* Camera obscur-aromată. Într-o instituție publică, de mare angajament județean, există o cameră ocupată de o doamnă, consilier peste tot pe unde se poate, care are obiceiul de a face activitate cu jaluzelele cât mai trase, iar pentru iluminare folosește multe lumânări aromate, care se spune că au un efect benefic și asupra creierului. Acolo, zilnic, au loc ședințe de taină și convorbiri care au un singur scop: propulsarea doamnei într-o poziție cât mai avantajoasă pentru alegerile care vor veni și care trrebuie să-i asigure încă 4 ani pe banii statului, că altfel e greu cu studiile pe care le are. Fraierii care se duc acolo, la sfat, cred că doamna lucrează pentru ei și ”pun botu’” la povești cu ce poate, cât poate și unde poate personajul să ajute. Este drept că zice că a reușit să blocheze o numire sau o demitere, cum vreți să o luați, în două ședințe de Guvern, dar uită să amintească sprijinul primit de la un rezident în Italia cu probleme psihice, acordat pe bază de datorii vechi – nenea Marian de la Secretariat își plătește datoriile sau liniștea – și doamna cu pricina profită.
* Scandal pe galben-albastru. Scandalul cu blaturile politice din Neamț a ajuns și în marea casă a liberalilor. Actualii se jură că ei nu au făcut așa ceva, că nu-i caracterizează, dar aruncă responsabilitatea blatului spre fostul președinte, acum deputat discret de Neamț. Că afirmațiile le-au făcut publice au neliniștit profund o serie de oameni devotați fostului președinte, care au reacționat și ei contondent. De aici discuții despre integritate, că fostul a renunțat la funcție când a fost acuzat penal, dar că a câștigat și că nu a pătat imaginea partidului, despre recunoștință, că o parte dintre cei de acum n-ar fi fost pe funcții dacă nu era respectivul să-i promoveze, despre discreția de partid și multe altele. Replica la toate aceste este că nu mai este nevoie de oameni din afara județului să conducă filiala și că vremurile când șefii de la Roman, care conduceau filiala înainte de Cozmanciuc și au dus-o spre desființare au trecut, acum toți sunt uniți indestructibil în fapte și interese. Cu mici excepții care, sigur, întăresc regula.
* Poveste cu scandal în HORECA nemțeană. Doi investitori de marcă din industria atât de sprijinită de stat numită HORECA au ajuns la cuțite și au luat hotărârea să se despartă. Așa că unul a zis că își vinde acțiunile, celălalt a zis că nu-i place să presteze munca la nivelul de jos și vrea să urce cât mai sus în industrie, atât la propriu, cât și la figurat și despărțirea e ca și făcută. Partea mai puțin cunoscută a lucrurilor este că despărțirea nu are neapărat motive economice, până la urmă o crâșmă e o crâșmă, cât probleme de personal, existând o nemulțumire cu privire la implicarea unei părți a acestuia în activitatea acționariatului. Și când încep barmanii și chelnerii să facă politica localului sau politică în general, lucrurile o iau razna la propriu. Despre scandalul acesta sigur vom mai auzi.
* Cu cristelnița ca argument pentru angajare. Prin anumite zone care țin de servicii asigurate populației din Piatra Neamț au apărut noi criterii când vine vorba despre angajări de personal. În primul rând, trebuie să ai peste 70 de ani, ca să dai o mână de ajutor Guvernului care vrea să muncim până la această vârstă. Dacă acest criteriu este îndeplinit, mai trebuie unul, să ai musai încă un membru de familie în societatea respectivă, care să aibă și o funcție de conducere, cât de mică. Dacă cele două jaloane sunt bifate, apare și criteriul cel mai important: câți copii ai botezat la viața ta, dacă știi crezul pe de rost și, mai ales, dacă cei pe care i-ai băgat în cristelniță nu au uitat fapta creștinească pe care ai făcut-o. Iar dacă unul dintre ei ajunge în situația să pună o vorbă bună să fii angajat, lucrurile sunt ca și făcute, poți lucra pe bani publici până își termină pensia Ion Iliescu și mai bine. Asta pentru că o faptă creștinească trebuie răsplătită pe măsură, indiferent de vârsta beneficiarului.
* Dacă handbal nu e, nici fotbal nu e. Scandalul neacordării de premii pentru fotbaliștii de la Ceahlăul care au promovat în Liga a II-a ar avea dedesubturi care duc spre un birou decizional de Consiliu Județean, care nu are în ultimul timp nici o treabă cu președintele și vicepreședinții care se presupune că ar conduce instituția. Se zice că nu s-au identificat soluții pentru premiere deoarece un personaj, dacă nu două, apropiate de apropritara biroului respectiv ar avea interese directe în finanțarea unui alt sport, în care are o implicare directă. Personajul respectiv prestează activitate așa-zis profesională și la o instituție care are interese divergente de multe ori cu academia de copii a clubului, existând confruntări directe din care clubul a cam ieșit învingător de fiecare dată. Dacă aceste supoziții se dovedesc a fi adevărate, ar exista încă un motiv pertinent pentru ruperea lanțului care blochează multe decizii în județ, dacă interesele personale și mai ales de grup o cer. Unii spun că ruptura ar trebui să fie cât mai rapidă, ca nu cumva să mai apară vreo ștampilă cu semnătura vreunui șef care să fie pusă pe documente ca fiind originală.
* Premiere în nume propriu. La o instituție județeană, o altă instituție de același nivel, dar de anvergură mai mică, s-a adus o listă pentru a se acorda premii pentru niște performeri. Lista, întocmită și semnată de șeful instituției avea la loc de cinste printre premianți chiar pe cel care semna propunerile! Moral, omul avea dreptul să fie premiat, în calitate de profesor/antrenor al unui performer, dar la lege nu prea e cușer să te propui singur, să semnezi și documentul și statul de plată. Unui oficial i s-a făcut milă de semnatar și i-a spus să lase lista dar să pună pe altcineva să semneze, adică un fel de românească care să dea o aparență de legalitate lucrurilor. Semn că la acest nivel și când este vorba despre bani publici se găsesc întotdeauna soluții. Nu și pentru fotbal.
* Zvonuri: Se zice că:
– Oana Bulai este total devotată actualei conduceri a filialei PSD Piatra Neamț și că ar face totul să sprijine viitorul candidat pentru Primăria Roman;
– Iulian Micu, viitorul președinte al filialei PSD Roman nu a negociat niciodată cu PNL pentru o viitoare candidatură și nici nu ar fi pus niște condiții greu de îndeplinit;
– Laurențiu Leoreanu este cel mai încântat politician din Neamț de perspectiva de a renunța la Parlament și de a candida pentru o funcție de primar la Roman și discuțiile de la Iași i-au întărit această convingere;
– nici un primar de la PSD nu a avut propuneri de la PNL să părăsească barca social-democrată și să devină liberali, dar că unii s-ar gândi să o facă, Harpa părând mai puțin fioros decât Arsene, care le-a cerut să saboteze partidul;
– cei 4 primari PNL care ar trece la PSD ar fi doar trei, niciunul nefiind evanghelist;
– AUR nu prea găsește pepite politice în județ și se va mulțumi cu ce candidați va primi de la partidele mari sau cu nemulțumiții care nu vor avea loc pe alte liste. Și cam atât, restul săptămâna viitoare.