La fel ca în restul comunelor din Neamț, și Pângărați este în plină dezvoltare, iar administrația publică locală are în derulare mai multe investiții. Unul din cele mai ambițioase proiecte se referă la aducerea gazului metan în toată comuna, ceea ce ar însemna un important plus de confort, un beneficiu la care locuitorii speră de foarte mult timp. În acest sens, unul din proiectele viitoare este „Înființare și distribuție gaze naturale în comuna Pângărați, județul Neamț”, inclus în Programul Național de Investiții, cu o valoarea substanțială, 5 milioane de lei.
„Avem deja alocat prin acest proiect un milion de euro. În Pângărați este gaz, dar foarte puțin, în fosta colonie ridicată de Hidroelectrica, doar în satul Stejaru. Și nici acolo nu este în tot satul, ci destul de puțin, cred eu cam 30%. Este stație de distribuție acolo, dar a aduce gaz în toată comuna este un obiectiv mai vechi. Au mai avut loc niște încercări, dar au rămas fără răspuns, iar la acel moment nu s-a putut. Acum însă ar fi o mare realizare pentru noi, iar această alocare financiară este una foarte importantă, un punct de pornire, un start bun. Desigur, nu este suficient, dar un milion de euro ne ajută foarte, foarte mult. Sperăm ca anul acesta să facem proiectul și să putem demara lucrările undeva pe parcursul anului viitor”, a declarat primarul de Pângărați, Ioan Petronel Mancaș.
Până vor începe lucrările la această investiție, sunt în derulare alte proiecte de interes la Pângărați. Este în implementare construcția unui parc fotovoltaic, realizarea unei capacități noi de producere a energiei electrice din surse solare pentru autoconsum, o investiție de 1,92 milioane lei. În acest fel ar trebui asigurată energia electrică pentru autoconsum, respectiv necesarul lunar al comunei pentru iluminat public, școli sau primărie. Panourile solare vor fi montate în mai multe puncte din comună, la Pângărați-Castel, în curtea căminului și pe cămin, precum și la Oanțu. Relieful zonei, dar și amplasarea acestor obiective permit montarea panourilor solare pentru a avea eficiență maximă. La momentul când acestea vor deveni realitate, primăria va fi degrevată de costurile pe care le are cu energia electrică pentru obiectivele enumerate anterior. Între investițiile viitoare se numără și înființarea unei rețele de canalizare menajeră cu stație de epurare în satul Stejaru. Acolo există deja o rețea de canalizare, dar este foarte veche, de zeci de ani, rețea care însă nu mai corespunde realităților din acest moment. Între altele, se lucrează acum la extinderea rețelei de alimentare cu apă, se muncește și la infrastructură și se modernizează drumul național DC143 din satul Pângărăcior, această din urmă investiție cifrându-se la 9,77 milioane de lei.
„Este important să avem continuitate pentru realizarea acestor investiții, iar anul 2024 este unul definitoriu, un an foarte important. Eu sper ca lucrurile să se miște mult mai bine decât anul trecut, să se așeze într-un mod sănătos, să se dea drumul și la linii de finanțare mai bogate și pentru infrastructură, acolo unde ne doare pe noi cel mai tare. Din punct de vedere electoral, va fi cea mai cruntă campanie din ultimii 30 de ani pentru că lumea nu s-a detensionat, dimpotrivă. Tot s-a acumulat, tot s-a acumulat, și există o tensiune foarte mare, care sper să nu se reflecte în câștigul partidelor extremiste. Sper să fim cumpătați, cu frică de Dumnezeu și să facem alegeri bune. Nu sunt timpuri nici să fii conducător de obști, dar nici de oști”, a concluzionat primarul Mancaș. (G. SOFRONIA)