CNI – Școală Acreditată Erasmus+, 2023-2027
Anul 2023 a adus pentru comunitatea CNI o provocare nouă – de a se transforma într-o școală care învață utilizând șansa oferită de proiectele europene. Colegiul Național de Informatică a obținut anul acesta statutul de Școală Acreditată Erasmus+, pentru perioada 2023-2027, care vine în completarea culturii educaționale definitorii.
CNI se află în primul an al acestei acreditări, iar activitățile, pornind de la depunerea dosarelor, până la cele solicitate în vederea selectării pentru prima mobilitate ce are loc în Suedia, în perioada 27.11.2023-01.12.2023 s-au finalizat deja. Toată această etapă premergătoare a fost animată de o emulație ce a extras comunitatea informaticienilor din paradigma consacrată. Provocările, soluțiile, exemplificările, generate de cele patru obiective vizate încă din momentul obținerii acreditării, toate au presupus apelul la cunoaștere științifică, gândire critică și analitică, originalitate, creativitate și, mai ales, responsabilitate. Ceea ce deja a prins contur, cu un impact major, apreciat, atât de elevii de gimnaziu, cât și de cei de liceu, a fost metoda Peer-to-peer learning, identificată ca o soluție pentru depășirea unor bariere ale cunoașterii. Astfel, unii elevi și-au asumat cu maximă seriozitate rolul de a le fi, pentru o oră, profesori colegilor mai mici, utilizând metode inovative de predare-învățare. Efectul a depășit așteptările de ambele părți, liceeni pasionați de domeniul educației au filtrat prin propria experiență bucuria de a lumina calea celorlalți, de a fi ei înșiși motiv pentru admirație, devenind modele pentru colegii lor mai puțin inițiați în variate domenii. Suflul nou, dorit și așteptat, a dinamizat întreaga comunitate, iar acesta nu este decât începutul, fără doar și poate. Confirmarea nu va întârzia să apară prin toate canalele de manifestare.
IIOTT – Medalie de Bronz – Egipt
Excelența în domeniul informaticii nu e o noutate la Colegiul Național de Informatică, dar de fiecare dată, când aceasta depășește granițele chiar europene, e o atestare a valorilor ce sunt insuflate în comunitatea școlară nemțeană.
Echipa CRACKEDCODE a Colegiului Național de Informatică a obținut medalie de bronz la etapa internațională a Olimpiadei de Informatică în Echipe, desfășurată în perioada 26-30 mai 2023 în Egipt. Membrii echipei au fost Luchian Cristian, Neagu Claudel, Vișan David și Gașpar Robert Andrei. Ei se înscriu în linia prefigurată de Ștefan Cosmin Dăscălescu, absolvent al Colegiului Național de Informatică Piatra-Neamț, momentan masterand al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității București și laureat al Olimpiadei Internaționale de Informatică în Echipe, membru în Comitetul Olimpic. El este cel care a promovat competiția în fața participanților la Olimpiada Internațională de Informatică 2023 desfășurată în Ungaria. În cazul lui, se poate vorbi cel mai elocvent despre acestă deschidere de a aplica metoda Peer-to-peer, fiind susținut de managementul colegiului. De altfel, actualmente, acesta oferă cursuri elevilor de gimnaziu din CNI preocupați să fie cei mai buni în domeniu. Pepiniera excelenței e asigurată și îngrijită de cunoscători, profesori și absolvenți, deopotrivă.
Zilele CNI – un nou prilej de concretizare a culturii educaționale
În perioada 18-22 decembrie, CNI îmbracă din nou straie de sărbătoare, cu derularea complementară a Programului „Școala altfel”.
Dimensiunile cognitivă și afectivă vor prinde contur prin desfășurarea de activități divergente, propuse și coordonate, atât de profesori, cât și de Consiliul școlar al elevilor, în parteneriat cu părinții și comunitatea locală. Debutul săptămânii, cu acorduri de chitară și pași de dans, îl vor face elevii participanți, în calitate de concurenți sau susținători, la concursul Info are talent, care va fi găzduit de către Consiliul Județean Neamț. Cei mai noi și tineri elevi vor avea șansa de a-și împărăși talentul cu informaticienii de gimnaziu la Balul Rățuștelor.
Sala multimedia va fi locul de întâlnire al Anuarului și al revistelor InfoPuls și TNT, publicațiile CNI. Pasionații de știință se vor întrece pentru a găsi soluții la provocările inițiate de Concursul TNT, iar iubitorii de limbi străine își vor prezenta proiectele în competiția Cutia cu idei.
Venind în întâmpinarea necesității de a dezvolta competențe dincolo de programa școlară, cluburile elevilor CNI – Clubul de Robotică, Clubul de Științe, Clubul de teatru Chouette, Clubul de dezbateri Infodebate, Clubul Peter Pan, Clubul de dans popular Mugurelul și Organizația de Tineret Gutenberg – își vor deschide porțile pentru colegii lor, într-o zi prestabilită.
Pentru a oferi modele de succes în carieră, părinții vor deveni cărți vii în cadrul activităților de tip job shadowing. În așteptarea Crăciunului, elevii CNI își vor decora clasele, vor împodobi bradul, își vor oferi cadouri, dar vor împărtăși din aroma și parfumul acestei sărbători și cu alți copii, mai puțin norocoși, prin intermediul un târg caritabil. Săptămâna se va încheia cu reînvierea tradițiilor de Crăciun și Anul Nou, printr-un concert de colinde și prezentarea tradițiilor ancestrale.
La mulți ani, România! La mulți ani, CNI!