizarea organigramei, Daniela Soroceanu s-a identificat cu Ionel Arsene. După dispariția acestuia gluma care circulă prin CJ este că Ion Asaftei și restul din executiv sunt convinși că ei chiar conduc instituția!
Oana Bulai, pedelista performeră la PSD
Oana Bulai este o creație 100% a lui Ionel Arsene. Unii spun că și viceversa ar fi valabilă. Dintr-un membru oarecare al echipei de campanie a candidatului liberal Leoreanu de la Roman a ajuns un fel de umbră a lui Ionel Arsene. L-a urmat peste tot sau a mers de fiecare dată acolo unde a fost trimisă. L-a apărat din toate puterile chiar și atunci când se făcea mișto de ”că când”-ul exprimărilor președintelui. Fosta pedelistă a devenit indispensabilă lui Arsene, a adus-o administrator public al județului, apoi a trimis-o în Guvern, să poată avea o legătură permanentă cu miniștrii și, mai ales, cu primul ministru, a fost pusă membru provizoriu și președinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării (Salrom), monopolul de stat în domeniu controlat de Ministerul Economiei, apoi a intrat pe lista de deputați. Fără nici un fel de discuție, este unul dintre oamenii pentru care Ionel Arsene ar garanta oricând.
Prefectul care merge pe sârme: Vasile Panaite
Personaj plăcut, descurcăreț, insistent, dat afară de la primărie intră pe geam la Prefectură sau Consiliul Județean, pușculița lui Ștefan mult timp, omul cu zeci de contracte pe bani public la firma familiei, s-a adaptat perfect mediului din jurul lui Arsene și a ajuns prefect. În ordinea funcțiilor primite, primul a fost Vasile Panaite, ajuns prefect cu binecuvântarea lui Arsene și cu liber de la Ștefan pentru noua funcție. Panaite a fost om de încredere, a binecuvântat petreceri, a făcut controale, a căzut pe înregistrări pe când media între Arsene și Ștefan, între timp, certați la cuțite, până când a picat în dizgrație. Discuțiile sale cu Arsene și Stefan, cu prietena lui Ștefan sunt adevărate modele de ”șmecherie” politică și administrativă. Cerea contracte supraevaluate ca să poată înapoia bani lui Ștefan, îi dădea parte în lucrări lui Arsene, ca să mănânce gura tuturor ceva.
Arsene a fost condamnat, cel care ocupa funcția de prefect și făcea muncă de pește cu contractele e bine merci și vrea să candideze pentru un post de primar la Piatra Neamț. Păi, dacă n-a fost prins cu nimic, e pește cinstit, nu?
Ciprian Șerban, din locotenent devotat, aproape să ocupe locul șefului
La capitolul achiziții foarte utile se încadrează actualul deputat Ciprian Șerban, fostul lider de la PP-DD de pe timpul altui condamnat, Fărcășanu. S-a făcut util pe vremea când era un simplu consilier județean și asigura majoritatea în consiliu pe vremea războiului dintre Ionel Arsene și Culiță Tărâță. Atunci Consiliul funcționa ca o frână pentru orice inițiativă a fostului președinte Tărâță, mai ales când venea vorba despre investiții. A fost șeful organizației de tineret și s-a integrat perfect în peisajul partidului, atât de bine încât a ajuns prim-vicepreședinte, ocupând funcții importante în Parlamentul României. Ciudat, în partid are același renume ca și Ionel Arsene, reproșându-i-se o anumită aroganță.
Alți ”venetici” folosiți de Arsene
Dorinel Ursărescu, fost președinte al PNL Neamț, nu mai are nevoie de prezentare. Vorbesc pentru el condamnările penale, faptul că a condus – spre dezastru spun unii – Partidul Național Liberal, plus falimentul firmelor personale. Cu sprijinul direct al lui Ionel Arsene, dar și pe filiera tăriceană ALDE, a ajuns consilierul personal al directorului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. A fost recuperat de Arsene și pentru că, la un moment dat, au fost aliați în Consiliul Județean, plus că avea cunoștințe la un anumit nivel în PNL și ALDE.
Luminița Vîrlan, fost inspector școlar general, fostă democrată, a ajuns viceprimar PSD de Piatra Neamț, cu realizări la nivelul imaginii publice personale. Deși foarte mulți pesediști au fost nemulțumiți de activitatea de la partid, nimeni nu a avut curaj să se atingă de ea, din motive de imagine.
Adrian Niță, actualul prefect PSD, a fost, și el, în echipa lui Gheorghe Ștefan. Nu chiar la vârf, dar cât să învețe meserie. Este venit în PSD după o trecere pe la partidul Monicăi Macovei.
Florentina Moise, a venit de la UNPR, a fost promovată la conducerea organizației din Piatra Neamț. În prezent este inspector școlar general și a fost mazilită din funcția de la partid, la fel ca și Oana Bulai.
Arsene a luat oameni din anturajul lui Ștefan și i-a folosit cât a putut de mult, cum ar fi Vasile Vișan, fostul secretar al Primăriei Piatra Neamț, pe care l-a folosit în calitate de consilier personal. Același lucru l-a făcut cu doctorul Valeriu Andrița, adus probabil la pachet pe vremea când Ștefan îl întărea pe Arsene în lupta cu Tărâță și cei din propriul partid care nu i se supuneau.
Exemplele pot continua, dar nu ar face decât să întărească o realitate: Ionel Arsene și-a făcut mare parte din echipă din importuri de la alte partide, în condițiile în care, în PSD, nu a găsit oameni în care să se încreadă sau pe care să-i considere potriviți pentru planurile sale.
Fără îndoială, mulți au mai făcu parte din echipa lărgită, s-a creat un adevărat sistem despre care se poate vorbi altădată.
Valentin Bălănescu
Prima parte a materialului „Un județ după chipul și asemănarea lui Ionel Arsene” o puteți citi aici.
Material publicat în ediția scrisă a Mesagerul de Neamț, nr. 604
Un comentariu
Suntem un popor de prosti, a plecat Arsenie și a rămas Cumătru, care e un super bogătaș al serviciilor secrete, când te uiți la Dragomirești ,in camp , cum a făcut și smenuit bugetul tari , cum sa dărâmat podul de la Lutca, cum a cheltuit 29 milioane de euro pe un șanț in slobozia, cum a cheltuit zeci de milioane de euro pe drumul de la Bicaz la Poiana Teiului ,cum își bate joc de oameni prin lucrările din Piatra Neamț, sigur e omul serviicilor, in schimb noi stam in banca noastră și niște golani își bat joc de noi