Nemulțumiți de anunțata scădere a sumelor care le vor primi de la Casa Națională de Sănătate, medicii de familie, prin Asociația Patronală a Medicilor de Familie, amenință că nu vor mai încheia contracte cu Casa. Asta ar însemna ca pacienții să achite orice serviciu de care vor avea nevoie, începând cu o simplă consultație. În plus, urgențele ar merge toate spre unitățile de primiri urgente sau ambulatoriu.
Sumele pe care le pierd medicii se situează între 25 și 75%, în funcţie de numărul de asiguraţi, cu cât sunt mai mulţi asiguraţi cu atât mai mult creşte reducerea aplicată.
În aceste condiţii, medicii spun că veniturile lor vor scădea vertiginos şi nu-şi vor mai putea susţine activitatea şi anunţă, prin conducerea asociaţiei patronale, că este posibil ca foarte multe cabinete de familie să se închidă.
De ieri, 15 ianuarie, peste 1500 de medici din ţară au protestat prin întreruperea consultaţiilor timp de 1 oră. În Neamţ nu s-a întâmplat acest lucru: “Protestul în Neamţ se face în timpul liber, în sensul că noi lucrăm câte doi medici pe cabinet, când cel de dimineaţă lucrează, cel de după-amiază protestează. De la 1 februarie, dacă nu se rezolvă cererile noastre, nu vom mai încheia contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate”, spune dr. Angela Bica, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale a Medicilor de Familiei Neamţ.
„Se spun foarte multe gogoriţe la televizor, că un medic de familie ar câştiga 15.000 de euro. De unde, dacă pe an avem 22.000 de puncte maxim, iar valoarea unui punct este acum de 12 lei, dar de la 1 februarie va fi de 7,7 lei? Media este de 1500 de pacienţi asiguraţi, restul de 400-500 nu sunt asiguraţi. Se doreşte desfiinţarea medicinei de familie şi a medicinei de ambulatoriu“, a conchis dr Angela Bica.
CNAS anunţă pe site-ul propriu că negocierile cu asociaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative vor avea loc pe 18 ianuarie. În Neamţ există doar o adresă a Colegiului Medicilor Stomatologi Neamţ, care spun că nu sunt de acord cu reducerile, ne-a informat Nadia Harpa, directorul CAS Neamţ: „Din păcate singura pârghie legală prin care noi îi putem ajuta este aceea de a transmite mai departe, la casa naţională, solicitările dumnealor“. Contractul cadru se realizează de către CNAS la nivel naţional.
11.01.2024-Proiect-Ordin-modificare-O1857_441_2023-cu-Lg-378În Neamț sunt înregistrați 227 de medici de familie.
Angela Croitoru