Dacă nu știați, există un soi de contrabandă ”legală” cu țigarete de contrabandă care nu este pedepsită penal. Dacă deții sau comercializezi țigări nevămuite sub limita de 10.000 de țigarete ( 500 de pachete) nu este considerată o infracțiune. La fel și cu alcoolul etilic, dacă nu ai peste 40 de litri, băuturile spirtoase peste 200 l, bere și vin peste 300 de litri. Așa că cei din industria neagră respectivă au grijă să nu depășească limitele și nu au nici un fel de problemă. Din când în când primesc o amendă și li se confiscă niște marfă.
În Piatra Neamț, dar și aiurea prin țară, lucrurile se desfășoară cam așa: închiriezi o tarabă într-o piață sau un talcioc, vinzi trei lulele, trei surcele, dar în paralel ai grijă să se ducă buhul că ai țigări sau alcool ieftine, în general ”de la ruși”. Și treaba merge. Evident, ca să vinzi în piețe ar fi nevoie de un atestat sau, în cazuri extreme, dar dese, să te cunoști cu băieții care îți fac contractele. Dacă ești turnător cu acte în regulă, ai o altă protecție și o duci și mai bine, vinzi tu și dai în gât concurența.
În 2020 avea loc o acțiune a organelor de ordine în Piața Dărmănești, unde s-au descoperit – vă dați seama că uimirea a fost totală, cum? În Piața Dărmănești sau în vreo altă piață sau alt loc din Piatra Neamț să descoperi țigări de contrabandă în interiorul unei tarabe sau în mașina unui care deține tarabă cu acte în regulă – în total 1549 pachete de țigări după o percheziție în module, tonete sau magazii! Așa că s-a pornit un dosar penal dur, ca să se afle sursa contaminării cu țigări, care se știe că fac rău sănătății dar produc o groază de bani la negru.
Nu încercăm să ne amintim cine era la butoane la CMI Urban atunci, cine încheia contractele, că acolo nimeni nu avea curajul să facă o cercetare cu adevărat ( ceva de genul, cum se face că unul că vinde țigări de contrabandă, a fost prins de nenumărate ori și are posibilitatea să o facă în continuare pentru că i se încheie contract ferm de către Urban?) dar spunem că administrator al pieței era cunoscutul Jănel Iosub, care a deranjat o groază de lume în timp. Chiar dacă nu s-au găsit țigări la el în birou și chiar dacă era în concediu la momentul percheziției, având în vedere faptul că era un ghimpe pentru cam toate autoritățile ( a fost ”lucrat” fără nici un fel de milă, după ce a fost numit director la Locativ Serv și a încercat și el să-și impună adevărurile sale) , împotriva lui a început o cercetare penală care a durat din 2020 până acum. După toate regulile, cu tot cu înregistrări, percheziție acasă, etc. Plus stigmatul rostit la serviciu, de fiecare dată când avea o doleanță, când i se amintea cu mare satisfacție, ”măi Jănel, tu cu dosarul tău penal…”
După trei ani dosarul de cercetare se închide nu pe vreun motiv de prescriere a faptelor, se spune simplu și clar că nu s-a confirmat o implicare a suspectului în activitățile de contrabandă desfășurate în cauză și că nu s-a putut stabili o legătură clară a acestuia cu țigările găsite în module și tonete închiriate unor ”comercianți” cu contracte încheiate, ați ghicit, de oamenii din birourile de la Urban.
După trei ani Jănel Iosub a fost, cum spuneam, declarat nevinovat.
Partea frumoasă a lucrurilor este că alte personaje, care au fost prinse că vindeau țigări de contrabandă, cercetate și ele în cauză, au primit și ele soluție de clasare, pentru că nu au atins limita maximă care să-i ducă spre o infracțiune.
Exemplu: un distins comerciant care a fost dovedit a livrat (cui?, de unde? ) DOAR 240 pachete de țigări netimbrate, a primit soluție de clasare. La fel și sora unui distins om politic din județ. Plus alți câțiva.
Acum, să ne fie cu iertare, cine este tâmpitul care să se plimbe, să livreze sau să comercializeze peste 500 de pachete, dacă știe de acolo în sus începe penalul adevărat? Și tot cu iertare să ne fie, dacă la percheziții au rezultat cantitățile astea, dacă știai spre ce se îndreaptă un asemenea dosar, de ce naiba a durat 3 ani o cercetare?
În altă ordine de idei, cu excepția pieței administrate de actualul șef de la Urban, unde nu se mai vând țigări – tot dependentul știe că nu numai în Dărmănești se întâmplă asta, piața Precista având și ea faliții ei. Actualul șef de la Urban are o misiune dificilă, dacă dorește să facă curățenie din acest punct de vedere, să vadă cine a fost deja prins de mai multe ori cu țigări sau ale mărfuri de contrabandă, să vadă cine le-a încheiat contractele, cine îi protejează , chiar la nivel de administratori de piață și să ceară, dacă nu există, ca în regulamentul de funcționare al piețelor, să apară o prevedere clară în acest sens, cine a călcat pe bec să nu mai poată avea contract în piață. Ar fi interesantă o statistică a celor care au fost prinși că vindeau mărfuri de contrabandă în piețe și care sunt și acum pe poziții și vând, pe lângă tutun, alcool poate și petarde. Că tot este sezon.
Sigur, apare altă întrebare de mare importanță economică pentru viitorul orașului, cine va mai închiria module și tarabe în cele două piețe dacă nu va putea vinde mărfuri de contrabandă și de unde va mai încasa primăria bani pentru taxe, impozite locale și pentru investiții?
Valentin Bălănescu
N.R. Propunere de parteneriat public-privat. Toți cei prinși că au vândut mărfuri de contrabandă să li se încheie contracte și să fie relocați în Piața Mărăței. În felul acesta zona ar deveni un vad comercial important, o locație părăsită ar reveni la viață, organele de ordine ar ști clar de unde să obțină rezultate notabile pe linia stopării fenomenului contrabandei, iar primăria ar putea gândi realizarea unui coridor de mobilitate secundar spre noul punct nodal de dezvoltare economică al orașului.