Coaliția de la guvernare a trimis astăzi, 21 februarie, două personaje deja cunoscute să pregătească terenul pentru un anunț stabilit în privința conținutului de zile bune în privința calendarului alegerilor.
Este vorba despre Mihai Tudose, de la PSD și Rareș Bogdan, de la PNL, ambii europarlamentari. Ambii au încercat să ne convingă că toți românii au în agenda lor ideea comasării alegerilor de tot felul, că este nevoie de stabilitate, că e vorba despre economii, democrație și alte asemenea lucruri.
Zice Mihai Tudose că ei, la PSD, acționează științific: „Noi așteptam o cercetare sociologică despre ce își doresc românii și să acționăm în acest sens. Acea cercetare sociologică ne-a sosit azi-noapte, la 12 noaptea. Vă dăm în premieră faptul că mai mult de 60% dintre români doresc comasarea și o majoritate chiar mai mare dorește o continuitate a guvernării, o stabilitate și o coerență în guvernare.” Concluzia : PSD s-a instruit sociologic după miezul nopții și a împărtășit rezultatul românilor, care în proporție mult mai mare decât intenția de participare la vot au zis, să comasăm europarlamentare cu locale, parlamentare cu prezidențiale ca să stabilizăm o viitoare comasare PSD cu PNL.
Zice Rareș Bogdan, de la Cluj și în paralel, de la PNL: ”Ieri, la Bruxelles, am avut întâlniri pentru a explica, de asemenea, șefilor de familii politice proiecte pentru România, ce înseamnă România în acest context. Am stat de vorbă cu Manfred Weber. De asemenea, am înțeles extrem de serios și cu toții am înțeles asta, că responsabilitatea Guvernului României este extrem de serioasă în contextul regional foarte complicat, vedeți ce se întâmplă pe frontul din Ucraina, România este stat cheie în această regiune, cel mai important lucru pentru noi, pentru Europa, este continuarea guvernării într-un mod coerent, asumat, care să aducă bunăstare românilor și stabilitate”. Să observăm perspectiva largă a clujeanului, euroatlantică, faptul că folosește cuvântul serios de mai multe ori în aceeași frază, ca nu cumva să pufnească cineva în râs aiurea ( nu era vorba de domnul Tudose- n.r.) și că trebuie să facem comasate ca nu cumva Guvernul României să nu mai poată să ne aducă ”bunăstare și stabilitate”!
Ce uită să ne spună cei doi vectori de comunicare, este că discuția despre comasare ar trebui să înceapă de la o realitate care privește cele două partide luate separat sau împreună. Aceea că românii au atât de multă bunăstare și stabilitate încât toate cercetările sociologice ( ca să nu mai vorbim despre constatările din locurile cele mai vii din România, crâșmele rurale ) încât au început să caute tot mai mult aur politic , se poate scrie și cu litere mari AUR, fapt care i-a înspăimântat pe cei care știu realitățile de zi cu zi.
Încercarea puerilă de a convinge sociologic că românii vor musai un guvern PSD -PNL la putere este cumva patetică și nu prea mai are iz de democrație, atunci când sugerezi că ” după ce s-a întâmplat în ultimii ani în România e clar că lumea s-a săturat de schimbări bruște pe picior, de schimbări de guvern, de schimbări de politică internă și externă.”
În traducere liberă, veniți sau nu veniți la vot, nu vor fi schimbări, că doar sociologic, VOI vreți stabilitate, stabilitate, coerență, iar stabilitate, așa că NOI vă facem pe plac și ne sacrificăm la guvernare alături de dușmanii noștri, nu un interes propriu, e facem doar pentru voi. Așa că voi votați, noi oricum guvernăm.
Ca să înțelegem cum stau lucrurile în realitatea lor, readucem în prim plan o declarație a lui Rareș Bogdan de acum vreo 3 luni, după ce domnul Colacu l-a alintat cu cuvinte drăgălașe, gen ”Mitocan”: ”PSD nu s-a schimbat și nici nu se va schimba, are în ADN ura față de societatea civilă și cei care îndrăznesc să acuze fardul pus peste socialismul cu față umană și capitalismul de cumetrie. În anii 90, Iliescu, Bârlădeanu și Marțian ne făceau GOLANI și tratau presa liberă cu „Măi, animalule”, iar după 33 de ani, PSD-ul lui Ciolacu, Tudose și Stănescu, vopsit în culorile curcubeului familiei S&D, a trecut la MITOCANULE. Unele lucruri nu se schimbă niciodată, din păcate. A trebuit să luăm o decizie într-un moment crucial pentru securitatea regională și a Uniunii Europene, asta o știu toți, chiar și cei care pretind că sunt șocați, dar prefăcătoria, limbajul dublu, interesul pecuniar au prevalat în fața ideii de colaborare onestă. Noi chiar am crezut că e posibil, dar tovarășii aveau agenda lor, nu a României.”
Rareș, dragule, cum rămâne cu tovarășii care te-au catalogat drept ”mitocan” , sunt frecventabili sau ai acceptat apelativul, așa cum înghițea un pedelist celebru pe numele lui Olteanu broaște râioase în politică, pe vremea guvernării PSD-PDL?
Valentin Bălănescu