Elena Kuzmanovici, un personaj apărut în Consiliul Județean neamț pe timpul lui Ionel Arsene în primul mandat, instalată în biroul lui Doru Conachi, să fie mai aproape de actele privitoare la investiții, femeia căsătorită cu un Guru care a reușit să o atragă aproape pe actualul deputat Oana Bulai, fără de care nimic nu se mișca în Consiliul Județean, a fost trimisă în judecată de DNA pentru complicitate la luare de mită.
Pentru cunoscătorii din județ surpriza nu este că s-a întâmplat ci că s-a întâmplat așa de târziu, chiar dacă a beneficiat/beneficiază de protecție contra-informativă la nivel foarte înalt, atât la nivel laic cât și din partea SIB-ul, un serviciu mult mai puternic decât cele oficiale. Instalată strategic la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, era practic nelipsită de lângă Oana Bulai și ea o protejată a lui Ionel Arsene.
Investigații serioase ar putea duce la rezultate interesante cu privire la investiția Consiliului Județean Neamț de la Spitalul de Psihiatrie de la Roman, unde valorile au crescu peste noapte.
Site-ul comisarul.ro dă și alte amănunte privind activitatea și averea acesteia:
”Între 2018 și 2019, în mandatele de la guvernare ale PSD din perioada Liviu Dragnea, a ocupat mai multe funcții în Capitală: membră în Consiliile de Administrație de la CNCF CFR SA, Tarom și Smart SA, toate societăți de stat și consilier la cabinetul consilierului de stat Darius Vâlcov, după cum rezultă din declarațiile de avere.
Ultima ei declarație de avere datează din octombrie 2019, la scurt timp după ce Guvernul PSD a fost demis prin moțiune de cenzură. Documentul indica faptul că, alături de soț, Baltag Kuzmanovic deținea trei terenuri intravilane, din care două în județul Neamț, un apartament în București, o casă în Ilfov și alte două în Neamț, precum și contracte de închiriere pe perioadă determinată, încheiate între 2004 și 2008, pentru case de vacanță în Tenerife, Mallorca, Marbella și Phuket.”
Ca să ne dăm seama de anvergura personajului, să spunem că a fost plasată în postura de consilieră a condamnatului fost ministru Darius Vâlcov, de unde a ajuns în mai multe consilii de administrație la societăți de stat.Elena Kuzmanovic Baltag este acuzată că a fost una dintre cele două persoane prin intermediul cărora, în perioada iunie 2022 – 1 septembrie 2023, Cristian Plută, director adjunct al ASSMB, ar fi pretins de la un om de afaceri un procent de 5% din valoarea facturilor, fără TVA, plătite de instituție în contextul derulării unui acord-cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilitări și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București. (V.B.)
Comunicatul DNA
În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 936/VIII/3 din 18 septembrie 2023 și 938/VIII/3 din 19 septembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată:
În stare de arest preventiv a inculpaților:
PLUTĂ CRISTIAN, la data faptelor director general respectiv director adjunct al Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită, (trei fapte),
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
S.S. pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la luare de mită,
– dare de mită,
– complicitate la luare de mită,
– complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
și sub control judiciar a inculpaților:
B.K.E., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită și
ION CRISTIAN, la data faptei consilier al directorului general al A.S.S.M.B., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:
CRISTESCU GEORGE-MIREL, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Colentina din București, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare și
D.A.P., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În prezența apărătorilor aleși, acești ultimi doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
– 2 ani și 5 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
1. În luna aprilie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitate de director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, ar fi primit de la inculpatul S.I. suma de 50.000 lei pentru a asigura o bună desfășurare a execuției unor contracte încheiate de instituția pe care o conducea cu două societăți comerciale și plata la timp a facturilor.
La data de 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii numitului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către inculpatul S.S..
În perioada iunie 2022 – 01 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, prin intermediul inculpaților B.K.E. și S.S., de la omul de afaceri, D.A.P., un procent de 5% din valoarea facturilor, fără TVA, plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilitări și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București. Suma de 278.000 lei, ce reprezenta procentajul menționat mai sus ar fi fost remisă inculpatului Plută Cristian, prin intermediul inculpatului S.S. și a altei persoane, la data de 01 septembrie 2023, în scopul achitării facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.
2. În luna august 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul inculpaților S.S. și Ion Cristian, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.
3. După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, numitul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului), ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, managerul spitalului ar fi achiziționat, prin intermediul sistemului de fidelitate, 6 telefoane mobile și 5 ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor sume de bani ridicate de la inculpații Plută Cristian și S.S.. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil situat în stațiunea Eforie Nord, ce aparține inculpatului S.S.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, s-a mai solicitat instanței de judecată să dispună confiscarea extinsă de la inculpatul Plută Cristian a sumei de 192.335 lei și de la inculpatul S.S. a imobilului menționat anterior.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
2 comentarii
Destul de interesant. Foarte bine punctat acest articol, cum de s-a întâmplat acum, adică atât de “târziu”, acest lucru cu doamna Elena.
De la filtrele de apă Nobel la “consultanță” oferită multora, este cale lungă .
Întrebarea care rămâne : “Cum se poate ca cineva fără examenul de bacalaureat luat, să stea lângă politicieni (de top?) și episcopi?”
Hai Elenus, se poate, să îți dispară toate așa zisele “umbrele”
Tanti elena cât timp ai supt și cât timp ai stat capră?