Unul dintre personajele grele din Consiliul Județean Neamț din ultimii ani, fostul șef al Serviciului Achiziții, în acest moment adjunct, a fost condamnat la 6 ani de închisoare, cu executare, într-un dosar care nu are, cum s-ar aștepta multă lume, legătură cu funcțiile amintite. Este vorba despre Mihail Popescu și condamnarea vine pentru perioada de pe vremea când Ionel Arsene și membrii unui grup de interese transpartinic care nu vor plăti niciodată pentru afacerile oneroase pe care le fac prin intermediul unor interpuși, l-au ”detașat”, cu acceptul acestuia, la Administrația Bazinală de Apă Siret, unde a ocupat funcția de director.
Pentru cei care au uitat, instituția în cauză a fost alocată politic lui Ionel Arsene (ca șef al PSD Neamț) , la fel ca și DRDP Iași, care se ocupă de administrarea drumurile naționale în Moldova.
Mihail Popescu nu a fost singurul nemțean care a migrat la Bacău, a fost vorba despre un adevărat comando, dar de pe urma acestei încercări de preluare a unei instituții, Popescu este cel care s-a ales cu o condamnare. El a fost găsit vinovat de două infracțiuni de abuz în serviciu, în limbaj juridic pentru că „funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”. Pentru asta și, probabil, pentru că a fost tăcut pe timpul anchetei, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. În același dosar, Maria Diaconescu și Anca Mirela Chiochiu, angajate ale ABA Siret, au fost găsite vinovate de complicitate la abuz în serviciu și au primit pedepse cu suspendare de 2 ani și 6 luni, respectiv 3 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă.
În ce a constat dosarul?
Anchetatorii au stabilit că acuzații nu ar fi dispus rezilierea unor contracte atribuite unei firme pentru nerespectarea obligațiilor contractuale la lucrările de amenajare a albiei râului Țiganca, din comuna Ion Creangă și a râului Albuia din localitatea Rotunda, comuna Doljești (amănunte aici). Concret, contractul de executare a lucrărilor a fost câștigat de o firmă din Bistrița Năsăud, Transilvania Grand Construct SRL. Deși lucrările nu puteau fi subcontractate, așa cum era stabilit concret prin contract, au fost executate de o altă societate decât cea stabilită inițial.
DNA a explicat în detaliu cum au stat lucrurile:
„SC Transilvania Grand Construct SRL nu a executat în mod direct niciun fel de lucrări aferente celor două obiective, acestea fiind subcontractate către SC Mavgo Holding SRL. (…)Din analiza contractelor încheiate de SC Transilvania Grand Construct SRL cu ABA Siret, pe de o parte, și cu SC Mavgo Holding SRL, pe de alta, rezultă că lucrările urmau să se facă în integralitate de către SC Mavgo Holding SRL. În fapt, s-a produs înlocuirea executantului din contractele încheiate de SC Transilvania Grand Construct, fiind încălcate dispozițiile art. 221 alin. 1 lit. d și e, alin. 71 lit. d din Legea 98/2016 privind achizițiile publice, înlocuirea executantului fiind cunoscută de Popescu Mihail, Diaconescu Maria și Chiochiu Anca încă de la începerea lucrărilor. (…)Popescu Mihail nu și-a îndeplinit atribuțiile legale și nu a dispus rezilierea contractelor decât în data de 18.11.2020. Pasivitatea inculpatului a avut ca efect pierderea de către Ministerului Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române” a sumelor alocate prin HG nr. 441/25.06.2019 și neexecutarea lucrărilor pe cele două obiective (…)La săvârșirea faptelor, Popescu Mihai a fost ajutat de Diaconescu Maria, responsabilă de contract pentru obiectivul “Amenajare albie râu Albuia în localitatea Rotunda, comuna Doljești, județul Neamț” și de Chiochiu Anca Mirela, responsabilă de contract pentru obiectivul “Amenajare albie râu Țiganca în localitatea Ion Creangă, județul Neamț.”
Un alt dosar aproape de final
Mihail Popescu mai are și alte probleme, în afară de mai mult decât probabilul apel la această sentință. El este judecat într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Neamț, pentru acuze de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Cauza a fost anchetată tot de DNA, care a apreciat că Popescu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu la licitația publică ce a vizat amenajarea blocului operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. În același dosar mai este judecat Ioan Lazăr, fostul manager al unității medicale și două persoane fizice, Gheorghe Florin Tudor și Neculai Mazilu. Faptele cercetate au avut loc în perioada 2012-2013 când, spun cei de la DNA, spitalul a primit aparatură ”mai scumpă” cu peste 3.430.393 lei, bani ce reprezintă pagubă în dauna Consiliului Județean Neamț și cu care instituția este parte civilă în procesul penal. Cauza este pe rolul instanței din decembrie 2020, următorul termen fiind stabilit pentru 25 ianuarie 2024.
Despre Mihail Popescu și modul în care se încerca folosirea abilităților profesionale ale acestuia, mai puteți citi aici și aici.
(V.B.)
Un comentariu
Asteptam ancheta DNA și în atribuirea contractului ADI ECO NEAMT, către corupții CLEAN Prest Activ.
Sa vedem cum justifica spaga luata de la firma din Olt.