Gala Premiilor Capital a avut loc pe 13 decembrie, la București, și a reunit personalitățile și companiile din România care au dominat anul 2023. Este unul dintre evenimentele de tradiție ale ziarului și premiază anual oamenii care și-au pus amprenta în domeniile antreprenorial, politic, cultural, medical, social și mass-media.
Primarul municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, a primit premiul la categoria Administrație Locală, pentru determinarea de a implementa cu succes proiectele cu finanțare europeană care definesc orașul inteligent. În Piatra-Neamț se implementează în acest moment și sunt semnate contracte de finanțare pentru proiecte în valoare de peste 370 de milioane de lei.
La aceeași categorie au mai fost premiați președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan și Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 din București. Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu au fost de asemenea premiați. Compania Altex, al cărei patron este pietreanul Dan Ostahie, a primit anul acesta premiul pentru dublarea cifrei de afaceri în ultimii cinci ani.
„Am fost cu adevărat onorat pentru acest premiu, pentru că o astfel de validare e importantă. Succesul, indiferent de domeniu, nu depinde de un singur om, ci de o întreagă echipă, aliniată pe viziune, misiune, valori, iar Piatra-Neamț avea nevoie de aceste lucruri. Am o echipă minunată alături. Așa cum am spus, cea mai importantă pentru mine este echipa de acasă și le mulțumesc soției și copilului meu pentru că în fiecare zi îmi oferă iubire, susținere și încredere și au răbdarea să facă din mine un om mai bun. Le mulțumesc colegilor mei, întregii echipe a primăriei, pentru munca de a implementa proiectele de care are nevoie orașul pentru viitorul său. Acest premiu este în egală măsură și al lor, pentru că știu dedicarea și eforturile pe care le pun de fiecare dată în slujba comunității”, a declarat primarul Andrei Carabelea.
Piatra-Neamț, inclus în raportul privind calitatea vieții în orașele din Europa
Eurostat (organismul oficial al Comisiei Europene care furnizează date statistice) a publicat pe 12 decembrie Raportul privind calitatea vieții în orașele europene pentru anul 2023.
Raportul a analizat date culese din 83 de orașe europene și a avut peste 70.000 de persoane intervievate. Din România, pe lângă Capitală, au mai fost incluse Cluj-Napoca și Piatra-Neamț. Orașul nostru se remarcă pentru scoruri mari la mai multe aspecte importante pentru calitatea vieții. Studiul a fost realizat în aprilie 2023 și a vizat întrebări despre oportunitățile privind locurile de muncă, calitatea serviciilor publice, siguranța cetățenilor, dar și curățenia orașelor.
În acest studiu, Piatra-Neamț a fost grupat alături de localități precum Aalborg, Heraklion, Luxemburg, Nicosia sau Reykjavik. Orașul nostru este în top 10 european din perspectiva condițiilor pentru familiile tinere. 92% dintre pietreni consideră că Piatra-Neamț este un loc recomandat pentru familiile cu copii mici. Cei intervievați, aproximativ 900 de persoane din eșantionul reprezentativ pentru populația orașului, au spus că Piatra-Neamț este un oraș curat, cu aer curat și un nivel scăzut de zgomot. De altfel, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, conducerea primăriei a accesat fonduri pentru containere ecologice pentru colectarea selectivă a deșeurilor și pentru construirea de noi piste pentru bicicliști, care să completeze rețeaua actuală.
Piatra-Neamț este considerat un oraș potrivit atât pentru familiile tinere cu copii, dar și pentru persoanele în vârstă. 78% dintre pietreni sunt mulțumiți de zonele verzi din oraș (parcuri și grădini), puțin peste media europeană, 69% sunt mulțumiți de infrastructura sportivă (terenuri și săli de sport) și 66% de spațiile publice (piețe și zone pietonale). Nevoia de mai multe spații deschise este o tendință la nivel global și a fost adoptată și la nivelul administrației locale. Unul dintre proiectele actualei conduceri este o grădină publică care va avea dublu rol, asigurând o zonă de spații verzi, dar și un loc în aer liber pentru desfășurarea diverselor evenimente culturale și care va purta numele edilului Nicu Albu. Recent, primarul Andrei Carabelea a anunțat și intenția de a amenaja o nouă zonă pietonală în centrul orașului, în apropierea Muzeului de Istorie din Piatra-Neamț.
Chestionarul a avut și mai multe întrebări pentru evaluarea serviciilor publice oferite de administrația locală. Primăria Piatra-Neamț este apreciată pentru rapiditatea cu care rezolvă sesizările cetățenilor: 64%, cu 10 procente peste media europeană. De asemenea, taxele și impozitele sunt considerate rezonabile. De câțiva ani de zile, în linie cu acțiunile marilor orașe, Piatra-Neamț are o aplicație mobilă care este dedicată și turiștilor, dar și localnicilor, pentru că le permite să facă sesizări pentru problemele pe care le întâlnesc în oraș. Și nu doar că există, aplicația este folosită intens de cetățeni: în ultimele 6 luni s-au primit peste 1.000 de sesizări.
Discutată intens în ultima perioadă, aglomerația din traficul rutier pare să-și găsească, cel puțin parțial, o explicație în urma acestui sondaj: aproape jumătate dintre cei intervievați au declarat că folosesc mașina personală pentru a se deplasa. Doar 32,55% dintre pietreni folosesc transportul în comun în oraș, deși peste 70% spun că transportul public este frecvent și de încredere. Unul dintre proiectele cu finanțare europeană din exercițiul financiar 2014-2020, care este aproape de finalizare este chiar modernizarea stațiilor de așteptare, la care se adaugă mai multe proiecte prin care vor fi achiziționate autobuze electrice.
Unul dintre cele mai importante, dacă nu cel mai important domeniu, cel al sănătății, este și cel care, din păcate, înregistrează cele mai scăzute scoruri de satisfacție în acest sondaj. Pietrenii se declară nemulțumiți de serviciile de sănătate de care beneficiază, rezultat care nu face decât să confirme tendința negativă a Spitalului Județean de Urgență, care, deși se află în municipiul reședință de județ, deservește un întreg județ și nu se află în administrarea primăriei, ci a Consiliului Județean.
Primarul Andrei Carabelea: „Mă bucură și mă motivează în același timp rezultatele, pentru că mereu avem ceva de îmbunătățit. Putem și vom face mai mult pentru a crește calitatea vieții pentru fiecare pietrean. Avem și dovada că direcția este una bună – o mare parte dintre pietreni spun că față de acum 5 ani calitatea vieții lor în Piatra-Neamț a crescut -, astfel că muncim în continuare pentru a duce la bun sfârșit implementarea proiectelor actuale și lucrăm pentru a face din Piatra-Neamț un oraș mai prietenos cu cetățenii săi, mai curat, mai modern. Dacă în ultimii 3 ani ne-am concentrat pe educație și infrastructură, o direcție importantă pentru anii următori ar putea fi în zona de sănătate. Este clar că Spitalul Județean nu răspunde nevoilor pietrenilor, din niciun punct de vedere, așa că vom căuta soluții pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate din oraș, chiar dacă spitalul nu se află în subordinea Primăriei Piatra-Neamț.”
Moș Crăciun vine la Târgul de Crăciun din Piatra-Neamț, între 22 și 26 decembrie
Se apropie Crăciunul, se apropie și agitația specifică și căutarea cadourilor perfecte pentru cei mici. Ca să vină în ajutorul părinților, Moș Crăciun poposește la târgul de Crăciun care-i poartă numele și de pe 22 până pe 26 decembrie va fi prezent la căsuța sa de la Curtea Domnească, de lângă Turnul lui Ștefan cel Mare, între orele 14:00 – 21:00.
Pe lângă momentele în care va asculta dorințele copiilor, Moșul și ajutoarele sale au pregătit ateliere de creație, jocuri, concursuri și sesiuni foto. Activitatea de la Căsuța Moșului va fi completată de spectacole la scena de la Curtea Domnească, în serile de 24 și 25 decembrie.