Având în vedere sezonul ce urmează și temperaturile scăzute ce se vor înregistra, pentru a preveni eventualele probleme legate de îngheț, și totodată pentru a evita costurile ulterioare asociate reparațiilor sau înlocuirii apometrelor și instalațiilor, Compania Județeană APA SERV S.A. vine în atenția utilizatorilor cu câteva sfaturi privind protecția contoarelor și a branșamentelor de alimentare cu apă în sezonul rece:
- Dacă capacele contoarelor sunt realizate din tablă, este recomandat să se adauge o folie de plastic sub capac. Capacele și ramele căminelor de apometru ar trebui curățate de praf sau pământ, și, la nevoie, unse cu vaselină sau alte produse similare. Această precauție asigură că, în condiții de îngheț, acestea pot fi manevrate cu ușurință. De asemenea, vă recomandăm să verificați robineții din căminele de apometru care închid traseul spre rețeaua interioară, pentru a vă asigura că pot fi manevrați fără dificultate.
- Vă sugerăm să mențineți o temperatură peste punctul de îngheț al contoarelor situate în pivnițe sau subsoluri.
- Înainte de venirea gerului, este important să verificați conductele de apă și robinetele montate pe instalație pentru a depista sau identifica eventuale pierderi de apă care ar putea duce la înghețarea conductelor.
- Dacă vă confruntați cu înghețarea contorului, vă sugerăm să utilizați apă călduță și să evitați folosirea focului sau a apei fierbinți.
- În sezonul rece, utilizatorii sunt responsabili să ia măsuri de izolare a apometrului folosind materiale termoizolante precum polistiren sau vată minerală. În cazul apometrelor cu citire la distanță, nu este necesar să se lase liber vizorul aparatelor pentru citirea consumului și acestea pot fi acoperite integral cu materiale termoizolante. În ceea ce privește apometrele plasate în subsoluri, recomandăm reducerea suprafețelor gurilor de ventilație pentru a menține temperatura peste punctul de îngheț al contoarelor. Înghețarea contorului poate duce la blocarea și deteriorarea acestuia, generând riscul de inundare a căminului sau lipsă de apă.
- În cazul în care nu locuiți în locația în care se afla branșamentul de apă sau părăsiți locația pentru o perioadă mai lungă de timp, nu uitați să goliți conductele interioare de apă.
- În sezonul rece, scurgerile de apă pot deveni mult mai vizibile, deoarece apa se poate transforma în gheață. Dacă observați o scurgere sau umezeală neobișnuită în jurul contorului, acționați rapid pentru a repara problema și pentru a preveni pagubele suplimentare.
Utilizatorul este responsabil de protejarea contorului și de verificarea instalației interioare pe traseul de la contor până la consumator. În cazul în care contorul sau instalațiile de apă nu sunt adecvat protejate și sunt expuse riscului de îngheț, costurile înlocuirii acestora vor fi suportate de către utilizator.
Lucrările planificate Vs Avariile
Compania Județeana APA SERV S.A. desfășoară periodic activități de întreținere asupra rețelelor de apă și canalizare, intervenind în mod regulat asupra sistemelor de distribuție a apei. Aceste lucrări includ reparații, înlocuiri de conducte, schimbări de piese, igienizarea rezervoarelor de apă, etc. Aceste acțiuni sunt planificare în avans și sunt aduse la cunoștința utilizatorilor cu cel puțin 24 de ore înainte de întrerupere, prin intermediul site-ului www.apaserv.eu, secțiunea Întreruperi.
Compania Județeana APA SERV S.A. se confruntă mult mai frecvent cu întreruperile cauzate de situații de forță majoră și anume avarii. Acestea nu pot fi anunțate din timp, ele sunt spontane, apar la un moment dat, și pot avea diverse cauze precum vechimea conductelor, realizarea necorespunzătoare a unei lucrări, defecte din fabrica a unor materiale, factori externi precum avariile provocate de firmele terțe. De cele mai multe ori aceste avarii declanșează întreruperea imediată a furnizării apei potabile către utilizatorii din zona afectată, deoarece apa nu mai poate circula pe conductă, ci iese cu presiune prin fisurile acesteia.
Din cauza naturii lor specifice, avariile nu pot fi anunțate dinainte, astfel încât utilizatorii să reușească să-și procure rezervele necesare de apă pe parcursul sistării serviciului. Comunicatele pe care Compania Județeana APA SERV S.A. le prezintă sunt cu privire la cauza defecțiunilor, orele estimate de reluare a furnizării serviciului și zonele afectate de întrerupere.
Utilizatorii trebuie să înțeleagă faptul că aceste avarii nu pot fi anunțate în prealabil, maxim cu 30 de minute înainte de sistarea completă a furnizării serviciului de alimentare cu apă, deoarece în cazul acestor avarii se intervine imediat pentru remedierea ei. Procesul de remediere a unei avarii nu este simplu și necesită timp. În momentul primirii sesizării, echipele pleacă pe teren pentru a descoperi avaria și cauza producerii acesteia. Ajunși la fața locului este nevoie de timp pentru a realiza săpăturile, cu scopul de a ajunge la avarie. După ce săpătura a fost finalizată și avaria a fost identificată, se vor comunica materialele necesare și intervalul de timp estimat pentru remedierea acesteia. Însăși operațiunile necesare durează mai multe ore, deoarece implică golirea conductei care urmează a fi reparată, efectuarea reparației propriu-zise, reumplerea conductei cu apă și asigurarea că aceasta ajunge la utilizatorul cel mai îndepărtat de pe traseul afectat.
În situațiile în care utilizatorii se confruntă cu lipsa apei, Compania Județeana APA SERV S.A. vă îndrumă să verificați site-ul www.apaserv.eu la rubrica Întreruperi și să identificați dacă lipsa apei este anunțată în rubrica respectivă.
Seceta – unul dintre elementele negative în alimentarea cu apă potabilă a zonei operaționale Nord-Zona Târgu Neamț
Seceta și lipsa precipitațiilor au devenit probleme serioase care au un impact negativ asupra utilizatorilor nostri. Trebuie să conștientizăm faptul că lipsa apei din pânza freatică reprezintă nu doar o preocupare imediată, ci și o amenințare pe termen lung pentru mediu și societate. Această problemă subliniază importanța gestionării sustenabile a resurselor de apă și necesitatea de a adopta practici responsabile pentru a conserva și proteja această resursă vitală. Impactul său asupra ecosistemelor locale, a accesului la apă potabilă evidențiază necesitatea implementării unor politici și măsuri eficiente de conservare a apei, reglementare a utilizării apei subterane și conștientizarea comunității privind importanța utilizării durabile a resurselor de apă pentru a asigura bunăstarea prezentă și viitoare.
În ciuda eforturilor susținute ale Companiei Județene APA SERV S.A. de a gestiona criza de apă în Zona Nord pe tot parcursul anului 2023, lipsa apei din pânza freatică a constituit un obstacol semnificativ. Numeroasele sesizări primite au fost tratate cu maximă seriozitate, iar compania a mobilizat resurse considerabile pentru a rezolva aceste situații.
În încercarea de a asigura necesarul de apă pentru comunele afectate, au fost implementate diverse măsuri, precum optimizarea rețelei de distribuție, identificarea surselor alternative de apă și încurajarea consumului responsabil. Cu toate acestea, nivelul scăzut al apei din pânza freatică a limitat semnificativ capacitatea de intervenție.
Într-un efort de a gestiona eficient resursele disponibile, s-a luat decizia de a sista furnizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă pentru o perioadă determinată. Această măsură a avut scopul de a contribui la acumularea apei în rezervoarele de acumulare, asigurând o rezervă adecvată pentru perioada în care sursa principală de apă se regenerează.
Zona Nord, anume aglomerarea Târgu Neamț-Vânători este alimentată din două captări și anume din Captarea Lunca, amplasată în zona localității Vânători, sat Lunca, între malul drept al râului Ozana și malul stâng al râului Nemțișor, precum și din Captarea Preutești situată pe malul râului Moldova, printr-o conductă de aducțiune, având o lungime de aproximativ 13 km și fiind pusă în funcțiune din anul 1995.
Captarea subterană Lunca asigură apă necesară locuitorilor din următoarele UAT-uri: Vânători-Neamț, Târgu Neamț, Grumăzești, Agapia și Bălțătești și este pusă în funcțiune din anul 1972. În ceea ce privește Captarea Preutești, aceasta a alimentat până în anul 2000 doar satele Preutești și Plăieșu, iar începând cu anul 2007 asigură alimentarea comunei Răucești și orașului Târgu Neamț. Din rezervorul Batalion și rezervorul Cetate (cu o capacitate de 3.000 mc) se asigură furnizarea parțială a apei în Târgu Neamț, Grumăzești, Agapia, Bălțătești și Vânători-Neamț.
Captarea Lunca este formată din:
- 19 puțuri forate / 12 reabilitate prin Contractul CL5, (P1-P8, P16-19) cu adâncimea de 6-8 m, executate din coloane OL Dn 300 cu fante, cu câte o instalație de pompare;
- 1 cheson (P20) Dn 5,00 m, H = 6 m reabilitat cu 2 instalații de pompare.
Din cele 19 puțuri forate inițial au fost funcționale doar 12 puțuri, așa cum se detaliază în studiul hidrogeologic efectuat în anul 2017 întocmit cu scopul de a efectua lucrări în captare în vederea îmbunătațirii situației existente.
Începând cu anul 2019 au apărut probleme în captarea Lunca, în sensul că, în perioadele secetoase, din cauza scăderii nivelului pânzei freatice, au scăzut dramatic debitele din puțurile forate.
Așa cum rezultă din studiul hidrogeologic menționat anterior, capacitatea de exploatare a debitelor din această captare este direct influențată de nivelul hidrostatic, iar acest nivel este în strânsă dependență de cantitatea de precipitații. Experții au evidențiat, de asemenea, faptul că, indiferent de calitatea executării, dotării și monitorizării captării de la Lunca, realimentarea acesteia este strâns corelată cu debitul râului Neamț. În consecință, au recomandat reabilitarea periodică a albiei râului în imediata vecinătate a captării și elaborarea unui program anual pentru întreținerea albiei. Totuși, aceste recomandări nu pot fi implementate de către companie, având în vedere că singura instituție responsabilă pentru gestionarea acestor lucrări este Administrația Bazinală Apă-Siret. După o analiză atentă a situației debitelor din puțurile forate, am observat că aceasta se înrăutățește an de an.
Subliniem că în cursul anului 2023, situația s-a înrăutățit considerabil din cauza secetei prelungite. Ne-am văzut nevoiți să extragem apă doar din 6 dintre cele 12 puțuri forate care erau funcționale în mod obișnuit. Această reducere semnificativă a capacității de exploatare a apei accentuează impactul negativ al condițiilor meteorologice extreme asupra resurselor de apă. Din aceasta cauză am fost nevoiți să furnizăm apă cu presiune redusă, până la întreruperea totală pentru anumite zone.
În ceea ce privește Captarea Preutești, aceasta este construită în anul 1995, dintr-o conduct de OL cu lungime de 13.827 m și următoarele diametre Dn 800 mm = 1.300 m și Dn 600 mm = 12.527 m.
La momentul actual pe unele porțiuni ale conductei de aducțiune se produc avarii și pierderi mari de apă datorita naturii mai mult sau mai puțin corozive a solului și/sau apei subterane. Conductele sunt vechi, prezintă un grad mare de uzură și contribuie la siguranța redusă a funcționării sistemului de alimentare cu apă.
În condiții obișnuite de precipitații, aproximativ 40% din necesarul de apă pentru sistemul de alimentare este asigurat de la sursa Preuțești, în timp ce restul de 60% provine din captarea de la Lunca. Această distribuție a sursei de apă contribuie la echilibrarea și diversificarea aprovizionării cu apă, asigurând o funcționare adecvată a sistemului în cadrul condițiilor meteorologice normale.
Compania Județeană APA SERV S.A. menționează faptul că în cadrul investițiilor propuse a fi efectuate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare sunt cuprinse reabilitări ale puțurilor din Captarea Lunca și Captarea Preutești, precum și reabilitarea conductei existente de aducțiune din Captarea Preutești.
Totodată, a fost solicitat sprijinul specialiștilor din cadrul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor în vederea identificării unor soluții pentru suplimentarea debitului de apă din Captarea Lunca.
Vă asigurăm că depunem toate eforturile pentru identificarea de soluții eficiente împreună cu specialiști din alte instituții, în vederea limitării deficiențelor în furnizarea serviciului de alimentare cu apă. Împreună cu acești experți, ne angajăm să găsim modalități care să permită remedierea situației în cel mai scurt timp posibil. În plus, vom lua măsuri pentru a furniza alternativ apă în mod echitabil în zona operațională Nord, astfel încât comunitatea să aibă acces la resursele de apă necesare în ciuda dificultăților actuale. Compania noastră se concentrează pe rezolvarea imediată a problemelor și asigurarea unei furnizări adecvate a apei în această perioadă de dificultate.